Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:07, 22. 11. 2018.

| Društvo

“Promena Zakona o zaštiti životne sredine za zabranu izgradnje MHE”

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Insajder.net, Južne vesti
Kod derivacionih MHE reka se po nekoliko kilometara sprovodi cevima do mašinske zgrade
Kod derivacionih MHE reka se po nekoliko kilometara sprovodi cevima do mašinske zgrade; foto Lj. F.

Potrebno je izmeniti Zakon o zaštiti prirode kako bi zabranila izgradnja mini-hidroelektrana u zaštićenim područjima, izjavio je ministar zaštite životne sredine Goran Trivan gostujući u emisiji Insajder debata, ali nije precizirao kada će se to dogoditi, već je rekao da će to doći na red kada on proceni da je “pravi trenutak za to”.

Ministar Trivan rekao je da će inicirati analizu rada svih do sada izgrađenih MHE, a da se promene mogu desiti na dva načina.

Ili će se ukinuti tarife za povlašćene proizvođače struje za MHE ili ćemo Zakonom o zaštiti prirode zabraniti izgradnju u zaštićenim područijima - rekao je Trivan.

Kako kaže, razlog više zbog čega je protiv izgradnje je taj što je bio na licu mesta gde se grade MHE, te se uverio da se biološka ravnoteža menja.

Svaka izgradnja donosi donosi neku štetu koja je po meni neprihvatljiva, naročito na malim vodotokovima. Ono što je lepo i vredno, mora biti i sačuvano - poručio je Trivan.

Većina lokacija koja je potencijalno zanimljiva investitorima nalazi se u zaštićenim područjima, a prema Međunarodnoj konvenciji o biološkoj razvrsnosti do 2020. godine još 10% teritorije naše zemlje treba da bude zaštićeno. Trenutno je u Srbiji pod zaštitom oko 7 % teritorije.

Ipak, pored zaštićenih područja poput Stare planine, MHE se grade i na lokacijama koje nisu trenutno pod zaštitom, kao što je slučaj u selu Rakita, ali i na drugim područjima koja su u postupku zaštite.

Predstavnik udruženja za zaštitu prirode Mirko Popović rekao je da tu dolazi do problema i da će svakako biti otpora.

Tu postoji veliki interes, veliki novac. Ozbiljne zarade su u pitanju, a povratak investicije je veoma brz. Pritiska će biti veliki, postoje sumnje o bliskosti ljudi sa vlastima koji investiraju u izgradnju MHE. Imaćemo sutuaciju da se ulažu javna sredstva prilikom ispitivanja određenih područja, a istovremeno investitori za iste te lokacije prikupljuju dokumentaciju za igradnju - rekao je Popović.

Većina već izgrađenih MHE, kojih ima oko stotinu u celoj Srbiji i onih koji se grade ili su u fazi izdavanja dozvola, nalaze se na malim planinskim rekama, koje su faktički potoci, a ne reke. Protesti građana širom Srbije Protesti građana širom Srbije; foto: ORSP

Trivan sumnja da su neke MHE izgrađene po projektima za koje su dobijene dozvole od nadležnih ministarstva. Podsetio je da cevi kod derivacionih MHE ne smeju da idu kroz korito reke ili potoka koji maltene mogu da se pregaze.

Sagovornici su se složili i da je Katastar iz 1987. godine, po kome su određene 856 potencijalne lokacije za izgradnju, zastareo, a da je izrada novog katastra u toku. Novcem raspolaže ministarstvo energetike, ali Popović je naglasio da civilni sektor nije konsultovan.

Civilno društvo nije uključeno, javnost nije uključena i mislim da je to početnička greška koja je standardna i pojavljuje se stalno kada je u pitanju energetska politika. Možda ministarstvo zna, jer ima predstavnika u radnoj grupi, ali mi ne znamo na osnovu kojih parametara se pravi novi katastar, znamo samo da rok nije istekao, projekat bi trebalo da bude završen sledeće godine - rekao je Popović

Ipak, ministar je rekao da se država trudi da reši problem sa izgradnjom MHE, a da je za njega ključno pitanje - pitanje pijaće vode. Ne isključuje mogućnost da se neki investitori koji su već započeli izgradnju obeštete, a da je to bolje rešenje nego da ostanemo bez vode za piće.

Podsetimo, Inicijativa "Odbranimo reke Stare planine" formirana je u Pirotskom okrugu upravo kako bi sačuvala potoke i reke od izgradnje MHE, jer žele da sačuvaju biljni i životinjski svet Stare planine. U toj borbi su organizovali brojne akcije, od odbijanja nagrade za ekologiju, vraćanje reka u korito do velikog protesta u Pirotu.

Na njihove žalbe reagovala je i Evropska energetska zajednica, dobitnici su priznanja “Zeleni utisak 2018”, a danas u Beogradu govore o problemima meštana sela Rakita i ostalih planinaskih sela na jugu Srbije.

"Insajder debata" o ekologiji i MHE

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Petar Mirkovic

    14:58 // 22. 11. 2018.

    Prvo da priznamo samoproglasenu republiku kosovo, TO je NAJbitnije trenutno, vidite kako su politicari sve lepo zapakovali, Haradinaj/Hodzaj podignu takse - Evropa kao negoduje, dok "nasa elita" prica kako su uslovi nepodnosljivi i velike sile podrzavaju Albance a Srbiju ne porzavaju velike sile, i zato necemo da uzvratimo istom merom(zabranimo protok robe kroz Srbiju).
    Ma kome mazete oci gospodo?

  • Zika

    14:42 // 22. 11. 2018.

    A kada će neko da zaštiti asfalt u centru grada Niša od konjskog izmeta koga ima svuda? Jel hoće neko sa ovim da se pozabavi?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: