Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:35, 13. 5. 2022.

| Društvo

Proleće prolazi, stižu vrućine, a u Nišu još bez zaprašivanja protiv insekata

Autor:T. TasićIzvor:Južne vesti
Komarac
Usvojen Program dezinsekcije; foto: A. Kostić

Jedan od razloga zbog kojeg građani u Nišu posećuju doktora su ujedi krpelja, a iako je kasno proleće, u tom gradu i ove godine zaprašivanje protiv insekata nije počelo na vreme. Tender je skoro završen i dezinsekciju će raditi grupa ponuđača koju predvode beogradske firme Visan i Ekos, a posao će koštati oko 20 miliona dinara za ovu i narednu godinu.

2021. godina u Nišu se pamti i po rekordnom kašnjenju prskanja protiv komaraca i krpelja, pa su prvi tretmani, umesto u rano proleće, krenuli tek krajem avgusta.

Na pragu leta i ove godine građani čekaju zaprašivanje insekata.

Da li se zna kada će već početi prskanje komaraca? - pitaju građani preko društvenih mreža i komentarišu.

Na sajtu niškog Zavoda za urgentnu medicinu saopštavaju da su upravo ujedi krpelja jedan od najčešćih razloga posete lekara. komarac I ove godine prskanje sa zemlje i iz vazduha foto: Wallpaper Flare

Međutim, napravljen je pomak u proceduri i pre tri dana su izabrane firme koje će raditi dezinsekciju na teritoriji Grada Niša.

Na tenderu su pobedile beogradske firme Visan DOO, Ekos DDD, De Mus i Racom. Posao je i ove godine dobila JAT privredna avijacija, što znači da će opet biti prskanja iz vazduha. Kako piše u dokumentaciji, najviše posla, 35%, obavljaće firma Ekos.

Među izabranim firmama je i niška Sanit M&M, a na pitanje kada će početi zaprašivanje kažu nakon potpisivanja ugovora.

Tu postoji taj zakonski rok, prigovora, žalbi koji mora da se ispoštuje. Ja ne verujem da će to biti duže, jer se već kasni. Neće to duže biti od desetak dana - navode iz niške firme.

Koji je tačan datum početka dezinsekcije pitanje je koje su novinari poslali i Kabinetu gradonačelnice, ali još nema odgovora.

Programom je obuhvaćeno uništavanje krpelja, kao i larvicidni i adulticidni tretman komaraca. Kako piše u programu, na određenim područjima će biti dezinsekcije i bubašvaba, bubarusa, mrava, stršljena i osa.


Oko 20 miliona dinara za dezinsekciju u Nišu

Prošle godine je Grad za dezinsekciju iz budžeta izdvojio 10 miliona dinara, raspoređenih u dve pozicije. tretman Deo tretmana; foto: printscreen

U tenderu piše da će trajanje ugovora važiti 24 meseca, odnosno da važi i za 2023. godinu i vrednost nabavke je 19.950.013 dinara.

Nedavno je završen i tender za usluge monitoringa komaraca i krpelja na teritoriji Grada Niša, a taj posao će raditi beogradski Zavod za biocide i i medicinsku ekologiju za 1.150.000 dinara bez PDV-a.

Podsetimo, sa tretmanima se u 2020. godini, i pored vanrednog stanja zbog pandemije virusa korona, krenulo 14. aprila protiv komaraca, a nešto kasnije, 22. i 23. aprila, protiv krpelja.

Svi gradovi na jugu Srbije su prošle godine počeli program dezinsekcije pre najvećeg - Niša.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Pera Detlic

    16:06 // 29. 5. 2022.

    Smrdibube su sad veca opasnost,zvao sam Eko End i Eko Kliner da ih se resim medjutim one samo dolecu.Ne znam vise sta da radim.

  • jovan nikolic

    11:48 // 14. 5. 2022.

    Prosle godine su se vadili na tender koji nije bio raspisan i izabran izvodjac i prskali su oktobra meseca ove vidicemo ipak je to napredna vlast

  • Срба

    01:30 // 14. 5. 2022.

    Биће децембра. На време за Бадње вече и Божић. Тад све врви од комараца.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: