Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:05, 20. 4. 2012.

| Društvo

Prokupački Arhiv u mraku

Autor:N.M.Izvor:Južne vesti
zgrada istoriskog arhiva u prokuplju
Zgrada Istorijskog arhiva u Prokuplju

Zbog duga od 420.000 dinara Istorijski arhiv „Toplice” u Prokuplju je već nekoliko dana bez struje.

Radnici koji su zaposleni u Arhivu, njih 18, ne dolazi na posao do daljeg, a u zgradi u kojoj je smeštena ova ustanova uvedeno je dežurstvo.

Direktor Istorijskog arhiva Dragan Lekić kaže da je jedan šalter izmešten u prostorije prokupačkog muzeja, gde se primaju i izdaju fotokopije dokumenata i drugi zahtevi stranaka.

- Struju ne plaćamo od oktobra prošle godine, kada je zgrada u kojoj se nalazimo prešla u vlasništvo arhiva. Jednostavno, novac za struju nije predviđen budžetom, pa tako nismo imali mogućnost da izmirujemo naše obaveze prema EPS-u – kaže Lekić.

On naglašava da problem sa izdacima za struju nije postojao ranije, jer je zgrada u kojoj su oni koristili deo prostora, bila u vlasništvu Direkcije za robne rezerve, pa su oni plaćali sve račune.

- U toku su razgovori sa predstavnicima lokalne samouprave da opština, kao naš osnivač, preuzme dug i izmiri dugovanja. Ujedno, pošto je zgrada povezana i sa delom prokupačke bolnice, jer se nalazi u njihovom krugu, podneli smo zahtev da se odvoji priključak i dobijemo zasebni strujomer. Time ćemo precizno znati šta i koliko trošimo. Nadamo se da će taj problem biti rešen i da ćemo narednih dana dobiti struju – dodaje Lekić.

Direktor takođe podseća da je prelaskom zgrade u vlasništvo Arhiva, proširen prostor za arhivsku građu na oko 1.000 kvadrata.

Dobijanjem kompletne zgrade Istorijski arhiv je rešio dugogodišnji problem nedostatka prostora, ali se javio problem dažbina za struju, vodu, komunalije. Kako novac za te izdatke nije predviđen budžetom, pitanje je hoće li lokalna samouprava moći da pronađe način i sredstva kako bi pomogla ustanovi čiji je osnivač.

U Arhivu se nalaze dokumenta pisane građe, a najstariji dokumenti su matične knjige iz 1802. godine.


Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Miki Radnik

    10:54 // 23. 4. 2012.

    Još jedno leglo stranačkih (ne)radnika u Prokuplju...

    • radnica Arhiva

      11:53 // 1. 5. 2012.

      Posto vidim da niste bas upuceni, pa dragi moji, inace se u Arhivu puno radi, a sada sto nemamo struje pa nisu radnici krivi zbog toga. Dodjite i uverite se i sami koliko smo mi obicni ljudi tamo radni, disciplinovani i vrlo gostoprimljivi! Hvala!!

  • Milan

    23:06 // 20. 4. 2012.

    Ko zna koliko su ih zaposlili sad pred izbore. U opštinu su u zadnja 2 meseca primljena 150 radnika. I šta, sad kao nema struje, ajde da sedimo kući i da primamo platu. Sram vas bilo, sve ! Nikad gora vlast u Prokuplju nije bila nego ova sada!

  • Богдан Радуљица

    19:51 // 20. 4. 2012.

    Хаха, Стеване, који црни „јадни“ радници.
    Шта бре раде њих 18 тамо? Ја нисам знао да у тој згради може одједном да стане толико људи.
    Иначе, мислим да не треба да им се уводи струја назад, већ предлажем да се набави пар бицикл-генератора, па да мотају, брале, за све општинске паре.

    • Alex

      21:10 // 20. 4. 2012.

      Ma kakvi 18 njih. Mozda imaju 18 zaposlenih za stalno, ali verovatno jos toliko njih koji rade po ugovoru o delu. Ideja o motanju pedala nije losa... taman nesto da rade jer verujem da je tamo na delu totalno raspadanje od nerada.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: