Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:07, 21. 7. 2015.

| Društvo

Prokuplje obeležava gradsku slavu Svetog Prokopija

Autor:Biljana RoganovićIzvor:Južne vesti
obelezavanje-gradske-slave-Prokuplja-2015.jpg
Najviše priznanje pripalo je jeromonahu Lukijanu; foto: JV

Liturgijom u crkvi Svetog Prokopija, manifestacijom „Ulica darivanja“ i dodelom Povelje i zahvalnica Svetog Prokopija, završen je prvi deo obeležavanja gradske slave Prokuplja.

Na Trgu topličkih junaka od 21 sat počinje koncert Dragice Radosavljević Cakane, a od 23 sata sviraće domaći rok sastav „Don Vito bend“ .

Ovogodišnja Povelja Svetog Prokopija dodeljena je jeromonahu Lukijanu iz manastira Ajdanovac, a u njegovom odsustvu Povelju je primio sveštenik Nikola Ilić, starešina prokupačke crkve.

Pohvalnice su dobili kulturni radnik Srđan Živković, Stojan Cvetković koji je sagradio crkvu u selu Kordince i Dečiji hor Doma kulture. Povelju i pohvalnice uručio je episkop raško-prizrenski Teodosije. 2 Decji hor dobitnik nagrade Svetog Prokopija Među dobitnicima i Dečiji hor Doma kulture; foto: JV

Moje učešće u liturgiji i obeležavanju Svetog Prokopija je božja promisao. Dobro je da smo se skupili u gradu u čijoj crkvi su mošti Svetog Prokopija i ovo je prilika da pokažemo našim precima da negujemo i poštujemo vrednosti koje su oni negovali - kazao je vladika Teodosije.

Obeležavanje gradske slave započelo je na Petrovdan, 12. jula i tokom 10 dana održano je niz kulturnih i sportskih manifestacija.

Od 1998.godine, pored prokupačke crkve, manifestaciju organizuje i Opština Prokuplje.

Dan obeležavanja Svetog Prokopija je dan kada je on stradao zbog hrišćanske vere. Ovaj svetac se smatra zaštitnikom braka i porodice, kao i dece. Slavili su ga kamenoresci i bunardžije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: