Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

20:33, 29. 5. 2023.

| Društvo

Prokupačka Podružnica organizuje 61. Susrete lekara Toplice 2023.

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
STETOSKOP lekari zdravstvo KOSTA
Prokupačko lekarsko društvo obeležava organizuje Susrete lekara Toplice; foto: A. Kostić; foto: A. Kostić

Izložbom “Valjevo je 1914-1915. bilo grad-bolnica, a njen upravnik pukovnik dr Milan Pecić”, promocijom knjige profesorke Slavice Popović Filipović Putevima moderne srpske medicine u Topličkom okrugu 1912-1941., nizom stručnih predavanja iz medicine, kao i dodelom nagrada istaknutim institucijama i pojedincima, Podružnica Srpskog lekarskog društva u Prokuplju 9. juna organizuje 61. junske Susrete lekara Toplice.

Srđan Mijatović, predsednik prokupačke lekarske Podružnice kaže da je u toku priprema za taj značajan skup na kome se očekuje veliki broj učesnika, kako predavača, tako i medicinskih radnika jer su predavanja akreditovana sa 10 bodova za lekare, stomatologe, biohemičare i farmaceute. dom zdravlja Prokupačka podružnica proglašena za najboljom u Srbiji za 2022. godinu

Radi se o veoma važnom događaju za sve medicinske radnike u Toplici, pripremili smo zanimljiv kulturni program, od promocija knjiga do stručnih predavanja iz oblasti kardiologije, dečije interne klinike, klinike za vaskularnu hirurgiju, anestezije i posebno značajna tema o kojoj će govoriti stručnjaci sa VMA u Beogradu odnosi se na "održavanje potencijalnog donora organa u jedinici intenzivnog lečenja". Svi predavači su eminentni medicinski stručnjaci iz svoje oblasti i očekujem veliku posećenost naših lekara kako bi dopunili i utvrdili svoje znanje iz određenih oblasti - rekao je Mijatović.

Susrete prokupačkih lekara otvoriće akademik Radoje Čolović, predsednik Srpskog lekarskog društva kao i profesor strukovnih studija Miodrag Savović iz Visoke medicinske škole u Prokuplju.

Srpsko lekarsko društvo je inače jedno od najstarijih strukovnih udruženja u svetu, ove godine ulazi u 152. godinu svog postojanja i u svom sastavu ima 82. Podružnice sa preko 27.000 članova, lekara i stomatologa.


Prokupačka Podružnica Srpskog lekarskog društva najbolja u Srbiji za 2022.

Srpsko lekarsko društvo u Prokuplje je prvi put nakon 75 godina postojanja dobilo godišnju nagradu za najbolju Podružnicu Srpskog lekarskog društva Srbije od ukupno 82. Podružnice koliko ih ima u Srbiji.

Prokupačka Podružnica trenutno broji 240 lekara iz Prokuplja, Kuršumlije, Žitorađe i Blaca.

Nagrada za najbolju Podružnicu Srpskog lekarskog društva, koja se dodeljuje za zasluge u razvoju srpskog zdravstva i zdravlja građana predstavlja veliko priznanje za naš uloženi trud i ostvarene rezultate. Istovremeno, nagrada je i dodatni stimulans i obaveza lekarima i stomatolozima topličkog kraja da i ubuduće zajedno radimo na osnaživanju prokupačkog i topličkog zdravstva, a sve za dobrobit svih naših građana - rekao je Srđan Mijatović predsednik Podružnice.

Prokupački lekari su pokrenuli i prvi medicinski naučni časopis u Toplici “Acta Medica Hammeumi”, koji je ušao u treću godinu postojanja.

U sklopu izdavačke delatnosti Podružnice u Prokuplju pored redovnih brojeva naučnog časopisa, do sada su objavili i fototipsko izdanje knjige Novice Šaulića Lekar u službi svog naroda, dr Aleksa Savić ministar narodnog zdravlja iz 1936. godine, monografiju o razvoju zdravstva u Toplici, autora profesorke Slavice Popović Filipović Čuvari narodnog zdravlja Topličkog okruga (1878-1912), od dr Jovana Pelnarža do dr Alekse Savića, a promocija najnovije monografije Putevima moderne srpske medicine u Topličkom okrugu (1912-1941), održaće se tokom trajanja ovogodišnjih 61. junskih susreta lekara Toplice.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: