Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:27, 23. 9. 2020.

| Društvo

Prokuplje plaća milionske iznose za ujede pasa lutalica

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
psi
Psi lutalice u centru Prokuplja; Foto: Lj. M.

Od početka godine rešena su 102 predmeta u kojima su građani sa teritorije Prokuplja tužili Grad zbog ujeda pasa. Najveći broj tužbi je iz samog Prokuplja, dok su pojedine tužbe stigle i iz seoskih sredina, za šta je iz gradske kase na ime odštete isplaćeno preko 4,6 miliona dinara.

Sudeći po dinamici, nadležni u prokupačkom Javnom pravobranilaštvu kažu da će ovogodišnja odšteta biti na nivou prošlogodišnje, kada je isplaćeno oko 5,8 miliona dinara.

U Javnom pravobranilaštvu kažu da se iznos koji je isplaćen iz budžeta Grada Prokuplja odnosi na naknadu štete koju su građani pretrpeli, potraživanja kamate, kao i troškove postupka koja su tužioci imali usled angažovanja advokata.

Od 102 predmeta u ovoj godini, 4 je započeto u toku 2019. godine jer je do napada pasa lutalica tada došlo, a jedan predmet u toku 2018. godine, te su ovi postupci okončani tokom 2020. godine. Ukupna vrednost ovih 5 predmeta iznosi 930.578 dinara. Ostali postupci, njih 97 čija je vrednost 3.680.141 dinara započeti su i okončani u toku 2020. godine. Svi zahtevi za odštetu tokom ove godine se odnose na ujede pasa lutalica – kaže Jovana Perović, gradski pravobranilac.

Većina predmeta se završava vansudskim poravnanjem, ali ima i sporova u kojima sud utvrđuje iznos odštete, a takvi postupci umnogome povećavaju iznos čitavog procesa jer uključuju advokatske i sudske usluge.

U proseku odštetu zbog ujeda mesečno zatraži desetak građana, a pre samo nekoliko dana u parku u samom centru Prokuplja napadnuta je 70-godišnja žena, koja je tom prilikom zadobila nekoliko ujeda.

Ženu je spasio slučajni prolaznik koji je prolazio kolima i odmah je odvezao u Hitnu službu, gde je primila neophodne vakcine za zaštitu, jer se ne zna zdravstveno stanje tih pasa. Obično se kreću u čoporu, po 5-6 i kada jedan napadne, kidišu i ostali – kaže jedan Prokupčanin.

Najveći broj napada, ali i povreda i ujeda zadobiju stari i nemoćni ljudi i deca, pa građani različito reaguju na problem napuštenih pasa, ali se slažu da se on mora rešavati i to pre svega izgradnjom azila za napuštene životinje.

U prethodnom periodu bilo je i nekoliko slučajeva namernog trovanja pasa i to u samom centru grada, međutim za sada policija nije otkrila počinioce.

Građani u većini slučajeva podnose tužbe zbog ujeda napuštenih pasa, a tokom 2018. godine stigla je tužba i zbog ujeda svinje. Epilog tog slučaja je završio na sudu, koji je na kraju odbacio tužbu.


Grad traži lokaciju za izgradnju azila za pse

Novoizabrani gradonačelnik Prokuplja Milan Aranđelović kaže da je upoznat sa problemom napuštenih pasa i ističe da je najavio rešavanje u svom ekspozeu, kada je govorio o najvažnijim planovima i problemima kojim će se baviti u svom mandatu.

Kaže da je u toku pronalaženje najpogodnije lokacije i izrada potrebne dokumentacije, a da bi čitav posao oko izgradnje azila za pse trebao da se završi najkasnije za dve godine.

Mi u sklopu JKP Hammeum imamo službu koja hvata, steriliše i obeležava napuštene pse, ali je problem što se oni nakon toga ponovo puštaju. Izgradnjom azila taj problem će biti konačno rešen - ističe Aranđelović.

Podseća da je u prethodnim godinama postojao azil za pse u selu Draguša u opštini Blace i da je u jednom periodu problem napuštenih pasa sa gradskih ulica rešavan tako što su odvoženi tamo, ali se zbog finansijskih problema poslednjih godina odustalo od toga.

Potencijalne obaveze Grada u sudskim sporovima oko 13,5 miliona dinara

Inače, trenutne potencijalne obaveze po raznim sudskim sporovima koje Grad Prokuplje vodi su oko 13,5 miliona dinara, a kako ističu u pravobranilaštvu radi se o predmetima koji su u sudskom postupku i čiji je ishod neizvestan jer se mogu završiti na štetu ili u korist Grada.

Navedeni iznos odnosi se na potencijalne obaveze i to na potraživanje glavnice, a predmeti sporova su različiti - od naknada štete za faktičko oduzimanje zemljišta nastalo izgradnjom ulica i drugih javnih površina bez prethodno vođenog upravnog postupka, do tužbi za eksproprisano zemljište, naknadu štete nastale usled ujeda pasa i mačaka lutalica, neispunjenje ugovornih obaveza Grada, utvrđivanje prava svojine, naknadu neimovinske i imovinske štete nastale usled pada građana na javnoj površini.

Iznos je okviran i on se odnosi samo na vrednost spora, ali ne i na potraživanje zakonske zatezne kamate, kao i na troškove postupka koje učesnici imaju usled angažovanja advokata.

 

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Nislija

    14:48 // 23. 9. 2020.

    Psi "lutalice" svakodnevno napadaju gradjane i ugrozavaju saobracaj jureci za automobilima u prometnim ulicama. Hoce neko da da odgovor na pitanje odakle gomile sa granulama za pse pored svake druge bandere u Nisu. I da se izgradi azil, "hranitelji" ce ih uzeti iz azila i vratiti na ulice. Neka daju odgovor na pitanje da li su bitniji njihovi cetvoronozni prijatelji ili bezbednost gradjana.

    • sasa

      18:33 // 23. 9. 2020.

      E moj Nislija. Pa tako se i resava problem u normalnom svetu. Uhvati, sterilisi, vakcinisi i vrati.

  • kole

    13:21 // 23. 9. 2020.

    Iskreno sam mislio da ova gradonacelnica moze da sredi nesto u pogledu pasa lutalica. AMA NISTA, A TO JOJ JE SVE ISPRED NOSA.
    IPAK ONI NE ZNAJU NISTA.

  • David Kako dobiti 60 000

    12:55 // 23. 9. 2020.

    Poštena iz komšiluka se hvalila da je smuvala psihijatrijski nalaz kako joj se sin istra umirao jer je na njega skočio pas.Nema ujeda nema nista .

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: