Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:55, 12. 4. 2017.

| Društvo

Prokupački umetnik 7 godina bije bitku da sačuva svoje delo

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
Skulptura na Železničkoj
Iz Opštine obećali pomoć ali zasada ništa nisu učinili; Foto: Lj. M.

Iako je još pre godinu dana dobio pravosnažno izvršno rešenje da može da izmesti svoje umetničko delo koje je ranije uradio ispred Železničke stanice u Prokuplju, vajar Dragoljub Stojanović još "bije bitku" kako to da uradi i gde da premesti skulpturu.

Stojanović je 2010. godine napravio skulpturu "Sveta porodica" za "Železnicu Srbije", koju je ovo preduzeće trbalo da zakloni od vremenskih nepogoda. Skulptura Umetničko delo propada; Foto: Lj. M.

Ipak, skulptura od drveta je godinama stajala na otvorenom, pa je izložena vremenskim uslovima počela da propada. Zato je njen tvorac tužio "Železnicu" i dobio svoje delo nazad, uz novčanu naknadu od 100.000 dinara koje je poklonio u majkama sa više dece.

I pored činjenice da želim svoj umetnički rad da poklonim besplatno Opštini Prokuplje, sem obećanja nisu ništa uradili da mi pomognu.
Skulptura je dimenzija 3,20 x 1, 5 metara, i ja fizički nema gde da je smestim kako bih je sačuvao – kaže Stojanović.

Sada je skulptura prepuštena samoj sebi, iako Stojanović želi da ovo delo bude i dalje dostupno svim njegovim sugrađanima na nekoj lokaciji u Prokuplju.

Kultura u ovom gradu nikoga ne zanima. Obišao sam vrata nadležnih institucija i lokalnih funkcionera, u početku su mi obećavali da žele da pomognu, a sada se više ne javljaju niti žele da me prime i da razgovaraju – dodaje on.

Pojašnjava da se radi o skulpturi koja je rađena u jednom dahu, da predstavlja ljubav porodice i materinstvo, te da su stručnjaci ocenili da se radi o izuzetno vrednom umetničkom radu.


Opština traži rešenje

Milica Erić, član Opštinskog veća zadužena za kulturu tvrdi da u lokalnoj samoupravi postoji dobra volja da se delo sačuva i preuzme, ali da je u toku rešavanje problema prostora na kome će biti smešteno.

Upoznati smo sa zahtevom Stojanovića, rekli smo da ćemo rešiti problem ali i tražimo malo strpljenja. Ne možemo preko noći, tek tako da izmestimo skulpturu koja je prilično velika, a da pre toga ne uredimo prostor gde bismo je postavili. Već je u planu nekoliko lokacija i čim odlučimo, ponudićemo mu konačno rešenje – rekla je Milica Erić.

Stojanović je do sada uradio na stotine radova, kako likovnih tako i vajarskih, koje čuva u prostorijama svoje kuće. Do sada je imao desetak samostalnih izložbi u Prokuplju i gradovima širom Srbije.

Podsetimo da je ovaj umetnik jednu skulpturu od drveta poklonio i prokupačkoj bolnici.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • varljivo leto 2017

    22:46 // 12. 4. 2017.

    Koliko se kod nas posvećuje pažnja kulturi, ne bi me iznenadilo, da je neko zimus posekao skulpturu radi loženja.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: