Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:46, 21. 9. 2019.

| Društvo

Prokupčani nezadovoljni izvoženjem smeća, u firmi ne vide problem

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
kontejneri
Ne retko, kontejneri u Prokuplju prepunjeni smećem; Foto arhiva: Lj. M.

Puni kontejneri, neredovno iznošenje kanti, curenje tečnosti neprijatnog mirisa ulicom iz kamiona, ali i visoke cene iznošenja smeća, samo su neke od stvari na koje se građani Prokuplja, ali i sama gradska vlast žale kada su u pitanju usluge koje im naplaćuje firma Porr-Werner & Weber. U ovoj firmi tvrde da se radi ustaljenom dinamikom i da za sada nema većih problema u obavljanju njihove delatnosti na teritoriji Prokuplja.

Građani koji su se obraćali Južnim vestima kažu da se smeće u pojedinim delovima grada koji su nešto udaljeniji od centra, bukvalno ne iznosi po dve do tri nedelje, čime se tokom leta povećava mogućnost pojave zaraznih bolesti, a nesnosni smrad se oseća i danju i noću.

Problem su i kante koje je Weber podelio domaćinstvima, a koje se, kako kažu vlasnici kuća i privatnih poseda u sporednim i ulicama udaljenim od centra grada, neredovno iznose.

Postoji dinamika iznošenja kanti, ali se neretko dešava da oni koji nam naplaćuju uslugu, ne odrade svoj posao. Često se desi da u danu koji je predviđen da prođu radnici PWW i pokupe smeće u ulici, to ne urade. Tako kante, koje iznesemo i pripremimo za pražnjenje, ostaju tu tokom čitavog dana pune otpada dok se ne vratimo sa posla. Za njihov nerad uvek postoji neko opravdanje, ali mi od toga nemamo ništa, osim što udišemo nesnosan smrad i gomilamo smeće do sledećeg predviđenog termina za njihov dolazak – kaže građanin Prokuplja.

Naglašava da i pored neredovnog iznošenja smeća i sakupljanja komunalnog otpada, firma Porr-Werner & Weber redovno naplaćuje svoje usluge, koje za Prokupčane predstavljaju ne mali finansijski izdatak, a u slučaju neredovnog plaćanja, sledi utuženje, gde sudski i troškovi izvršenja mnogostruko uvećavaju osnovnu cenu.

Sa druhe strane, u firmi PWW u Prokuplju ne vide problem u njihovom radu, a kako tvrde, smeće se iznosi redovno i bez problema, što potkrepljuju podatkom da na tromesečnom nivou stignu 3 do 4 zvanična prigovora građana na njihov rad.

Naša firma redovno i shodno utvrđenoj dinamici pruža usluge sakupljanja smeća u Prokuplju, kao i u pojedinim selima. Izuzetno i to usled nemogućnosti da se priđe pojedinim kontejnerima zbog parkiranih vozila ili zbog izvođenja radova u pojedinim ulicama, smeće se preuzima odmah nakon što budu uklonjene navedene prepreke – kažu u PWW.

Pojašnjavaju da eventualne probleme oko sakupljanja smeća na terenu, odmah po prijavi pokušavaju da reše istog dana, a da se cena njihovih usluga nije menjala od 2016. godine i da su najniže u okruženju, odnosno da iznose 4.15 dinara po kvadratu, uz plaćanje i fiksnog iznosa od 149,54 din.


Nezadovoljna i gradska vlast

Prethodnih nekoliko godina gradska vlast u Prokuplju je više puta odbijala zahteve Porr-Werner & Webera o povećanju svojih usluga jer, kako tvrde, nisu zadovoljni kvalitetom usluga koje ovo preduzeće pruža građanima.

Na osnovu ugovora koji je potpisan 2011. godine i to na 25 godina, ovo preduzeće je maksimalno zaštićeno, tako da Grad Prokuplje nema pravni osnov da bilo kako utiče na njegov rad. Tadašnju vlast nije zanimala činjenica da su cene usluga povećane i do 3, 4 puta a preduzeće Porr-Werner Weber je sebe zaštitilo ugovorom koji je nepovoljan i po građane i po Grad Prokuplje – kažu u Gradskoj upravi.

Tvrde i da postoji nesrazmera pruženih usluga i naknade za te usluge, jer izostaje kontinuitet u sakupljanju i odvoženju otpada, zbog čega su mišljenja da se rad PWW mora podići na viši nivo, između ostalog i jer je Prokuplje dobilo status grada, te da je počelo da se razvija i širi, da je kvalitet života bolji, a samim tim se, kažu u Gradskoj upravi, mora poboljšati i higijena i čistoća na ulicama.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Vojca

    12:08 // 26. 9. 2019.

    Pa ne vide problem od Smeca ;-)

  • Alex

    10:34 // 21. 9. 2019.

    Pa ovi su med i mleko u odnosu na to kakvo je drzavno komunalno preduzece tj JKP Hameum. Oni brinu o javnoj higijeni, o ulicama, parkovima... sve je prljavo (mislim nista novo, tako je godinama)

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: