Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:26, 14. 3. 2017.

| Društvo

Prokupački srednjoškolci proizvode pečurke

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
srednjoskolci proizvode pecurke u PK foto lj.m.
Ceo proces odvija se u Poljoprivrednoj školi; foto: Lj.M.

Tridesetak srednjoškolaca smera prehrambeni tehničar i pekar Poljoprivredne škole “Radoš Jovanović- Selja” u Prokuplju od ove školske godine pokrenuli su proizvodnju i uzgoj pečuraka.

Učenici se poslom oko pečuraka bave u sklopu sekcije vannastavnih aktivnosti, a učestvuju u svim fazama proizvodnje, od sadnje do berbe. 2 pecurke proizvedene u prokupackoj skoli foto lj.m. Pečurke proizvedene u prokupačkoj školi; foto: Lj.M.

Kažu da je ovo novo iskustvo za njih i da mnogi planiraju da, nakon završenog školovanja, nastave da se bave ovim poslom.

Od samog početka sam uključen u proizvodnju i uzgoj pečuraka što mi je dalo ideju da, nakon završenog školovanja, i sam započnem privatni biznis. Ovde stičem neophodno iskustvo, tako da će mi biti mnogo lakše jer sam savladao čitav proces proizvodnje, od početka do kraja – tvrdi Jovan Jovanović, učenik 4. razreda prehrambenog smera.

On dodaje da se u školi uzgaja sorta bukovača i da je uzgoj pečuraka vrlo isplativ.

Profesor prehrambene grupe predmeta Tatjana Ranđelović podseća da je škola u ranijem periodu već proizvodila jestive pečurke i da je samo obnovljena proizvodnja od pre nekoliko godina.

Mi smo stručna škola i hteli smo decu da naučimo nešto što će im koristiti i čime će moći i privatno da se bave. Spojili smo teoretski i praktičan deo i rezultati su vidljivi. Pokušavamo da razvijemo preduzetnički duh kako bi se đaci osposobili da sami mogu da krenu sa proizvodnjom pečuraka koja je veoma tražena na tržištu i finansijski isplativa - kaže Ranđelovićeva.

Ona  naglašava da je interesovanje za ovaj deo nastave kod učenika izuzetno veliko, baš kao i za obuku u školskoj pekari gde učenici pekarskog smera stiču neophodna praktična znanja i veštine ovog zanata.


Jednostavan proces proizvodnje

Za uzgoj bukovače, prema rečima profesorke Tatjane Ranđelović, nisu potrebni neki posebni uslovi kako bi se uspešno proizvela. 

Za gajenje bukovače je potrebna slama, voda, kreč, micelijum bukovače i plastični džak. Proces počinje topljenjem slame u vodi u kojoj je dodat kreč.  Nakon 24 časa se vadi iz vode i kreće proces sadnje - objašnjava Ranđelovićeva.

Potom se, kako kaže, u plastični džak stavlja naizmenično slama i micelijum i nakon toga se prati vlažnost, temperatura i čeka se da pečurke niknu, a prva berba se obavlja već nakon 30 do 60 dana.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • ivana

    20:03 // 15. 3. 2017.

    Svaka cast. Sve najbolje.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: