Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:24, 28. 10. 2020.

| Društvo

Proizvođači duvana sa juga Srbije nezadovoljni presudama izlaze na ulicu

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
Rakic
Miroljub Rakic u vreme dok je sadio duvan; Foto: Lj. M.

Iako su proizvođači duvana iz Prokuplja, Niša, Leskovca i drugih mesta juga Srbije za danas u podne najavili proteste i okupljanje ispred niškog Apelacionog suda nezadovoljni presudama u sporovima protiv kompanije Filip Moris, zbog kojih su pred bankrotom, odustali od okupljanja zbog aktuelne epidemiološke situacije. Organizatori naglašavaju da će, ukoliko ne bude pomaka u narednih dve nedelje, oni zakazati novi protest.

Skup je zakazalo, a potom i od njega odustalo, Udruženje proizvođača duvana iz Prokuplja koje ima blizu 1.000 članova i većina je opterećena sudskim rešenjima po kojima mora da isplate Filip Morisu i do 15.000 evra za opremu i poljoprivrednu mehanizaciju koju su uzimali po ugovorima do 2004. godine.

Predsednik prokupačkog Udruženja Miroljub Rakić kaže da su njihovo nezadovoljstvo i revolt izazvale potpuno kontradiktorne presude koje su donosile sudije Osnovnog i Apelacionog suda u Nišu, kao i Kasacionog u Beogradu, te da se, kako tvrdi, po istim ugovorima i za istu stvar sudilo negde u korist uzgajivača, a negde u korist kompanije.

Rakić naglašava da je ranije sud u većini slučajeva dosuđivao u korist proizvođača, ali da su poslednjih godina donete presude uglavnom u korist niške fabrike duvana, te smatra da se i politika umešala i da neko vrši pritisak na sudstvo da donose takve odluke. Rakic Rakić sa gomilom papira i tužbama poljoprivrednika; Foto: Lj. M.

Proizvođači duvana su tužili 2004. godine DIN jer nam je te godine isporučeno nedeklariseno seme, ali i hemijska sredstva sa isteklim rokom trajanja, zbog čega nam je te godine propao rod i čitav trud i naša ulaganja, što smo i dokazali na sudu. Već sledeće godine DIN jednostrano raskida sve ugovore sa proizvođačima koji nisu hteli da povuku tužbe, a onda i tuže proizvođače da im u novcu vrate zaostala dugovanja, iako smo mi po tim ugovorima zaduženi za vraćanje duga u određenoj količini duvana na godišnjem nivou – kaže Rakić.

Dodaje da tada počinju i dugoročni problem za proizvođače jer im sada preti da izgube sve što su sticali tokom života, a pravosnažene presude u korist Filip Morisa koje su dobili pojedini poljoprivrednici tokom ove i prethodnih godina jeste da isplate i više do 10 hiljada evra.

Proizvođači traže od suda da uvaži sve činjenice i da sudi po zakonu, te da smatraju da oni nisu krivi za jednostrani raskid ugovora 2005. godine, naglašavaju da su do tada redovno izmirivali svoje obaveze po višegodišnjim ugovorima koji su potpisali u zavisnosti od preuzete opreme na period od godinu do 10 godina.


Kompanija "Filip Moris": Proizvođači duvana sami pokrenuli sporove, mi poštujemo odluke suda

U kompaniji Filip Moris ističu da su još 2005. godine promenili model otkupa duvana, u skladu sa tadašnjim globalnim poslovnim modelom kompanije, te da je zato prekinuta praksa direktnog otkupa duvana od uzgajivača.

Naša kompanija kao i do sada neće svojim izjavama u javnosti uticati na sudske postupke koji su u toku. U potpunosti poštujemo zakone i postupaćemo u skladu sa svim pravnosnažnim presudama sudova, zbog čega nema potrebe ni da komentarišemo dosadašnje presude po ovom pitanju, bez obzira da li su one donete u našu korist ili u korist druge strane. Drago nam je da je veliki broj pomenutih sporova u međuvremenu rešen, jer dugi postupci ne idu u korist ni jedne strane - kažu u Filip Morisu.

Iz ove kompanije podsećaju i da su iz određenog broja ugovora o otkupu duvana koji su bili na snazi do 2005. godine proistekli sudski sporovi, od kojih su neki još uvek u toku, te da većinu čine sporovi koje su pokrenuli uzgajivači duvana, dok je mali broj pokrenula ova kompanija.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Jonca

    16:59 // 28. 10. 2020.

    Taj Aleksić je i veterane zavrnuo,nema sta kadar SNSa,a kao nagradu je dobio da vodi postupak protiv NATO zbog posledica bombardovanja,iako od toga nema nista.Uigrana ekipa

  • Pera

    15:01 // 28. 10. 2020.

    Sve je zakuvao advokat Aleksic, posle se kulturno izvukao, i ostavio ljude na cedilu.

    • pravosudni sistem je očajan,

      17:04 // 28. 10. 2020.

      nema poštovanja sudske prakse, zavisiš od procene sudije. Ako su zbog nedeklarisanog semena i hemijskih sredstava sa isteklim rokom trajanja neki proizvođači dobili Filip Moris onda je samo trebalo preslikati takvu presudu kod svih. Na žalost, slobodna sudijska volja daje mogućnost da se muljavi u pravosuđu i svako može zbog toga da se nađe u problemu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: