Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:24, 9. 10. 2021.

| Društvo

Prokupčani obeležili Dan oslobođenja u Drugom svetskom ratu

Autor:M. D.Izvor:Južne vesti
Spomenik oslobodiocima
Prokuplje obeležava 80 godina od oslobođenja u Drugom svetskom ratu; foto: Grad Prokuplje

Polaganjem cveća na spomen-obeležje palim borcima u Narodnooslobodilačkom ratu od 1941. do 1945. godine, u Prokuplju je obeležen 9. oktobar, dan kada je grad oslobođen u Drugom svetskom ratu.

Kako bi oslobodili svoje drugove, partizani iz Toplice su na današnji dan pre 80 godina organizovali oružani napad na Prokuplje, a taj napad bio je među prvim narodnim pobunama protiv nemačkih okupatora.

U napadu na tadašnji fašistički zatvor i komandu okupatorskih snaga ljudi su oslobođeni iz zatočeništva i Prokuplje je oslobođeno.

Obraćajući se prisutnima kod spomenika oslobodiocima, gradonačelnik Prokuplja Milan Aranđelović je podsetio da su Topličani tada pokazali stremljenje ka slobodi hrabro se suprostavivši višestruko brojčano nadmoćnijem neprijatelju.

Topličani su oduvek baštinili antifašističku tradiciju, u oba svetska rata oni su dali ogromne žrtve u borbi za slobodu. Braneći ljudska prava i vrednosti na kojima se temelji moderna svetska civilizacija, heroji Toplice su večno upisani u sećanje svojih potomaka i život ovog kraja. Toplica je tokom Drgog svetskog rata slobodu platila sa 30.000 žrtava i dala 20 narodnih heroja. Rat se završio pobedom slobodarskih snaga. Rezultat je naša sloboda, mir i naša zahvalnost precima, koji su najbolje znali koliko je visoka cena slobode i kako je njena vrednost nemerljiva - rekao je Aranđelović.

U kulturno-zabavnom delu programa učestvovale su učenice Muzičke škole “Kornelije Stanković” Dunja Marković i Kalina Pavlović, kao i učenica Osnovne škole “Ratko Pavlović - Ćićko” Marta Jordaćijević.

Vence i cveće položile su delegacije Vojske, Ministarstva unutrašnjih poslova, predstavnici lokalne samouprave, kao i delegacije boračkih udruženja i organizacija.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: