Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:19, 5. 9. 2018.

Projektant mini-hidrocentrala: MHE nisu zagađivači, a zelena energija svetski trend

Mnoge planinske reke su tokom leta potoci Mnoge planinske reke su tokom leta potoci; foto: a. Panić

Dobiti električnu energiju iz bilo kog izvora, a ne remetiti prirodu je nemoguće, kaže hidro-inženjer Dragan Josić, a po njemu mini-hidroelektrane ne zagađuju prirodu, ali utiču na nju tako što smanjuje protok vode od vodozahvata do mašinskog dela. Za Aleksandra Jovanovića Ćutu kaže "da je manipulator, jer govori o problematici za koju nije stručan". Jovanović ga poziva na TV duel i dodaje da je Josić jedan već odbio.

Povratak na vest
Pošalji komentar
Pozitivni komentari:
  • Ivan

    11:34 // 5. 9. 2018.

    WOW kakva zamena teza. Pa niko ne tvrdi da zagadjuju prirodu vec da se reke, stavljajuci ih u cevi, oduzimaju od ljudi koji zive na tim prostorima i kojima te iste reke i izvori prakticno znace zivot.

  • Borko

    10:38 // 5. 9. 2018.

    Hidro-inženjer Dragan Josić je neobjektivan analitičar kao direktno zainteresovana strana. Mini hidroelektrane moraju biti građene poput vodenica koje nisu ugrožavale naše reke, pa kome se isplati neka gradi. Zbog fidin tarife i što većeg profita oni bezobzirno guraju celu reku u vodozahvat, briga njih za prirodu i zaštitu životne sredine. Da li je nečija zarada važnija od života u reci?

  • Nenad Dobrosavljevic

    12:02 // 5. 9. 2018.

    Kakva bre Norveska, oni imaju potpuno drugaciju hidrografsku situaciju, hiljade reka, jezera i vodopada. I oni su odlučili da preostale vodopade I reke sacuvaju i pored toga sto se I kod njih desavaju mutne radnje(primer je Mongstad). Mi smo mnogo siromasniji prirodom a kod nas se u 1.i 2. stepenu zaštite reke pakuju u cevi. Za to nekom sledi robija kad tad. Gospodin inženjer spinuje jer j umešan

  • Pera

    10:44 // 5. 9. 2018.

    MHE su dobro osmišljen plan pljačke naroda na legalan način.

    Na računu za struju je iskazan doprinos za obnovljive izvore energije. Svih 3,5 miliona potrošača plaćaju taj doprinos. Te pare ne ostaju EPSu već se tim novcem plaća po višestruko većoj ceni proizvodnja zelene energije. Dakle , svi mi plaćamo tim proizvodjačima po znatno većoj ceni a da pri tom nema nikakvog doprinosa u ukupnom bilansu

  • Bruno

    18:18 // 5. 9. 2018.

    Ako uzmem i posečen 5 hektara šume, nisam na tih 5 hektara dovezao toksični otpad i zagadio sredinu, ali činjenica da sam je uništio.

  • Ernest H.

    17:51 // 5. 9. 2018.

    Nisam nikakav strucnjak za minihidrielektrane ali dovoljno je sto sam video sta ostaje posle gradnje.Pustos.

  • gari

    16:21 // 5. 9. 2018.

    Hidro-inženjer ????
    Ti sine da tražiš, da ti vrate pare za diplomu koju su ti dali !!!!!

  • mik

    15:23 // 5. 9. 2018.

    A da li g. ing. Josić može da, kao "vrhunski" stručnjak, navede bar tri dobre strane izgradnje derivacionih (penstock) MHE? Sve što govori su samo opšte napomene i floskule uvijene u oblandu čistih interesa. Mala je Srbija i zna se šta i kako projektuje g. Josić, koje su mu reference. Da li je njegova firma direktno povezana sa izgradnjom i investiranjem u ove MHE?

  • Aleksandar Đorđević

    20:36 // 5. 9. 2018.

    Dekan Šumarskog fakulteta, profesor Ratko Ristić jasno i glasno kaže da mhe ne zagađuju prirodu, one je uništavaju.

    • Matija

      17:33 // 6. 9. 2018.

      Ako je on to izjavio od reči do reči onda on ili dobija novac da priča neistinu ili nije pri sebi. A zamolio bih za neki link ili njegov stručni rad o tome?

  • Momčilović Jovan

    13:32 // 5. 9. 2018.

    Previše složena tema, za laike i duduke kako s jedne tako i s druge strane b rvna. Potrebno je sistemski urediti problematiku tako da se u što manjoj meri remeti priroda a izvuče maksimum iz prirodnih potencijala u cilju dobijanja obnovljive energije, jer to nije potreba već neophodnost življenja, ali i ne znači da kroz cevi mora teći nečiji interes koji ugrožava nečije življenje.

    • dragoslav

      14:36 // 5. 9. 2018.

      Po zdravoj logici, UVEK se ide od prostog ka slozenom.
      Prema tome, polazeci od prostog, podatak je:SVE mini hidroelektrane (MHE) kada bi radile na max.snage na svih 800+ najlepsih reka srbije dale bi oko 2% struje.Vise od 2% moze se dobiti prostom ustedom el.energije svih nas!
      Unistiti sve za 2% ?
      PROST ZDRAV RAZUM!!!
      NE ZA MHE !!! NE za unistavanje najlepse ciste vide Srbije zarad 2% struje!!!

  • Tacno tako

    00:20 // 6. 9. 2018.

    Austrija jeste u vrhu , Francuska takodje ali oni to nisu uradili na nacin na koji se radi kod nas. da celu reku uguraju u cev ostave ljude bez vode za useve, stoku I ljude. O flori i fauni da ne pricamo. I da Cuta nije covek koji je iz struke ali zato jeste okupio ljude iz struke koji su nama laicima objasnili poguban uticaj ovakvih MHE-a. Ja licno verujem vise profesorima oko Cute nego Josicu

    • Matija

      17:34 // 6. 9. 2018.

      Ćuta je i sam radio na popirima za MHe u svom selu. Dakle šta je on to neka drugi procene. Austrijski prpisi su i blaži nego naši. Mi ćemo mimo sveta? Austrijanci, slovenci , Nemci mogu a mi ne? samo da kopamo ugalj?

    • mik

      11:42 // 7. 9. 2018.

      Na jednom pirotskom portalu "veliki stručnjak" Josić daje kartu Austrije i kaže kako oni grade derivacione elektrane u zaštićenim parkovima. Kakva notorna neistina - na karti stoji da grade run-on river tip elektrana (sa malom ustavom), a ne derivacione (penstock) tip. Prema tome, g. inž. Josiću, ne govorite više neistine ljudima! Vi sahranjujete reke iz čistog materijalnog interesa.

  • Ismail

    22:34 // 5. 9. 2018.

    A što tog Josića neko ne odvede u Tamnavu, Lazarevac, Ub, Rudovce...???
    Neka ode tamo gde su najplodnije
    kolubarske oranice devastirane i nepregledan predeo pretvoren u Mesečev pejzaž. Sve zbog proizvodnje električne energije.
    Neka se čovek tamo pokaže. Neka spreči eksploataciju uglja tamo gde su razaranja ogromna.
    Našao čovek da se pravi pametan...

    • Matija

      17:31 // 6. 9. 2018.

      Pomešao si energija iz vode je alternativa - zamena za energiju iz uglja. Ako ne gradimo hidro centrale ostaje na msamo ugalj. E da..jel nama treba struja?

  • Martina Nikolic Ex Miletic

    09:00 // 31. 10. 2018.

    "Gde je voda za piće, ne grade se MHE?". U Srbiji su samo planinske reke nezagađene. Pogledajte kartu planiranih i izgrađenih m.hidroelektrana pa ćete videti da su upravo na rekama gde je voda I kvaliteta. Sram vas bilo - preci vam se u grobu prevrću a potomci će vas se stideti!Ugalj može i na čistije načine da se koristi a imamo ga napretek

  • Nebojsa Kecman

    08:34 // 9. 2. 2020.

    Neka eps smanji gubitke u prenosenju energije do korisnika koji su enormni okon40% na optimalni nivo kao u evropi. Neka se razmislja o nuklearnoj elekyrani na dunavu jedna je za nas dovoljna najcistina energija.Vetroparkovi u vojvidini otvoriti male rudnike uglja na lokalu koje je eps zatvorio kad su napravljene velike TE sve to ponosava energetsku moc zemlje a ne graditi MHE.

  • nebojsa kecman

    08:46 // 9. 2. 2020.

    Ovaj Josic opravdava izgradnju zarad profita sve ukupno struje se malo dobije kolko unisti okolina
    Zemlje u evropi struju dobijaju od nuk.elektrana i energana na biogorivo i hidrocentrale od ranije
    A na lokalu imaju solarne panele i razume se stede energiju. A mi rokaj gde stignes bez plana

  • Nišlija pre svega

    03:40 // 15. 9. 2018.

    Matija, koji si ti Vučićbot, čoveče! Svaka čast!

comments_report_caption
comments_report_notice
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: