Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:48, 17. 12. 2018.

| Društvo

Promena Ustava Srbije - građani “zabrinutiji” za Kosovo nego za sudstvo

Autor:M. Z.Izvor:Južne vesti
Pravda
Slepa pravda, ali je ispod oka gleda politika?; Foto: William Cho / Pixabay

Izmene odredaba Ustava Srbije o pravosuđu ne interesuju posebno građane, koji se uskomešaju tek kad se pomene promena preambule o Kosovu, tvrdi predsednik Udruženja tužilaca Srbije Goran Ilić, dodajući da od pravosuđa zavisi da li će Srbijom vladati “zakoni ili pojedinci, sloboda ili samovolja, javni interes ili karteli”.

Izmene Ustava Srbije ulaze u završnu fazu, pa je Vlada Skupštini uputila predlog na usvajanje, što se očekuje u prvoj polovini sledeće godine. Mesecima struka i Vlada vode bitku za nezavisno pravosuđe u budućnosti, a kako je ranije objašnjavao predsednik Udruženja tužilaca Ilić, fokus je na budućoj (ne)moći tužilaštva.

I prema sadašnjem i eventualnom budućem Ustavu, tužilaštvo je određeno kao samostalno.

Ilić je na konferenciji "Nezavisnost tužilaštva - evropski standardi i napredak prema Akacionom planu za Poglavlje 23", naveo da je tradicionalna podela, gde je samostalnost za izvršne i upravne organe, a nezavisnost za sud, prevaziđen.

Međutim, mi Udruženju tužilaca smatramo da je ta podela bespredmetna i da brojni dokumenti govore u prilog tome da tužilaštvo mora da bude nezavisno. Problem je monopol nad istragom, ako postoji stroga hijerarhija i samo jedan organ koji odlučuje o pokretanju istrage, onda je vrlo lako sprečiti istragu, jer vlast ima samo jednog aktera kog treba da "slomi - objasnio je Ilić.

Nezavisnost tužilaca treba da čuva i sloboda štampe, navodi Ilić, ali i građani cene vrednosti slobode.


A šta interesuje građane?

Ipak, sami građani, koji će i “jesti plodove” ustavnih promena jer im je potrebno nezavisno pravosuđe, često su nezainteresovani, kako je rekao Ilić u NIN-u, navevši da su im bitnije neke druge “vruće” političke teme, kao Kosovo.

Nažalost, građani nemaju posebno interesovanje za proces promena odredaba Ustava o pravosuđu. Uskomešaju se jedino kada se nagovesti da bi ustavnim promenama mogla da bude zahvaćena i preambula Ustava u kojoj je određeno da Kosovo i Metohija ima status pokrajine sa suštinskom autonomijom - rekao je Ilić.

Iako Ilić kaže da je to pitanje veoma važno, ali ističe da nije nevažno ni pitanje u kakvoj državi će građani živeti.

Od pravosuđa zavisi da li će Srbijom vladati zakoni ili pojedinci, sloboda ili samovolja i da li će prilikom donošenja odluka prevagu imati javni interes ili interesi nekih paradržavnih kartela - rekao je Ilić.

Oni koji kroje promenu Ustava ne žele depolitizaciju tužilaštva, a Ilić dalje zaključuje da se time sprečava da tužioci ne budu oruđe političke borbe.

Mauricio Salustra iz Misije OEBS u Srbiji rekao je da je nezavisno tužilaštvo ono koje na isti način tretira i beskućnika na ulici i premijera, a da je problem ako to u Srbiji ne postoji.

Držim da je nezavisno tužilaštvo ono koje istražuje, ukoliko je to slučaj, i prosecuira i poslednjeg beskućnika u državi, kao i premijera na jednak način, zasnovano na dostupnim dokazima i na legalan način. To je moje mišljenje. Ostavljam vama da procenite da li je takva situacija u Srbiji ili nije. Ako je vaš odgovor "ne", možda postoji problem - rekao je Salustra na pomenutoj konferenciji.

Inače, Vlada Srbije je uputila predlog Skupštini Srbije koji članovi treba da se promene, zašto ih treba menjati i da sada Odbor za Ustavna pitanja srpskog parlamenta treba da obavesti sve poslanike u parlamentu i iznese inicijativu za promenu Ustava na glasanje. Očekuju se i javne debate, a ministarka pravde Nela Kuburović najavila je da proleće 2019. donosi i novo lice Ustava.

Svoje predloge dao je i Komitet pravnika za ljudksa prava JUKOM, a jedan od ključnih je da se političarima onemogući da biraju sudije i tužioce.

Podsetimo, Goran Ilić je ranije objašnjavao u emisiji "15 minuta" da ako vrhovnog javnog tužioca i ostale tužioce bude birala Skupština Srbije prostom većinom, oni neće moći da uspešno sprovode istrage protiv političke garniture koja ih je postavila.

U saradnji sa Komitetom pravnika za ljudska prava (JUKOM)

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • SIMA

    07:57 // 20. 12. 2018.

    SUTSTVO... Koje Sutsvo to treba ukinuti I ovako postoji samo za SIROTINJU ...

  • DARDANAC

    12:28 // 18. 12. 2018.

    Đačke zakletva iz 1914. godine

    Zaklinjem se da neću uništavati drveće i gaziti travu;
    Obećavam da neću pljuvati na pod u školi i u kući i na putu;
    Dajem reč da neću kvariti ograde ni nanositi kvara građevinama;
    Nikada neću bacati hartije ni ma kakvo đubre po ulici;
    Biću uvek učtiv;
    Štitiću ptice;
    Braniću tuđu svojinu onako kako bih želeo da drugi brani moju;
    Obećavam da ću biti iskren i čestit gr

  • Nishlija

    09:40 // 18. 12. 2018.

    Cudim se da nisu zabrinuti i zasto ne smanje broj poslanika, kao sto su obecali 2012. Ali, gde bi smestili ovoliku bulamentu? Verovatno u agencijama i kancelarijama koje su takodje "planirali" da smanje

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: