Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:30, 31. 1. 2017.

| Društvo

Proizvođači: Peglana kobasica što pre da postane brend Pirota

Autor:J. ĆosinIzvor:Južne vesti
P1220039
Peglanu treba zaštititi; foto: J.Ćosin

Kvalitet peglane kobasice sa svakim sajmom sve je bolji, ukazuje prehrambena komisija i stručni žiri, međutim, da bi ovaj proizvod i zvanično postao pirotski brend, neophodno je da država donese pravilnike koji će legalizovati taj proizvod, kaže predsednik Udruženja proizvođača pirotske peglane kobasice Marjan Savić.

On ističe da je veoma važno što pre brendirati peglanu kobasicu, pre nego što neka druga zemlja prisvoji ovaj proizvod. 

Često razgovaramo oko brendiranja peglane, ali nedostaje zakonska regulativa koja će omogućiti brendiranje ovakvog proizvoda. Država treba da donese pravilnike koji će podržati proizvodnju proizvođačima malih količina hrane. Ono što imaju sve zemlje EU u regionu mi to još nemamo - kaže Savić.

On kaže da je Sajam peglane u Pirotu znato uticao na popularnost ovog neobičnog i, sudeći po posećenosti, sve popularnijeg proizvoda u Srbiji i zemljama u regionu.

Sve više je i onih koji žele da izlažu svoj proizvod pa se od prvog sajma pre 5 godina kada je bilo 37 učesnika ove godine je broj povećao za gotovo deset.


Obavezne zaštitne markice koje garantuju kvalitet

Direktor turističke organizacije Pirot Bratislav Zlatkov potvrđuje da je posećenost Sajma iz godine u godinu sve veća, ali ističe da je ovogodišnji bio posvećen pre svega kvalitetu same kobasice. To je razlog što su ove godine uvedene zaštitne markice proizvoda.

Markica je vid zaštite ovog proizvoda, sve što smo do sada uradili dalo je rezultate pa je kvalitet peglanih kobasica najbolji ove godine, odnosno otako se održava ova manifestacija - kaže Zlatkov.

Peti po redu Sajam pirotske peglane kobasice, po tradiciji je izazvao veliko interesovanje minulog vikenda, posebno među turistima iz Bugarske, koji su uživali u kvalitetnoj hrani i piću, a kako dodaje Zlatkov, posetilo ga je više od 5000 ljudi.

Podsetimo, manifestacija u čast peglane kobasice prvi put je u Pirotu organizovana februara 2011. godine. Tada je to bilo Svetsko prvenstvo u pravljenju ovog specijaliteta, ali je 2013. preraslo u sajam.

Ove godine na Sajmu je bilo čak 43 izlagača pirostske peglane kobasice, ali i 15 vinarija iz istočne i južne Srbije kao i 6 mlekara. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Kostas Gasopulos

    08:35 // 1. 2. 2017.

    Udruženi proizvodjači peglane kobasice mogu da menjaju odnos državnih institucija prema tom proizvodu lobiranjem u samom Pirotu, ali i u Beogradu. Preporučujem da se vezuju proizvodjači pirotskog jagnjeta, pirotskog kačkavalja i pirotskog ćilima, kao već poznatih proizvoda sa geografskim odredjenjem, pa tako osnaženi da guraju peglanu kobasicu. Sabornost esnafa razvijajte, to je bolji život!!!.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: