Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:52, 4. 3. 2020.

| Društvo

Prokuplje iz gradske kase daje 2 miliona dinara za izgradnju hrama Svetog Đorđa

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
hram
Idejni projekat izgradnje hrama Svetog Đorđa; Foto: Lj. M.

Za izgradnju crkve Svetog Đorđa u Prokuplju, čiji su radovi započeli 2017. godine, Prokuplje će iz ovogodišnjeg gradskog budžeta izdvojiti 2 miliona dinara, a sredstva će biti upotrebljena za pokrivanje crkve i izgradnju kupole.

Ovo će biti druga crkva koja se gradi u Prokuplju, čiji je projekat za izgradnju urađen još sredinom prošlog veka. Na površini od 40 ari gradi se zdanje koja će imati oko 250 kvadrata u osnovi, dužine 22 i širine 18 metara.

Pokrivanjem crkve steći će se uslovi da se bogusluženja, osim u crkvi Svetog Prokopija, sada održavaju i u novoj crkvi, što je veoma značajno za žitelje ovog dela grada. U planu je da se pored crkve izgradi i park sa modernim igralištem za decu, na površiini od oko 6.500 kvadratnih metara - rekao je gradonačelnik Prokuplja Aleksandar Simonović.

On je podsetio da je ovo drugi put da se iz gradskog budžeta izdvaja novac za izgradnju hrama Svetog Đorđa, a da je prethodni put dato 1,7 miliona dinara. mosti Mošti Svetog Đorđa u crkvi Svetog Prokopija u Prokuplju; Foto: Lj. M.

Inače, ideja o izgradnji crkve u Prokuplju datira još od 1934. godine kada su u Prokuplju na obeležavanju hiljadugodišnjice crkve boravili kralj Aleksandar Karađorđević i patrijarh Varnava.

Tada je doneta odluka da se pored crkve Svetog Prokopija, kao jedne od najstarijih srpskih pravoslavnih hramova koji potiče sa kraja devetog ili početkom desetog veka, sagradi i hram Svetog Đorđa po projektu tada poznatog arhitekte Aleksandra Deroka.

Trenutno, u crkvi Svetog Prokopija u Prokuplju počivaju mošti dvojice svetih ratnika Prokopija i Georgija, obojice stradalih zbog hrišćanske vere 303. godine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Hadzi-inadzija

    08:12 // 5. 3. 2020.

    A zasto se to ne gradi od priloga vernika? Kakvi su to vernici kad hoce crkvu na mufte? Zar ih nije sramota da prave hramove od novca ateista? Ove crkve nisu odraz njihove vere nego njihove alavosti?

  • Па доста је било...

    21:56 // 4. 3. 2020.

    У ниједном, након Другог светског рата до 2000. године, урбанистичком плану није била предвиђена изградња православних храмова. Огромне паре су некада ишле за разне комуњарске политичке школе, саветовања...

  • Ahm

    17:11 // 4. 3. 2020.

    Hram prave,a crkva ne placa porez,popovi se lece fraj,penziju im vi zaradjujete.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: