Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:12, 9. 2. 2018.

| Društvo

Projekat razvoja privatog sektora iznedrio nove preduzetnike na jugu Srbije

Autor:B. AntićIzvor:Južne vesti
preduzetnistvo
Dobili su mogućnost da osnuju nova ili prošire postojeća poslovanja, foto: B. A.

Osim para i opreme, za šta su mogli da apliciraju, preduzetnici sa juga ocenili su da je značaj Projekta podrške razvoju privatnog sektora, i taj što su kroz različite sajmove i predavanja, upoznali ljude, ali i naučili kako napisati i na pravi način realizovati biznis plan.

Prema rečima Marka Stojanovića iz Leskovca, koji je zahvaljujući novcu iz projekta otvorio radnju koja se bavi grafičkim dizajnom i digitalnom štampom, osim rešavanja egzistencijalnog pitanja, omogućeno mu je da se bavi onime šta voli.

Po struci sam grafički inženjer, a ovaj projekat omogućio mi je da se bavim onim za šta sam se školovao i šta volim. Samim tim što su nam obezbedili sredstava, omogućili su nam da ostanemo i radimo u svojoj zemlji - kaže Stojanović.

Osim otvranja i započinjanja novog posla, projektom su finansirana i već postojeća mala preduzeća, a kako kaže vlasnik firme za preradu i konzervisanje voća Natural magic iz Bujanovca Goran Stamenković, sredstva je iskoristio za proširenje proizvodnje.

Korisnik sam granta pomoću koga sam uspeo da povećam proizvodnju. Osim ovoga, uveli smo i nove proizvode, čime nam se širi proizvodnja, pa ćemo pored ovoga, zaposliti i 3 nova radnika - kaže Stamenković.

Projekat Podrška razvoju privatnog sektora u južnoj i jugozapadnoj Srbiji realizuje Razvojna agencija Srbije, u saradnji sa Američkom agencijom za međunarodnu saradnju (USAID) i regionalnim razvojnim agencijama. centar za razvoj jablanickog i pcinjskog okruga U realizaciji pomogle i regionalne razvojne agencije i lokalne samouprave, foto: B. A.

Osim malih preduzeća i preduzetnika, kako kažu u Centru za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga, korisnici projekta su i klasteri, udruženja, mladi ljudi i žene, a pored finansijske pomoći, u toku trajanja projekta bili su organizovani razni treninzi, savetovanja i edukacije.

Osim ovoga, 85 korisnika je, kroz takozvani mentoring, razgovaralo sa zaposlenima u Centru koji su im pomogli u razvoju daljeg poslovanja - kažu u Centru.

U projektu je, sa područja Jablaničkog i Pčinjskog okruga, kako kažu, učestvovalo 68 firmi. Za 4 godine koliko se sprovodi, kažu, posao je za stalno dobilo 50 ljudi, dok je još 200 radnika bilo angažovano sezonski, a ukupna vrednost celokupnog projekta je 28,4 miliona dinara.

Dodaju i da su u realizaciji učestvovali gradovi i opštine južne Srbije, a to su Vranje, Leskovac, Preševo, Bujanovac i Medveđa, kao i 7 gradova i opština jugozapadne Srbije.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: