Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:53, 4. 10. 2019.

| Društvo

Proizvodi iz prve ženske zadruge na jugu Srbije u Babušnici na trpezama zemalja EU

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
Proizvodi iz babušnice na trpezama u Evropskoj uniji
Proizvodi iz babušnice na trpezama u Evropskoj uniji; foto: LJ. F.

Ajvar, pinđur, ljutenica i razni džemovi iz Babušnice nalaze se na trpezama u Nemačkoj i u drugim zemljama Evropske unije, a organsko voće i povrće prerađuje se u pogonu ženske zadruge u selu Gorčinci pored Babušnice. Pogon i udruženje Lužničke rukotvorine koje njime rukovodi posetila je zamenica šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Mateja Norčič Štamcar.

Ona je, zajedno sa 19 zamenika i zamenica ambasadora evropskih zemalja, obišla ovu zadrugu kako bi se uverila kako funkcioniše u praksi i pružila podršku ženskom preduzetništvu.

U Babušnici smo zbog toga što se više od 60 % novca iz evropskih fondova donira na lokalu. Evropska unija počiva na vrednostima, a jedna od njih je i rodna ravnopravnost. U Babušnici imamo ženu predsednicu Opštine, a lokalna samouprava ulaže u žensko preduzetništvo - rekla je Štamcar.

Evropska unija je pomogla projekat ženske zadruge sa 60.000 evra, jer su, dodala je zamenica Sema Fabricija, organska proizvodnja i zaštita životne sredine takođe značajni za EU. EU pomogla sa 60.000 evra EU pomogla sa 60.000 evra; foto: LJ. F.

Pomažemo i u infrastrukturi, renoviran je Dom kulture, sređuje se škola, pomažemo i kod marginalizovanih grupa. Evropska unija kao najveći donator će i dalje pomagati. Ovo je lep primer koji će se širiti, Dimitrovgrad će preuzeti koncept iz Babušnice - rekla je zamenica.

Karolina Stamenković iz Udruženja Lužničke rukotvorine rekla je da je novac koji su dobili od Evropske unije veoma značajan za zadrugu.

Od 2015. godine sarađujemo sa Evropskom unijom. Tada smo imale 5 plastenika, sada imamo 20. Upošljeno je 15 žena, 7 imaju sertifikate za organsku proizvodnju, a 23 žena su kooperantkinje koje uzgajaju papriku -rekla je Stamenkovićeva.

Prilikom posete Babušnici, delegacija se sastala sa predsednicom opštine Slađanom Nikolić u zgradi Doma kulture koji je renoviran novcem Evropske unije, a predsednica Opštine je rekla da se novac EU ulaže na pravi način.

Ovde gde smo sada se vidi koliko se uspelo i koliko je ženska zadruga bila potrebna našem kraju. Vidi se da je novac uložen na pravi način, a što više ovakvih programa će oživeti naša sela. Babušnički kraj je poznat po organskoj proizvodnji, voćarstvu i poljoprivredi i u tom pravcu treba da idemo - rekla je Nikolićeva.

Osim Babušnice, delegacija zamenika ambasadora posetila je i Svilajnac i Paraćin.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Vrgudinci

    08:35 // 7. 10. 2019.

    Tuzno je sto su svi iz tog kraja pobegli trbuhom za hlebom. Tamo je divan hleb. Zelena trava i ima svega, samo treba umeti iskoristiti ono sto nam je dano. Bravo zene!

    • Babusnicanin

      14:11 // 9. 10. 2019.

      Ne zivi se samo od hleba. Niti ta zelena trava moze da se pase.

  • Stojan

    08:02 // 6. 10. 2019.

    Za pohvalu,svakako. Nebitno, ko je, šta je i odakle je. Neka se posao razvija. Ima vremena za "ispravljanje krive Drine". Ali, tišti me nešto drugo - CINIZAM te Evrope, DRSKOST, BEZOBRAZLUK / u svim sferama života i rada našeg naroda/. Šta rade u agraru? Pošto-poto žele zdravu hranu. Ekološki čistu. I to je OK.
    Ali, svim silama nastoje-prete,ucenjuju, da nam UVALE promet MODIFIKOVANE SOJE

    • NIšlija pre svega

      17:25 // 6. 10. 2019.

      Stojane, ne "uvaljuje" nama EU modifikovanu soju, nego naš domaći ološ hoće da je pošto-poto uveze, jer će dobiti dobar džeparac za to.

  • Jovica

    20:52 // 4. 10. 2019.

    Moja komsika ne zna jaje da isprzi ce sprema ajvar,svasta.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: