Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:42, 31. 7. 2017.

| Društvo

Prokupački sindikati protiv otpuštanja radnika iz javnih preduzeća

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
opstina prokuplje (1) lj.m.
Sindikalcismatraju da se višak otpuštakako bi seprimili partijski kadrovi; foto:Lj.M,

Predstavnici sindikata prokupačkog Vodovoda i Turističke organizacije potpisali su protokol o zajedničkom delovanju kako bi pokušali da promene odluku lokalne vlasti da iz sistema lokalne samouprave otpusti 23 radnika na neodređeno više od broja koji je propisalo ministarstvo.

Protokol su potpisali predsednik sindikata JKP "Hammeum", podružnice gradski vodovod Boban Cvetković i predsednik Nezavisnog sindikata radnika Turističko-sportske organizacije Vanja Stojanović. 

Ova dva reprezentativna sindikata koja ukupno imaju oko 200 članova, u zajedničkom saopštenju naglašavaju da ih je ujedinila, kako kažu, nerazumna i neobrazložena odluka da se broj radnika umesto na 735, koliko je propisalo ministarstvo, smanji na 712, odnosno da se 23 radnika više istera sa posla.

Naš protokol o saradnji i zajedničkom delovanju biće pre svega usmeren ka tome da sačuvamo bar tih 23 radnika koje neko iz vlasti zarad svoje bahatosti i moći želi da izbaci na ulicu i tako i njih, ali i njihove porodice ostavi bez gole egzistencije. Pokušaćemo da kroz dijalog sa osnivačem promenimo  odluku, ali ukoliko to ne da rezultata, sindikat ima i druge načine borbe za prava radnika – kaže se između ostalog u saopštenju.

Kako saznajemo, oni će tek nakon rešenja ovog problema nastaviti dijalog o jasnim kriterijumima za otpuštanje i racionalizaciju, a već početkom ove nedelje će pokušati da stupe u kontakt sa nadležnima i od ishoda tih razgovora zavisiće njihovo dalje delovanje i aktivnosti.

Inače, brigu zaposlenih u sistemu lokalne samouprave izazvala je poslednja odluka lokalne Skupštine na kojoj su odbornici na predlog Opštinskog veća izglasali da se u narednih 60 dana otpusti 90 radnika na neodređeno vreme.

U isto vreme, u lokalnoj samoupravi je angažovano oko 40 radnika na određeno i 200 putem javnih radova i svi zbog navodno "povećanog obima posla“, pa sindikalci sumnjaju da se otpuštanjem 23 radnika više od broja koje je propisalo ministarstvo u stvari pravi mesto i mogućnost zaposlenja partijskih članova i simpatizera koji su sada angažovani na određeno vreme, što Zakon o maksimalnom broju zaposlenih u tački 12 dozvoljava. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: