Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:04, 12. 3. 2015.

| Društvo

Proizvodima od "kafenog papira" do pobede u regionu

Autor:S. J.Izvor:Južne vesti
Vector-studio
"Vector stuio" Ekonomske škole najbolja učenička kompanija u regionu

Učenička kompanija "Vector studio" Ekonomske škole u Nišu drugi put zaredom pobedila je na Regionalnom takmičenju učeničkih kompanija jugoistočne Srbije, ove godine u konkurenciji sa 30 timova iz Niša, Leskovca, Vlasotinca, Pirota, Kuršumlije i Aleksinca.

Ovi srednjoškolci se bave dizajnom, proizvodnjom i prodajom proizvoda štampanih na njihovom sopstvenom izumu - „kafenom papiru” koji izrađuju specijalnom tehnikom.

Tajna našeg uspeha je što smo jedinstveni kao tim, a ima nas ukupno devetoro. Od prošle godine kada smo takođe bili regionalni pobednici uveli smo mnogo inovacija, a prodaja ide dobro. Ovo takmičenje nas je pokrenulo i sada poslujemo kao prava kompanija - rekla je je Kristina Petrović iz kompanije „Vector Studio”.

Sajam-ucenickih-kompanija Svaka kompanija je za svojim štandom pokušala da se predstavi što boljeUčenička kompanija je jedan od najprepoznatljivijih programa "Dostignuća mladih" koji đacima osigurava osnovno ekonomsko obrazovanje i sprovodi se širom sveta.

Program traje preko cele školske godine, a Evropska komisija ga je označila kao najbolji primer preduzetničkog obrazovanja

Učenici koji su „zaposleni” u ovim kompanijama tokom školske godine uče o tržišnoj ekonomiji i preduzetništvu i svoju kompaniju vode od osnivanja do izrade kompanijskog izveštaja i zatvaranja.


Pet najboljih boriće se da predstavlja Srbiju u Berlinu

Na nacionalno finale koje će biti održano u Beogradu plasiralo se 5 najboljih kompanija. Među njima je, kao drugoplasirana "Green Grafitti" učenika niške Gimnazije "Bora Stanković". Oni su predstavili inovativni proizvod - ekološke sprejeve za grafite napravljene od mahovine.

Takmicenje U Nišu se takmičilo 30 timova iz regionaTreće mesto osvojila je kompanija "Orange" kuršumlijskih gimnazijalaca koji prave poslasticu od narandžine kore, žutog šećera i mineralne vode. Na nacionalno finale plasirale su se i kompanije „Royal Snack” Trgovinsko-ugostiteljske škole u Leskovcu, kao i „Fresh Bag” učenika Tehničke škole „Rade Metalac” u Leskovcu.

Zajedno sa pobednicima ostala tri regionalna sajma, u jugozapadnoj Srbiji, Vojvodini i Beogradu, učenici koji vode ove kompanije boriće se za titulu nacionalnog pobednika koji će u juču zemlju predstavljati na evropskom takmičenju u Berlinu.

Prošle godine je u Beogradu pobedila kompanija "Bookz Matter" niške Gimnazije "Svetozar Marković", koja je na regionalnom takmičenju zauzela 2. mesto. Srbiju je predstavljala na evropskom takmičenju u Estoniji.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: