Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:40, 8. 11. 2012.

| Društvo

Prokuplje: obnova Lešjaninove zadužbine

Autor:N.M.Izvor:Južne vesti
prokuplje.jpg
Prokuplje; foto: pravda.rs

Prokupački URS u saradnji sa lokalnim SNS pokrenuo je pitanje aktiviranja zadužbine Ljubomira M. Lešjanina, bivšeg konjičkog pukovnika i njegove supruge Darinke.

Po toj zadužbini, trebalo bi da se od novca koji se prikuplja korišćenjem placa sa kućom u beogradskoj Krunskoj ulici broj 7 stipendira po jedan siromašni prokupački đak.

- Nakon nacionalizacije 1958. godine kuća Lešjanina je oduzeta, pa je zadužbina prestala da deluje. Ipak, 1996. godine Ministarstvo kulture je odobrilo obnavljaje zadužbine, a sedište je u Prokuplju. Na žalost, do danas nacionalizovana imovina nije vraćena u vlasništvo Zadužbine Lešjanin - rekla je Jelena Petrović, portparol URS-a u Prokuplju.

Ona dodaje da se URS u Prokuplju latio posla i odredio ekipu ljudi sa zadatkom da pripremi dokumenta i uputi zahtev Vladi Srbije da proces decentralizacije bude sproveden po hitnom postupku.

- Sva su dokumenta pripremljena, nedostaje samo upis Zadužbine u Registar zadužbina i fondacija koji vodi Agencija za privredne registre, kao povereni posao Ministarstva kulture. Jedino je moguće da Ministarstvo kulture posebnim aktom da saglasnost Agenciji za privredne registre da uskladi zadužbinu Lešjanin, te omogući nastavak naše borbe za restituciju imovine po hitnom postupku i novi početak rada Zadužbine - dodala je Jelena Petrović.

Jelena Petrović kaže da se i SNS uključio.

- Moramo reći da su nam kolege iz SNS-a, čuvši da je ključ  rešenja problema u njihovom Ministarstvu kulture, odmah otvorili širom vrata ovog Ministarstva. Zajednička delegacija URS-a i SNS-a naišla je na izvanredan prijem u Ministarstvu, uz obećanje da će pomoć vrlo brzo da stigne - kaže portparol prokupačkog URS-a.

Ako sve bude kako treba, prvi pitomci bi u najskorije vreme trebalo da  počnu da se školuju uz pomoć Zadužbine Ljubomira M. Lešjanina i supruge Darinke Lešjanin, čime se ostvaruje poslednja želja Darinke Lešjanin, rođene Prokupčanke.


Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • marko spasic

    17:58 // 20. 12. 2012.

    http://lesje.webs.com/poznatelicnosti.htm a gde su tu Lesjani :)

  • misa mitrovic

    09:19 // 9. 11. 2012.

    pa URS-u pripada i sport u opstini Prokuplje,ali nesposobni gospodin vecnik se nije setio da se obrati g.Dinkicu za pomoc da resi pitanje i tog problema.Valjda zato sto ne poznaje Mladju,ali garant da i dalje nosi Seseljov bedz u srcu

    • Nikola

      13:13 // 9. 11. 2012.

      Gospodine Mitrovicu, Ministarstvo kulture pripada SNS u, za vasu informaciju. Kakve veze ima Dinkic sa tim? A da im je tupav vecnik za kulturu Zoran Petrovic, to stoji. I ja mislim da mu je srce i dalje radikalsko...

  • Stankovic

    08:38 // 9. 11. 2012.

    Ja nisam iskreno ni znao za ovu zaduzbinu. Tolko smo oglupeli od Demokrata zadnjih 10 godina, jer sve sto je moglo da bude dobro i korisno oni su sakrivali i za male usluge prodavali i ostavljali u Beograd. Sta njih briga za nase selo Prokuplje? Vazno je bilo da ih sefovi iz centrale pohvale i pomiluju po glavi. Velikoooj zutoj poslusnoj glavi...Fala Bogu da su proslost.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: