Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:19, 5. 9. 2018.

| Društvo

Projektant mini-hidrocentrala: MHE nisu zagađivači, a zelena energija svetski trend

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
Mnoge planinske reke su tokom leta potoci
Mnoge planinske reke su tokom leta potoci; foto: a. Panić

Dobiti električnu energiju iz bilo kog izvora, a ne remetiti prirodu je nemoguće, kaže hidro-inženjer Dragan Josić, a po njemu mini-hidroelektrane ne zagađuju prirodu, ali utiču na nju tako što smanjuje protok vode od vodozahvata do mašinskog dela. Za Aleksandra Jovanovića Ćutu kaže "da je manipulator jer govori o problematici za koju nije stručan". Jovanović ga poziva na TV duel i dodaje da je Josić jedan već odbio.

Josić je do sada projektovao više od 20 hidroelektrana, između ostalog i onu u Pakleštici na reci Visočici, a učestvovao je u izvođenju njih desetak, pa iz tog ugla i komentariše nastupe Aleksandra Jovanovića Ćute, jednog od lidera Inicijative "Odbranimo reke Stare planine".

Ne poznajem lično čoveka, samo iz medijskih nastupa i sa društvenih mreža. Poenta je da je veliki manipulator. Problem je što priča o stručnim stvarima, iznosi neke podatke, o vodosnabdevanju Pirota, o zaštiti prirode, o gubicima u mreži, a nema praktičnog dodira sa tom tematikom - kaže Josić.

Dodaje da se Jovanović uzima kao primer za očuvanje prirode, a istovremeno napada zelenu energiju.

Svetski trend je smanjivanje emisije ugljen-dioksida. Dobiti električnu energiju iz bilo kog izvora je nemoguće, a ne remetiti prirodu. To je nemoguće. Minimum 70 % struje u Srbiji se dobija iz termoelektrana, iz uglja koji najviše zagađuje prirodu, zemljište i vazduh - potencira Josić.

Najmasovnije protest održan u Pirotu Najmasovnije protest održan u Pirotu; foto: Lj. F. Po njemu u svim državama Evropske Unije koje najviše vode brigu o očuvanju prirode, najviše električne energije se dobija iz hidro potencijala. Norveška dobija 100% električnu energiju iz vode, a Austrija je takođe u vrhu.

Parlament Slovenije je bez ijednog glasa protiv i sa 64 za doneo amandman na Ustav u kome stoji da se vode ne mogu privatizovati.

Slovenija jeste zakonom zaštitila vodu za piće, ali ima 350 izgrađenih hidroelektrana, a gradi i dalje. Gde je voda za piće, tamo se i ne grade hidroelektrane. U Austriji je izgrađeno 3.100 hidroelektrana - objašnjava Rosić.

Kaže da se u Srbiji podigla fama oko izgradnje mini-hidrocentrala, koje po njemu, proizvode zelenu energiju i bolja su opcija od vetroparkova, solarnih panela ili termoelektrana.

Aleksandar Jovanović Ćuta nije želeo da komentariše navode inženjera Josića koji se po njemu "bavi sahranjivanjem reka". Poziva Josića na TV duel Poziva Josića na TV duel; foto: JV

Pozivam ga na TV duel da pričamo uživo pred kamerama. Već sam ga zvao na duele na lokalnoj pirotskoj televiziji koji je on odbio. Poziv je i dalje otvoren, pa neka se javi - kaže Jovanović.

Podsetimo, u nedelju je u Pirotu održan najmasovniji protest protiv gradnje hidroelektrana na Staroj planini na kome se okupilo više hiljada ljudi.

Meštani sela Temska i drugih sela na Staroj planini, već 2 godine vode borbu za očuvanje svojih reka, a inženjer Josić je prethodnih dana optužio jednog od vođa protesta za gradnju mini-hidrocentrala.

Aktivisti Inicijative Odbranimo reke Stare planine, "oslobodili" su Rudinjsku reku, a posle skoro 2 godina, gradonačelnik Pirota je pozvao borce za očuvanje reka Stare planine na sastanak, koji je po njihovim rečima, bio običan cirkus.

Aleksandar Jovanović Ćuta je u gostovanju u emisiji "15 minuta" rekao da je gradnja mini-hidroelektrana na Staroj planini zločin nad prirodom i ljudima, dok su građani prethodnih dana sakupljali potpise za Unesko peticiju. Ministar ekologije Goran Trivan u nedavnoj izjavi za Insajder rekao je da se neće pomiriti sa gradnjom hidroelektrana u zaštićenim područjima.

Meštani sela Stare planine, ali i zvonačkog kraja mesecima protestuju protiv izgradnje malih hidroelektrana na zaštićenim područjima, a Aleksandar Jovanović, koji je jedan od najglasnijih boraca za očuvanje prirode u ovom kraju, odbio je da u ime Saveza mesnih zajednica primi zahvalnicu Ministarstva ekologije, povodom dana zaštite životne sredine.

Savez mesnih zajednica Stare planine se već godinu dana aktivno bori protiv gradnje malih hidroelektrana na Staroj planini, a tek nedavno je reagovao ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, koji je rekao da bi gradnji trebalo da se stane na put, jer to narušava netaknutu prirodu. Ipak, sud je poništio odluku ministarstva i "stao na stranu" privatnog investitora koji planira da gradi mini-elektrane. Jovanović je svoj problem izneo i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću prilikom njegove posete Pirotu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • nebojsa kecman

    08:46 // 9. 2. 2020.

    Ovaj Josic opravdava izgradnju zarad profita sve ukupno struje se malo dobije kolko unisti okolina
    Zemlje u evropi struju dobijaju od nuk.elektrana i energana na biogorivo i hidrocentrale od ranije
    A na lokalu imaju solarne panele i razume se stede energiju. A mi rokaj gde stignes bez plana

  • Nebojsa Kecman

    08:34 // 9. 2. 2020.

    Neka eps smanji gubitke u prenosenju energije do korisnika koji su enormni okon40% na optimalni nivo kao u evropi. Neka se razmislja o nuklearnoj elekyrani na dunavu jedna je za nas dovoljna najcistina energija.Vetroparkovi u vojvidini otvoriti male rudnike uglja na lokalu koje je eps zatvorio kad su napravljene velike TE sve to ponosava energetsku moc zemlje a ne graditi MHE.

  • Martina Nikolic Ex Miletic

    09:00 // 31. 10. 2018.

    "Gde je voda za piće, ne grade se MHE?". U Srbiji su samo planinske reke nezagađene. Pogledajte kartu planiranih i izgrađenih m.hidroelektrana pa ćete videti da su upravo na rekama gde je voda I kvaliteta. Sram vas bilo - preci vam se u grobu prevrću a potomci će vas se stideti!Ugalj može i na čistije načine da se koristi a imamo ga napretek

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: