Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:50, 5. 9. 2020.

| Društvo

Prokupčanin preminuo kao sumnjiv na kovid, porodica još čeka rezultat testa

Autor:N1Izvor:N1
stara hirurgija
Supruga sumnja i da je bilo propusta u lečenju njenog 50-godišnjeg supruga; foto: JV

Porodica Saše Petrovića iz Prokuplja, koji je 18. aprila preminuo kao sumnjiv da je oboleo od kovida u niškom Kliničkom centru, još nije dobila rezultat njegovog testa na koronu. Supruga Dragica Petrović za N1 tvrdi i da to nije jedini propust u lečenju njenog 50-godišnjeg supruga. Iz niškog Kliničkog centra odbili su da dostave informacije o toku lečenja i mogućim nepravilnostima, pozivajući se na Zakon o zaštiti prava pacijenata.

Više od tri meseca Dragica Petrović pokušava da dokaže da njenom suprugu nije data adekvatna terapija, niti pružena potrebna nega, kada je zbog sumnje na infekciju koronavirusom primljen u nišku kovid bolnicu na tzv. "staroj hirurgiji", piše N1.

Primljen je 7. aprila, a uzorak za PCR testiranje uzet mu je, kako se i u otpusnoj listi vidi, 10. aprila. n1 prilog Više od tri meseca Dragica Petrović pokušava da dokaže da njenom suprugu nije data adekvatna terapija; foto: N1

To je dan, dobro se sećam, kad je Vučić išao u Niš da nosi verovatno pomoć ili ne znam... Desetog su mu uradili test i nikada rezultati nisu stigli. Evo. Pogledajte šta su mi poslali - kaže Dragica Petrović za N1, inače farmaceutski tehničar.

U pitanju je prepiska između Odeljenja za bolničke infekcije Kliničkog centra i Pulmologije:

U odnosu na vaš zahtev za rezultat testa za pacijenta Petrović T. Sašu, obaveštavamo vas da u Kovid-19 bazi nema podatka da je pacijent uzorkovan. Uvidom u našu pisanu dokumentaciju utvrdili smo da je uzorkovanje urađeno 10. 4. 2020. godine. Međutim, na osnovu evidencije, rezultat nikada nije stigao. Od tada je Institutu Torlak upućeno na desetine telefonskih poziva i tri imejla (biće vam prosleđeni) sa zahtevom za dostavljanje rezultata, na koje nikada nismo dobili odgovor - piše u prepisci.

Prosleđeni mejlovi supruzi preminulog Prokupčanina, zapravo su dokaz "zastoja" na relaciji Niš - Institut Torlak, što je tokom prolećnog talasa epidemije dovelo to toga da se sumnjivi na koronu u Nišu vraćaju kućama, od kojih su mnogi, prema tadašnjim svedočenjima, umirali u svojim domovima - neregistrovani.

U jednom od mejlova Klinički centar Niš moli Institut Torlak da im - pet dana nakon što su poslali uzorke za 142 pacijenta, dostave rezultate. U međuvremenu, kako tvrdi Dragica, njen suprug ne prima terapiju protiv zgrušavanja krvi, već antibiotike i po njenim rečima - hlorokin, neredovno. Pokazuje i temperaturnu listu koju je dobila.

Znam da je bolest takva, da on sada može da bude dobro, a ubrzo posle sada može da... Ali, definitivno, on nije lečen kako treba na klinici za plućne bolesti. To je ono što mene najviše boli - navodi Dragica Petrović.

Od pomoći, njoj posle svega, možda može da bude poruka koju u saopštenju za N1 - šalje Klinički centar u Nišu. Na raspolaganju su, kažu, "najužoj porodici ili zakonskom zastupniku, za sve potrebne, dodatne informacije i podatke o lečenju". Na pitanje N1 - da li su utvrđeni propusti u terapiji i nezi u ovom slučaju, ne odgovaraju. Supruzi preminulog pacijenta su, navode, prosledili "svu traženu i zakonom predviđenu dokumentaciju".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: