Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:38, 24. 5. 2011.

| Društvo

Projekat organizacije Care Srbija

Autor:Jelena StojkovićIzvor:Južne vesti

VRANJE - CARE Srbija i partnerske organizacije Nexus, Centar E8, Generator i Narodni parlament, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja Republike Srbije, predstavili su rezultate troipogodišnjeg projekta pod nazivom „Pristup zdravstvenim uslugama koje tretiraju polno i reproduktivno zdravlje za žene i mlade-raseljene i Rome/kinje u Južnoj Srbiji“.

Ovaj značajni projekat se sprovodio na području opština Bujanovac, Vranje i Leskovac, a istraživanja ukazuju na višestruke pozitivne efekte na ponašanje ciljne grupe.

Cilj celokupnog projekta bio je definisanje i prevazilaženje društvenih i rodno zasnovanih prepreka za korišćenje zdravstvenih usluga koje tretiraju polno i reproduktivno zdravlje, a samim tim i opšte poboljšanje sposobnosti raseljenih lica i Roma/Romkinja da zaštite svoje zdravlje tj. da prepoznaju potencijalne opasnosti, upotrebljavaju savremena kontraceptivna sredstva, obrate pažnju na polno prenosive bolesti itd.

Kako bi postigli što bolji efekat, sprovođene su različite aktivnosti poput akcija u lokalnoj zajednici, edukacije ciljne populacije na temu polnog i reproduktivnog zdravlja, pružanja potrebnih informacija preko zdravstvenih ustanova, saradnika i aktivista na terenu, održavanja pozorišnih predstava itd.

- Izuzetno smo zadovoljni činjenicom da je naš projekat tokom tri i po godine rada i truda pokazivao, sve uspešnije rezultate. Početak nije bio lak, a statistika našeg početnog istraživanja u proleće 2008 nimalo nije bila ohrabrujuća. Ipak, uspeli smo, ne samo da informišemo ciljnu populaciju koja je bila naš fokus, nego i da trajno podignemo svest o značaju i potrebi zaštite polnog i reproduktivnog zdravlja, mnoge smo ohrabrili da se radije i češće obraćaju postojećim zdravstvenim službama i to je veliki pomak. Naravno, ostaje još mnogo toga da se uradi, a izveštaj sa finalnog istraživanja projekta sadrži brojne preporuke za dalji rad u zajednici - istakla je Vesna Jovanović, rukovoditeljka projekta Care Srbija.

Aktivnosti za projekat reproduktivnog zdravlja na jugu Srbije započete su početkom 2008. godine, na osnovu ranijih iskustva CARE tima stečenog kroz rad na projektima reproduktivnog zdravlja. CARE je, na globalni poziv za predloge projekata Evropske komisije, osmislio koncept projekta reproduktivnog zdravlja za žene i mlade iz populacije raseljenih Roma/Romkinja sa juga Srbije. Ovaj troipogodišnji projekat sa kompleksnom idejom i detaljno osmišljenim aktivnostima na više nivoa, nagrađen je grantom Evropske unije koja, uz CARE Nemačka-Luksemburg, finansira projekat.  

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: