Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:13, 28. 6. 2012.

| Društvo

Prokuplje: obeležili 60 godina mature

Autor:N.M.Izvor:Južne vesti
60 godina mature u Prokuplju JUZNE VESTI

Generacija maturanata 1951/52. godine koji su svoje školovanje u prokupačkoj Gimnaziji započeli za vreme drugog svetskog rata, obeležili su jubilarnih 60 godina mature.

Od njih 43, koliko je te godine položilo maturu, na prozivci se pojavilo 11.

Tradicionalnim okupljanjem u školi i prozivkom prisutnih, počeli su svoj čas istorije putem kojeg su se vratili u sada već davna vremena, evocirajući uspomene iz školskih dana.

Slavljenici, koji su u poznim godinama, potvrdili su da je tačna narodna izreka „od kolevke pa do groba, najlepše je đačko doba“, jer prijateljstvo koje su tada stekli ni nakon toliko godina nije prekinuto. Naprotiv, sa godinama koje su prolazile ono je postalo sve jače i čvršće.

Tihomir Živković, jedan od maturanata, rado se priseća tog perioda i tvrdi da je prokupačka Gimnazija u to vreme bila među najcenjenijim školama u Srbiji.

- Od 43 maturanata koji su te godine završili maturu, svi su nastavili školovanje. Čak nas 40 je završilo fakultete, a trojica više škole. U to vreme, školovanje se odvijalo u teškim uslovima, bili smo bez hrane, odeće, obuće i trebalo je mnogo želje i truda kako bi opstali. Ipak, drugarstvo i naš odnos nikada nije doveden u pitanje. Bilo je to iskreno prijateljstvo – kaže Živković.

Slavljenici, koji sa ponosom ističu da su iz generacije koja ostavila traga u prokupačkoj Gimnaziji, kažu da su sada okupirani svojim unučićima. Došli su u godine kada su postali bliži i kada ih sve više vezuje sećanje na prošle dane u kojima su delili dobro i zlo. Naglašavaju da i nakon toliko godina i danas mogu da se oslone jedni na druge, kad god je to potrebno.


Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: