Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:45, 8. 9. 2020.

| Društvo

Projekat i aplikacija niške firme nagrađeni na takmičenju “Zelene ideje Balkana”

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti, E-kapija
aplikacija
Aplikacija dostupna na internetu; printscreen

U kategoriji “Razvijena zelena ideja”, na takmičenju “Zelena ideja Balkana”, sa 10.000 dolara nagrađen je projekat “City&me” u okviru kojeg postoji i istoimena aplikacija. Projekat je produkt niške firme Just Start, a podstiče građane da recikliraju, voze bicikl, brinu o zelenim površinama i za to budu nagrađeni odlaskom u bisokop, pozorište ili umanjenjem računa za komunalije.

E-kapija piše da je na takmičenju bio 21 takmičar iz čitavog regiona. Oni su se nadmetali u nekoliko kategorija, a niška ideja je, prema oceni žirija, u jednoj od kategorija bila najbolja.

Ova aplikacija predstavlja inovativno rešenje, jer objedinjujući različite aktivnosti na jednom mestu i uključujući brojne lokalne aktere, pruža priliku svim građanima da direktno utiču na promene u svojoj okolini. Cilj platforme City&Me je da omogući jasnu komunikaciju između grada i građana, podstakne aktivizam i delovanje građana u oblasti reciklaže, korišćenje bicikla kao prevoznog sredstva, uređenja zelenih površina, kao i da građane dugoročno uključi u procese odlučivanja za lokalno trošenje budžeta - piše na sajtu Trag fondacije koja je i pomogla ideju.

Aplikacija je dostupna na Google Play prodavnici, ali kako tamo piše, u test periodu mogu da je koriste samo upravnici zgrada, predsednici kućnih saveta, kao i učitelji i nastavnici lokalnih škola.

U 2020. godini pored reciklažne aplikacije na C&M platformi implementiraćemo i mogućnost nagrađivanja građana za njihov aktivizam u formi pešačenja ili vožnji bicikle. Ukoliko vozite biciklu, i samim tim smanjite gužvu u saobraćaju i emitovanje štetnih gasova takođe ćete moći da generišete C&M tokene i zamenite ih za sat vremena parkiranja u centru grada, karte za pozorište ili bioskop, ali i da njime umanjite vaše komunalne mesečne račune - pojašnjavaju kreatori aplikacije.

U kategoriji "Razvijena zelena ideja", pored projekta iz Srbije, sa po 10.000 USD nagrađeni su i projekti "Čišćenje Mediterana" iz Grčke i "Pametni aditiv" iz Severne Makedonije.

Zelene ideje Balkana je program koji Balkanska zelena fondacija sprovodi u saradnji sa nacionalnim fondacijama iz zemalja regiona, uz podršku Fonda braće Rokfeler, a ta incijativa gotovo deceniju podržava razvoj uspešnih poslovnih ideja u regionu Zapadnog Balkana i Grčke, istovremeno istražujući ulogu filantropije u revitalizovanju lokalnih zajednica.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: