Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:57, 23. 1. 2018.

| Društvo

Promena uslova za direktora Direkcije "usaglašavanje sa trendovima"

Autor:V. MilićIzvor:Južne vesti
Gradski prevoz
Ove godine ističe mandat aktuelnom direktoru Saši Petronijeviću; Foto: JV/V. Milić

Uslovi za direktora Direkcije za javni prevoz, kojima se ograničavaju kandidati na one koji su saobraćajni ili mašinski inženjeri, i to nekoliko meseci pre isteka madata aktuelnom rukovodiocu ovog javnog preduzeća, prema rečima predsednika Nadzornog odbora Slobodan Petrović izmenjeni su zbog usklađivanja sa trendovima i funkcionalnosti, po ugledu na isto preduzeće u prestonici.

Rukovodeća mesta, dodaje, trebalo bi da budu namenjena “ljudima iz struke”, i to je trend koji je prisutan i u Beogradu. Dodaje da je ovo bila "inicijativa preduzeća" ali nije precizirao čija, dok je izvršni direktor Direkcije Nenad Stanković ranije rekao je da Statut usvaja upravo Nadzorni odbor, koji je nezavisno telo.

Ja mislim da je po zakonu, da preduzeća mogu određene struke da preferiraju. Inicijativa preduzeća, da usaglase sa nekim trendovima eto i u beogradskom preduzeću ide se ka toj nekoj funkcionalnosti - rekao je Petrović.

Petrović dodaje da Niš nije “rasadnik saobraćajnih inženjera” koji bi trebalo da vode Direkciju jer im struka nalaže, te su zbog toga dodali mogućnost da preduzećem rukvodi i mašinski inženjer.

Mašinski fakultet ima neki smer koji se bavi tim poslovima oko saobraćaja, tako da su oni najbliži problematici. Ništa tu drugo nije, a elektroinženjer mislim možemo da stavimo jedan širok dijapazon ali čemu bi to vodilo, a onda bi bila stvarno jedna široka lepeza ljudi. Kao što su nekada na viestranačkim izborima samo lekari bili kandidati - dodao je Petrović.

S obzirom na to da se pozvao na beogradsku Direkciju, u čijem Statutu piše da direktor može da bude i inženjer elektrotehnike, Petrović kaže da mu nije jasno šta će elektroinženjer u saobraćaju.

Podsetimo, Statut Direkcije za javni prevoz izmenjen je na predlog Nadzornog odbora, a Skupština je usvojila novi krovni dokument preduzeća u decembru prošle godine.

Aktuelnom direktoru Saši Petronijeviću ove godine ističe mandat, a kada je izabran za rukovodioca Direkcije 2014. godine, visoki funkcioner SNS-a koji je insistirao na anonimnosti, rekao je da je na stranačkom sastanku tadašnji gradonačelnik Niša Zoran Perišić kazao da je ta funkcija rezervisana za “Nešinog čoveka”, mislivši na izvršnog direktora Nenada Stankovića.

Stanković je ranije za Južne vesti rekao da upravo on ne ispunjava uslove jer je menadžer, a ne saobraćajni inženjer, negirajući da su uslovi prilagođeni unapred određenom kandidatu.

Miodrag Stanković, prvi čovek niških demokrata sumnja da su uslovi upravo izmenjeni kako bi bili prilagođeni “već pripremljenom kadrovskom rešenju".

Inače, u Zakonu o javnim preduzećima piše da “Statutom ili osnivačkim aktom mogu biti određeni i drugi uslovi koje lice mora da ispuni da bi bilo imenovano za direktora javnog preduzeća”, osim što mora da ispunjava opše uslove kao što su visoko obrazovanje na akademskim, master, specijalističkim akademskim ili strukovnim studijama.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Borko

    12:24 // 24. 1. 2018.

    PS
    Zaboravio sam da kažem, da elektroinženjeri uče i kako se upravlja sistemima a javni gradski prevoz je jedan od sistema.

  • Borko

    12:18 // 24. 1. 2018.

    "Petrović kaže da mu nije jasno šta će elektroinženjer u saobraćaju."
    Zato što elektroinženjeri znaju o el.vozilima (tramvaji, trolejbusi, električni autobusi i električni automobili), električnoj vući, elektromotornim pogonima, organizaciji, mehanici... Mašinski i elektroinženjeri su pored saobraćajnih inž. najkvalifikovaniji za javni gradski prevoz (više od ginekologa, sociologa ili pravnika)

  • Sane

    00:42 // 24. 1. 2018.

    Ne moze nam niko nista jaci smo od sudbine, mogu samo da nam .......pljunu pod prozor!!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: