Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:25, 24. 3. 2022.

| Društvo

Prokuplje dobija Komunalnu miliciju, podeljena mišljenja građana o novoj službi na teret budžeta

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
centar Prokuplja
Na ulicama Prokuplja uskoro komunalni policajci; Foto: Lj. M.

Nepune 4 godine od dobijanja statusa grada, Prokuplje će uskoro dobiti i komunalne milicajce. I dok gradska vlast kaže da će se time konačno uspostaviti komunalni red, Prokupčani različito komentarišu još jednu službu i stranačke ljude na teret lokalnog budžeta, kojima će, kako komentarišu građani, jedini posao biti da kažnjavaju verovatno one najsiromašnije koji prodaju buket cveća ili korpu jabuka na ulici da bi preživeli.

Nakon odluke o formiranju Komunalne milicije krajem 2021. godine, na poslednjoj Skupštini usvojena je nova Odluka o Komunalnoj miliciji u kojoj su precizirane dužnosti, prava i obaveze milicajaca, kao i njihovo funkcionisanje i finansiranje, pa se očekuje da u narednom periodu ta služba zaživi i počne sa radom.

Ovo je veoma važna odluka za sve naše građane koji žele da se stane na put komunalnom neredu na ulicama Prokuplja. Najveći broj pritužbi dobijamo baš zbog nesavesnih pojedinaca koji na različite načine zloupotrebljavaju gradsku i državnu svojinu i prostor. Veoma je značajno da unapredimo sigurnost svih građana i da se formira služba koja će raditi pre svega u njihovom interesu - kaže Dejan Lazić, predsednik Skupštine Prokuplja.

Iako ima onih koji se slažu da će Komunalna policija uvesti komunalni red na teritoriji Prokuplja, posebno kada je u pitanju očuvanje životne sredine i sprečavanje nastanka divljih deponija, deo građana ipak smatra da je ovo samo još jedna služba koja će zbrinuti stranačke kadrove na teret budžeta i svih građana.

Za ovo što će kao da radi Komunalna milicija oduvek postoje službe koje se time bave - od inspekcijskih službi, do policije i sudova. Da li to znači da će se sada smanjiti broj inspektora, šta će da radi regularna policija, ako komunalna ima pravo da legitimiše, vezuje, upotrebljava silu? Na žalost, kao i uvek, ceh će platiti obični ljudi i oni najsiromašniji koji će na ulici pokušati da prodaju korpu jabuka, grožđa ili buket cveća da bi zaradili za hleb, a biće tretirani kao kriminalci. Tako nešto vidimo da se već dešava u gradovima širom Srbije – smatra jedan Prokupčanin.

Inače, Komunalna milicija, kojom će rukovoditi načelnik i imaće 8 milicajaca, biće zadužena za red u oblasti zaštite životne sredine, zaštite u održavanju korišćenja zemljišta, prostora, lokalnih puteva i sprovođenju zakona u nadležnosti lokalne vlasti.

U obavljanju poslova komunalni milicionar će imati ovlašćenja da upotrebi silu, poput fizičke snage, sredstva za vezivanje, ali i da koristi raspršivač sa nadražujućim dejstvom, kao i službene palice. Komunalni milicionar ima ovlašćenja da izda prekršajni nalog, podnese prijavu nadležnom organu za učinjeno krivično delo, podnese zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, da proverava identitet, zaustavlja i pregleda osobe i vozila, privremeno oduzima predmete, ali i da preventivno deluje, odnosno da usmeno upozorava građane – piše u Odluci.

Komunalna milicija u Prokuplju će imati mogućnost i novčanog kažnjavanja i to 100.000 dinara za prekršaj pravnog lica koje komunalnom milicioneru ne omogući nesmetan nadzor ili pristup objektu koji se kontroliše, kao i kazne od 20.000 za preduzetnike i po 10.000 dinara za odgovornu osobu u pravnom licu ili građane koji ne postupaju po nalogu komunalnog milicionara.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Zoran

    14:03 // 24. 3. 2022.

    Totalno bespotrebni u svakom smislu

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: