Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:40, 6. 1. 2020.

| Društvo

Prokupčanin jednom rukom umesto građevina pravi makete

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
andric
Andrić sa svojim rukotvorinama; Foto: LJ. M.

Izrada maketa hramova, kula, satova pejzaža od prirodnog materijala, najčešće od kamenčića, drveta, legura bakra, aluminijuma i drugih materijala, samo su deo aktivnosti i zadovoljstva kojim je 59-godišnji Vukomir Andrić iz Prokuplja osmislio svoj životni mir nakon povrede ruke od pre skoro 20 godina, od kada ne može da je pomera. Sve makete koje je izradio su unikati, bez ikakvog crteža.

Andrić kaže da je na osnovu ideja, jednom rukom počeo da pravi male građevine, a radovi su nastajali spontano, bez ranije utvrđenog plana.

Sve što zamislim, počnem da radim, pa gde stignem. Epilog svega je mozaik koji uvek ispadne onako kako sam ga zamislio u svojoj glavi. Radim na svakom detalju i sve mora uvek da bude na svom mestu - kaže Vukomir.

Ovaj samouki umetnik, jedini takve vrste u čitavoj Toplici, ne štedi ni truda, ni vremena. U samo jednom mozaiku ugradi i preko 5.000 kamenčića.

Do sada je napravio više od pedeset mozaika, maketa i satova, isključivo od kamena i ostalih materijala koje pronalazi u prirodi, gde i pronalazi inspiraciju i ideje za svoje rukotvorine.

Kaže i da mu u radu pomaže njegova supruga Ljubinka. Ipak, u šali Andrić kaže da je ona samo pomoćni radnik i pomaže samo ako treba nešto da se pridrži ili zalepi.

Sve što sam uradio, uglavnom sam radio bez ičije pomoći. Često noćima ne spavam da bih završio neku maketu. Obično mi treba oko 2 meseca da bi sve bilo baš onako kako sam zamislio u svojoj glavi – tvrdi Andrić.

Do sada je sa svojim maketama učestvovao na više kolektivnih izložbi širom Srbije, ali ističe da mu je želja da ima i svoju samostalnu.


Kolekcionar starih predmeta i stvari

Osim maketa, Andrić je počeo da restauira i stare stvari. Uglavnom se radi o predmetima koji su se nekada koristili, a danas su gotovo potpuno zaboravljeni i van upotrebe.

Ništa mi nije teško. Često se desi da ono što noću sanjam ili zamislim, već sutradan krećem da realizujem i pravim. Radiću sve dok me ne izda vid i dok me služi ova desna ruka – kaže Andrić.

2 andric sa suprugom Supruga Ljubinka samo kao pomoćni radnik u maketama; foto: Lj. M.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • goran denic

    08:29 // 7. 1. 2020.

    svaka cast sta vise reci , hristos se rodi

  • Bonnville

    19:49 // 6. 1. 2020.

    Lepa vest! Samo napred Vukomire, ne odustaj od onoga što voliš i što te čini ispunjenim! Puna podrška!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: