Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:21, 27. 7. 2017.

| Društvo

Prokuplje: Sindikalci dižu glas i najavljuju borbu za svakog zaposlenog

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
pk
Sindikate zanima kriterijum za otpuštanje; foto: Lj. M.

Odluka o otpuštanju 90 opštinara u Prokuplju, uznemirila je većinu zaposlenih, a pojedini predstavnici sindikata smatraju da je doneta paušalno, bez kriterijuma i da su je navodno potpisali članovi Opštinskog veća koji su postavljeni politički, bez ikakvog znanja i kompetentnosti, jer je većini to i prvi posao.

Oni uveliko pripremaju načine sindikalne borbe za prava radnika, jer smatraju da se radi o političkoj odluci i nameri da se isteraju svi nepodobni radnici.

Sindikalci se pitaju kako da niko od direktora javnih ustanova i preduzeća nije konsultovan oko broja radnika, nije urađena nova sistematizacija, a posebno naglašavaju po njima potpuno nerazumnu odluku da se otpusti 23 radnika više od broja koji je propisalo nadležno ministarstvo.

vanja-stojanovic-predsednik-nezavisnog-sindikata Stojanović pažljivo tumači zakon; foto: Lj. M.Vanja Stojanović, predsednik Nezavisnog sindikata radnika, održao je sastanak sa svojim članstvom gde su u načelu dogovoreni dalji koraci i najavljuje da će pokušati kroz dijalog sa nadležnima da reši problem, ali ne isključuje i mogućnost organizacije štrajka i drugih vidova borbe za prava radnika u skladu sa zakonom.

Ovo je najnerazumnija odluka koju je ikada donela bilo koja vlast u Prokuplju i neće tako lako proći. Niko ne spori da ima višak radnika u sistemu, ali se pitamo ko je i po kojim kriterijumima odlučio koliko će u kojoj firmi biti otpušteno radnika i zašto se otpuštaju 23 radnika više od onoga što je propisalo ministarstvo – pita se Stojanović.

Tvrdi da razgovara i sa ostalim sindikalcima u gradu kako bi zajedno pokušali da utiču na vlast da promeni odluku i ako već mora da bude otpuštanja, da to urade do maksimalnog broja.

Mi se sada borimo za 23 radnika koje neko da bi sakupio jeftine političke poene želi da otpusti. Jer kako drugačije objasniti da recimo u Turističko-sportskoj organizaciji gde sam i ja zaposlen, trenutno ima 82 radnika na neodređeno, ali da „zbog povećanog obima posla“ ima i 10 radnika na određeno i čak 49 radnika angažovanih putem javnih radova. U isto vreme naloženo je da se otpusti 19 radnika na neodređeno – naglašava Stojanović.

Kaže da sumnja u dobre namere lokalne vlasti i tvrdi da iza svega stoji vladajuća Srpska napredna stranka koja želi da ostanu samo njima podobni radnici.

sporna-tacka-12-zakona-koja-dozvoljava-nova-zaposlenja Sporna tačka o zapošljavanjuStojanović podseća da u Zakonu o određivanju maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru, u Članu 12. piše da  se može povećati broj zaposlenih, ako je broj radnika manji od maksimalnog broja koje utvrdi nadležno ministarstvo.

Smanjenjem broja radnika za 23 od maksimalnog broja, oni u stvari žele da njihove radnike koji su sada na određeno, prebace na neodređeno i na taj način ucenjuju ljude – dodaje Stojanović.

Podseća i da je aktuelni narodni poslanik SNS Darko Laketić, na zboru radnika obećao pred svim zaposlenima da će lokalna vlast boriti za svakog radnika, a da će u koliko mora, broj radnika biti smanjen na transparentan i pošten način.

On je to obećao pred izbore kako bi sakupio poene da ljudi glasaju. Čak je rekao da ako mora, da će se iz svake ustanove otpustiti po 10 odsto radnika i da će svi podjednako podneti teret. Očigledno, to su bila kratkoročna i lažna obećanja i zamajavanje – podseća Stojanović.



Ili otpuštanja ili nema para iz državne kase?

Predsednik opštine Aleksandar Simonović je rekao da je odluka o otpuštanju radnika iznuđena pod pretnjom obustave transfera, te da su je jednoglasno doneli članovi Opštinskog veća.

Naknadno će svaki direktor odrediti kriterijum ko će biti otpušten i to se mora pažljivo uraditi da niko ne bude oštećen – kaže Simonović.

On napominje da se krajnja brojka o broju zaposlenih mora smanjiti za još oko 300 radnika, a to će se uraditi u narednih godinu ili dve.


I radikali protiv otpuštanja

U odbranu radnika stala je i opoziciona Srpska radikalna stranka, a član Glavnog odbora Živan Vladimirivić se pita hoće li predsednik opštine isterati zaposlene i u njegovom kabinetu i ostale funkcionere.

Oko njega su savetnik, šef kabineta, potpredsednik i ko zna ko još. Najgore od svega je što ni oni ne rade svoj posao, već instrukcije dobijaju od jednog ili dva čoveka iz vrha prokupačkog SNS – tvrdi Vladimirović.

Podsetimo, Odluku o smanjenju broja zaposlenih u javnom sektoru nedavno su izglasali i odbornici prokupačkog parlamenta.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Овца за шишање

    11:38 // 28. 7. 2017.

    Синдикализам у СрбијЕ?! Ахахахахахахахахаха... Беее, беее, беее...

  • Miroslav Stankovic

    09:42 // 28. 7. 2017.

    ''Igra mečka u''čičini''-stric, će dođe i kod nas'', kaže poslovica! Bude se Istok i Zapad, budo se Sever i Jug'', kaže pesma, pa se eto budei ugroženi (ne)radnici sa državnih jasla. Uz izvinjenje svim poštenim, najviše je neradnika u državnoj službi. Ali smatram da su ovi štrajkači u pravu.I želim im da uspeju i oteraju podrepaše.

  • Kaljari

    23:21 // 27. 7. 2017.

    Podrska prokupackim sindikalcima!
    Niski sindikalci odmaraju, mnogi od njih su i clanovi SNS!Briga ih za najavljenu racionalizaciju u Nisu,njih nece dotaci!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: