Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:34, 13. 1. 2021.

| Društvo

Prokupčanka bije za medalju, ali samo u ringu

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
Jovana
Jovana Milovanović iz Prokuplja jedna od najuspešnijih kik boksera u Srbiji; Foto: J.V.

Svetski uspesi i medalje u čak 3 borilačke veštine, od karatea, savate combata do titule profesionalnog šampiona Srbije u kik boksu, svrstavaju Prokupčanku Jovanu Milovanović među najuspešnije sportiste grada u novije vreme. Kaže da je uvek zanimala borba, ali samo u ringu i na sportskim takmičenjima i ističe da joj je fizički napor da prevaziđe sebe oduvek bio izazov.

Sportom je počela da se bavi u Prokuplju gde je i završila osnovnu školu i Gimnaziju, a u Karate klub Topličanin došla je 1996/1997. i trenirala desetak godina.

Iskreno, ne sećam se kako i zbog čega sam počela da treniram. Mislim da su neki klinci iz razreda trenirali, pa sam ja otišla da probam i tamo ostala. Što se tiče mojih trenera, svaki je imao neku svoju školu i svi su uspeli da izvuku ono najbolje iz mene da budem još istrajnija i da vredno i uporno treniram - kaže Jovana Milovanović.

Svoju prvu medalju osvojila je nakon samo par godina, na prvenstvu Srbije, a takmičenje za koje kaže da će uvek pamtiti, bio je prvi nastup za Reprezentaciju tadašnje Jugoslavije u Beogradu. Dve godine kasnije na Balkanskom prvenstvu u Turskoj 2001, kao majstor karatea, osvoja bronzu. jovana Jovana sa brojnim medaljama sa raznih takmičenja; Foto: J. M.

U Kik boks klub “Pobednik“ Beograd u kome i danas trenira i nastupa, Jovana Milovanović dolazi 2012. godine. U kik-boksu danas ima puno uspešnih žena takmičara, a Jovana tvrdi da ovaj sport razvija i telo i duh kod takmičara koji moraju biti mentalno i fizički jaki.

Verovanje mog trenera Kik boks kluba „Pobednik“ Marka Simića u mene uvek me je guralo napred, a njegovo „biće svetske medalje“ i „možeš ti to Joco“ uvek se setim kada mi je teško tokom meča i to me diže i pomaže mi da izvučem sve iz sebe. Te reči neću nikad zaboraviti- priča Jovana.

Ova Prokupčanka veoma brzo, 2015. godina postaje jedna od najuspešnijih u Srbiji u dve borilačke veštine, najpre u savate combat-u na Balkanskom prvenstvu u Hrvatskoj osvaja zlato, na Svetskom prvenstvu La Roche-sur-you u Francuskoj bronzu, a sledeće, 2016. godine na Evopskom prvenstvu u savate combotu u Grčkoj osvaja bronzu. Jovana Mnogo treninga i odricanja je potrebno da bi se postigli uspešni rezultati; Foto: J. M.

U svojoj fajt karti kik-boksa, Jovana broji preko 69 amaterskih borbi od kojih 55 pobeda i 6 profesionalnih borbi bez poraza, a šampion je u dve kategorije, lajt-kontaktu i K1.

U kik boksu na Svetskom prvenstvu osvaja srebro, a na Svetskom kupu u Madjarskoj i na Serbian openu zlato, dok profesionalni šampion Srbije takođe u kik boksu u kategoriji 55kg K1 postaje 2019. godine.

Od sporta kojim se bavi, ne može da živi, ali kaže da je ljubav prema njemu dovoljan razlog i podsticaj da nastavi da niže pobede, jer se posle svake osvojene borbe oseća dobro, dok su porazi za nju nova motivacija i podstrek da trenira i bori se još više.

Tremu sam od malena imala samo do trenutka kad stanem na tamati ili se popnem u ring. Tada ona nestaje. Poraza i jačih se ne plašim, jer sam došla da pobedim dok je na protivniku da pokaže šta zna. Posle svake pobede se osećam dobro kao i posle borbe u kojoj gubim, ukoliko sam dala sve od sebe, a protivnik bio bolji. Međutim, teško sam podnosila kada sam znala da nisam dala svoj maksimum. Bilo je i takvih mečeva posle kojih sam se dugo oporavljala - kaže Milovanovićeva.

Jovana kaže da sportiste čini posebnim pre svega veliko odricanje koje ne može svako da podnese. Jovana Jovana u vreme korone trenira i u svom stanu; Foto: J. M.

Tu su svakodnevni treninzi, povrede, pobede i porazi, kada ne možeš u grad zato što ideš na trening, na proslavu, jer ti je tog dana meč, pa čak ni na veridbu bratu, jer ti je tog dana Državno prvenstvo - nabraja Jovana.

Naglašava da pravi sportisti umeju da poštuju pravila, nikada ne odustaju, ne plaše se života i imaju samo jedan cilj, da pobede, a kada mlad čovek shvati da je isto tako i u životu, zdravo sazrevanje i veliki uspesi krunišu sva odricanja i pretrpljene poraze i u životu.

Jovana je uzor mladim Topličanima koji nastavljaju njenim stopama i često kasnije i sami budu treneri mlađim generacijama ili uspešni zahvaljujući sportu, na nekim drugim poljima.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Ivana

    19:54 // 14. 1. 2021.

    Bravo Jovana

  • boško vidojević

    17:59 // 14. 1. 2021.

    Bravo Jovana, Toplica je oduvek imala fantastične borce, prvo boksere a kasnije i ostale, a Ti si zaista ponos Toplice.Šteta što to ostaje nezapaženo

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: