Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:27, 4. 10. 2012.

| Društvo

Prokuplje: stogodišnjica Gvozdenog puka

Autor:N.M.Izvor:Južne vesti
PROKUPLJE-vojska-postavlja-binu.jpg

Nizom manifestacija koje će biti organizovane u naredna četiri dana, počeće obeležavanje stote godišnjice od mobilizacije Topličkog Gvozdenog puka.

Centralna manifestacija zakazana je za 8. oktobar u centru Prokuplja, ispred spomenika topličkim junacima gde će se održati vojna parada pripadnila 3. brigade Kopnene vojske Srbije, koja nastavlja tradicije Gvozdenog puka. Biće to prvi defile vojnih jedinica sa učešćem i avijacije, posle 9. septembra 1934. godine, kada je  kralj Aleksandar otkrio, a patrijarh Varnava osveštao, ovaj spomenik.

Na naučnom skupu o ratnom putu ove jedinice i junaštvu njegovih pripadnika biće predstavljena i knjiga profesora Mirka Dobričanina, koja sadrži svedočenja učesnika ratova pod zastavom ovog puka, kao i niz originalnih dokumenata. Izdat je i CD koji svedoči o slavnom putu Gvozdenog puka. On se, uz prigodna predavanja, deli đacima u školama Toplice, Zaplanja i Jablanice.

Svečanostima, kako je najavljeno, prisustvovaće svi najviši državni i vojni rukovodioci, kao i delagacije država saveznica Srbije iz Bakanskih i Prvog svetskog rata.

Toplički Gvozdeni puk

Prema istorijskim podacima, uoči Prvog balkanskog rata mobilisan je Drugi pešadijski puk „Knjaz Mihajlo“. Već prvoga dana odazvali su se svi oficiri i podoficiri, kao i 92 odsto redova. Puk je već narednog dana krenuo ka jugu i ubrzo stupio u borbe. Jedinica, sastavljena od Topličana, Zaplanjaca i Jablaničana, proslavila se u Balkanskim ratovim i Prvom svetskom ratu, a jedina je od sto pukova srpske vojske dobila naziv „Gvozdeni puk“. U neprekidne ratove od 1912. do 1818. godine krenulo je odavde više od 20.000 vojnika. Kroz bitke na Kumanovu, Bregalnici, potom na Drini i Ceru, kroz albansku Golgotu, pa na Solunskom frontu i u oslobađanju naših severnih krajeva, svaki peti pripadnik Gvozdenog puka ostavio je svoj život, a u prvim borbenim redovima poginula su i tri njegova komandanta. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • jovanovic ljubomir

    23:09 // 12. 10. 2012.

    SVE POHVALE UDRUZENJU BORACA RATA 1990god. na celu sa Tomicom Stevanovicem koji se svojski zalp

  • raja

    20:33 // 8. 10. 2012.

    dobro je da se neko setio da to jos uvek postoji.sramota je da se nisu setili veterana koji su isli gde god je bilo potrebno braniti srbski rod.dali je u pitanju uslov iz eu da oni koji su njima stajali na crtu ne mogu da prenesu iskustvo na mladje narastaje ili je po sredi nehat/zaboravnost neka se zapitaju oni koji su se sepurili na binama. ostaje gorak ukus u ustima na pitanje moje dece/vise konstatacija/ ~pa i ti si bio tamo~.ali sve to neka je po strani kad su se setili nasih starih ,zasluzili su po sto puta.

  • Meda

    15:03 // 4. 10. 2012.

    Da nema Sijana i Kovacevica koji su filmom Ko To Tamo Peva ovekovecili Gvozdeni Puk kroz ulogu Mice Tomica... ko zna da li bi se van Prokuplja iko ikada setio ljudi koji su ostavili kosti za slobodu svih nas u ratu koji nije bio revolucija.

    Istorija Srbije nije pocela 1945. i vreme je da se toga svi prisetimo

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: