Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:12, 30. 9. 2020.

| Društvo

Programeri iz Niša i njihovi advokati se izjašnjavali o izručenju Americi, na potezu Viši sud

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti
visi sud
Programeri saslušani pred Višim sudom; foto: Viši sud Beograd

Uhapšeni programeri i njihovi advokati, kako kaže zastupnik Milan Petrović, izjasnili su se da ne postoje uslovi za izručenje u SAD. Za to su, kaže, razlozi brojni, ali konačnu odluku u narednom periodu doneće krivično veće Višeg suda u Beogradu.

Osnova za izručenje nema, smatra Petrović i kaže da su on i kolege pred sudom osporili zamolnicu koja je stigla iz Amerike.

Smatramo da ona ne sadrži propisanu formu, niti elemente i podatke koje svaki akt o izručenju mora da sadrži. Najpre smo se tu procesno izjasnili vezano za sam zahtev koji je stigao, a dalje smo insistirali na tome da on ne sadrži dokaze na osnovu kojih bi trebalo da bude izvršeno izručenje - priča Petrović.

Po osnovu Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći nije ispunjen uslov za izručenje njegovih klijenata, jer kako kaže, tamo piše da lice koje se izručuje nije državljanin Srbije, što njegovi klijenti jesu.

Insistirali smo na tome da je krivično delo, ako je izvršeno, izvršeno na teritoriji Srbije, jer se njima na teret stavlja da su ga izvršili korišćenjem kompjutera i drugih uređaja, a da je prilikom pretresa od njih oduzeta ta oprema kao sredstvo. Dakle, ako su to delo uradili, uradili su ga u Srbiji, odnosno tu gde su im oduzeta sredstva - kaže Petrović.

Dodaje i da nisu videli dokaze, iako se to traži zahtevom, da su se uhapšeni udružili, uključili u elektronsku komunikaciju sa namerom da izvrše prevaru.

milan petrović Milan Petrović kaže da ima brojnih nedosatataka u zamolnici; Foto: privatna arhivaTakođe, kako kaže ono što je navedeno u zamolnici, prema mišljenju advokata, ne može se smtarati dokazima, jer je navedena samo izjava agenta koji je radio na slučaju i slike osumnjičenih.

kaže da je zamolnica podneta jer se tvrdi da su posledice određenih radnji nastale u SAD-u i Severnom Teksasu, a Petrović kaže da su oni danas tražili dokaze za to.

U smislu izjava oštećenih, dokaza da su ti oštećeni zaista oštećeni za određeni novac i da vidimo kome su uplaćivali, koje iznose, ko je primio novac od ovih što su uhapšeni. Po našim pravnim standardima nije dokazan minimum koji treba da postoji kao dokazni standard za osnovanu sumnju - kaže Petrović.

I uhapšeni programeri su, kako kaže, rekli da se protive izručenju jer im nisu dostavljeni nikakvi dokazi koji potvrđuju njihovu krivicu.

Oni ostaju u pritvoru koji im je produžen do godinu dana, a Sud svaka 2 meseca proverava da li postoje i dalje razlozi za pritvor.

Procedura je takva da sudija prosleđuje predmet krivičnom veću Višeg suda koje će odlučivati o ispunjenosti uslova za izručenje. Nakon toga, u zavisnosti od odluke postoji pravo žalbe, pa bi dalje odlučivalo krivično veće Apelacionog suda, a poslednju reč daje ministar pravde.

Podsetimo, grupa mladića i jedna trudnica, među kojima ima i državljana Crne Gore, Filipina i Austrije, svi sa prebivalištem u Nišu, uhapšeni su krajem jula.

Njima se na teret stavlja krivično delo prevare kojom su, putem interneta, zaradili 70 miliona dolara. Među prevarenima je i jedan državljanin Teksasa, pa se u ceo slučaj umešalo i američko pravosuđe i FBI, koji je asistirao u akciji hapšenja.

Uhapšenima sada preti izručenje u SAD, gde bi se vodio čitav proces, a prema mišljenju advokata njima bi u Americi bila ugrožena ljudska prava i zato je zahtev da im se sudi u Srbiji.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • milos t.

    12:40 // 1. 10. 2020.

    Da su neki jadnici bez para, bili bi isporiceni i pre zvanicnog zahteva Amerike. Ovako ima za sve, greota propustiti priliku da se zaradi koji milion$

  • Comsheeya

    09:49 // 1. 10. 2020.

    A paradoks je što advokata plaćaju verovatno novcem ljudi koje su oštetili..

  • Putin

    09:39 // 1. 10. 2020.

    Novi predizborni slogan: Kradi globalno, a mi ti u Srbiji sudimo lokalno!
    ps. ovde i onako niko nije ni za šta odgovarao!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: