Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:30, 2. 8. 2023.

| Društvo

Prokuplje daje 25.000 evra za konsultantske usluge da bi bazen proradio

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
PROKUPLJE bazen u prokuplju foto lj.m.
Prokupački bazen sagrađen pre 50 godina, vlast nema para za održavanje; foto: Lj.M.

Prokupčani ni ove godine ne mogu da koriste gradski bazen, jedino kupalište na svojoj teritoriji koje je već nekoliko godina prepušteno zubu vremena, a gradska vlast je odlučila da, umesto u uređenje bazena, izdvoji blizu 25.000 evra za konsultatntske usluge kako bi ga u narednom periodu koncesiono izdala privatniku putem javno-privatnog partnerstva. Rok za prijavu zainteresovanih konsultanata je 9. avgust.

Izrada studija opravdanosti koncesije u skladu sa zakonom o javno-privatnom partnerstvu, predloga koncesionog akta, pripremanje dokumentacije za izbor samo su neke od usluga za koje vlast u Prokuplju traži konsultantske savete za bazen i teniske terene i za šta je spremna da izdvoji 2.908.333 dinara bez PDV-a, ili oko 25.000 evra po zvaničnom kursu Narodne banke.

Krajem februara ove godine većina odbornika je na sednici Skupštine glasala za odluku o početku procesa koncesije putem javno-privatnog partnerstva za gradski bazen i teniske terene, a tada je izabran i petočlani stručni tim, ali je ostavljena mgućnost da se angažuje stručni konsultant za realizaciju javno-privatnog partnerstva i tokom izrade potrebne dokumentacije. bazen u prokuplju Bazen u Prokuplju jedino uređeno kupalište; Foto: Lj. M.

Odbornici stranke "Zavetnici" u Prokuplju glasali su protiv pokretanja postupka javno-privatnog partnerstva sa elementima koncesije za upravljanje i održavanje gradskog bazena i teniskih terena u Prokuplju. Postavljamo pitanje kako je došlo do toga da se kupalište koje staro preko 50 godina zapusti i uništi. Podsećamo da se u gradu ni jedna koncesiona privatizacija nije pokazala kao ispravna, u poslednje vreme su nam primer za to privatizacije Gradske apoteke, Javnog komunalnog preduzeća Hammeum, Gradske pijace - rekli su tada odbornici “Zavetnika” čija su dva glasa bila jedina protiv odluke koju je usvojila većina, a koju predvodi Srpska napredna stranka.

Tada je rečeno i da će gradska vlast pronaći partnera koji će svojim ulaganjem osposobiti bazen kako bi to ponovo bilo mesto okupljanja za mlade ljude tokom leta, a da je za ulaganje u adaptaciju prema procenama potrebno uložiti oko 25 miliona dinara.

Bazen u Prokuplju već drugu godinu nije u funkciji, pa građanima koji ne mogu ove godine na more preostaju divlja i neuređena, a pre svega nebezbedna kupališta poput Rastovničkog ili Bubličkog jezera, ili dodatni troškovi odlaska na bazene u susednim opštinama, Žitorađi ili Doljevcu gde postoje kompleksi bazena i akva park.

Naprednjaci smatraju da će građanima bazen biti dostupniji i moderniji ako se izda privatniku na korišćenje, a pored naprednjaka odluku su podržali i odbornici SPS-a koji zvanično nisu u vlasti, ali su do sada glasali za sve odluke vladajuće stranke.

Reakcije Prokupčana na odluku da se krene u koncesiju i izdavanje jedinog uređenog kupališta na teritoriji Prokuplja su oprečne, od onih koji smatraju da je to dobro za građane, do nezadovoljstva jer se gotovo svi poslovi i nekadašnja imovina građana izdaje privatniku.


Gašenjem Sportskog centra o bazenu niko ne vodi računa

Bazen i teniski tereni su do pre dve godine bili u nadležnost Sportskog centra, a nakon gašenja te ustanove prepušteni su zubu vremena i propadanju, pa već dve godine Prokuplje kao centar Topličkog okruga nema uređeno kupalište.

Pored bazena, likvidacijom Sportskog centra bez nadležnosti je ostala i sportska hala gde je naknadno angažovana privatna agencija, a slična koncesiona sudbina vervatno čeka i odmaralište Beli Kamen za koje još uvek nema rešenja, ali upućeni kažu da će i to biti izdato privatniku.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Гага

    18:57 // 2. 8. 2023.

    Боље нов...исто ће да кошта!

  • milutin

    14:07 // 2. 8. 2023.

    Od kad su naprednjaci na vlast u ovom gradu Prokuplje je vraćeno u prošli vek.

    • milija

      20:03 // 19. 8. 2023.

      Od kako su ovi na čelo grada, grad propada u svakom smislu te reči..Samo se njihov standard uzdiže..A narod ćuti..Od jedne lepe varoši napravili su kasabu...I umesto da stanovci tzv grada pokrenu nešto da se situacija promeni, da oteraju te rukovodioce i kvazi rukovodioce, oni čekaju poziv onih istih vucibatina iz beograda da šetaju u njihovo ime i za njihovu korist..

  • Bazendžija

    14:05 // 2. 8. 2023.

    Bazen otvoren 1969. Ovi ga sahranise,ko i FIAT i što šta. Idemo napred ledjno

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: