Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:31, 13. 10. 2011.

| Društvo

Prokuplje: obuka za etno radinosti

Autor:N.M.Izvor:Južne vesti
prokuplje, radinost od vune

U organizaciji Etno mreže iz Beograda i filijale Nacionalne službe za zapošljavanje, u Prokuplju je u toku obuka 15 žena za ručnu radinost, vez, zlatovez i pustovanje vune.

Jasna Anđelić, edukator za vez i zlatovez koja izvodi obuku ispred Etno mreže, kaže da će polaznice nakon završetka obuke savladati tehniku jednog od najstarijih zanata u Srbiji.

- Cilj je da polaznice edukujemo i naučimo kako da se same izbore za mesto pod suncem. Na sreću, tehnika ovih radinosti je poznata i nije zaboravljena. Žene će nakon završene obuke dobiti sertifikat, a na njima je da samostalno ili uz pomoć programa Nacionalne službe započnu biznis. One će pomoću svojih ruku i mašte moći da naprave proizvod vrhunskog kvaliteta koji može da privuče pažnju kupaca i turista koji dolaze u ovaj kraj – rekla je Anđelić i naglasila da obuka traje 19 dana, a da za to vreme polaznice imaju pravo na putne troškove i nadokadu 10 odsto od republičkog proseka.

Vladanka Janković (43) kaže da je nakon prodaje fabrike „Hisar“ ostala bez posla, i od tada bezuspešno pokušava da pronađe novo radno mesto. Obuka koju pohađa, nada se da će joj pomoći da započne svoj samostalni biznis.

- I ranije sam se bavila pletenjem i vezom. Sada sam savladala dodatne tehnike, otkrila nove tajne ovog zanata koje će mi pomoći da izrađujem ručno vezene stvari, oplemenjene motivima iz ovog kraja. Okruženi smo velikim brojem banja koje svakodnevno obilaze turisti, i koji će hteti da kupe naše proizvode. Ručni rad je cenjen svugde u svetu, a kod nas je nepravilno zapostavljen – istakla je Vladanka.

Njena koleginica Slavica Blagojević odlučila se za obuku pustovanja vune. Prema njenim rečima, ovaj gotovo zaboravljeni zanat je oduvek bio interesantan za nju.

- Ja već desetak godina radim domaću radinost. Puno znam o vezu i zlatovezu, ali su me zanimali radovi od vune, odnosno takozvano pustovanje, odnosno valjanje vune. Nakon završene obuke, planiram da u samostalno izrađujem džempere, ukrasne ženske torbe, čarape i druge stvari od vune – tvrdi Slavica.

Etno mreža ima preko 25 Udruženja koje se bore da se vrate stari zanati na velika vrata. Prokuplje sa još četiri opštine u Srbiji učestvuje u ovom projektu. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: