Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:20, 16. 11. 2015.

| Društvo

Promenada vekovima srce Sokobanje

Autor:Marika ŽivkovićIzvor:Južne vesti
sokobanja setaliste
Šetalište je "žila kucavica" ovog banjskog mesta; foto: M. Živković

Nekada pod kaldrmom, a sada prepoznatljivim mermerom, sokobanjska promenada je vekovima unazad bila centar zbivanja, oduvek je predstavljala srce sokobanjskog turizma, a banjski radio imao je i emisiju sa tim imenom.

sokobanja10 Muzej na samom početku šetališta; foto: M. ŽivkovićOvuda su prošli Rimljani, Grci, Vizantijci, srpske velmože, Turci, kraljevi, naučnici, a nisu joj odoleli ni umetnici, pisci i poete. Vekovima prihvata one bolesne, umorne ili samo željne okrepljenja.

Danas je promenada leti prepuna turista sa svih strana koji posećuju lokale, slušaju koncerte, kupuju suvenire. Iako je uveče i u vreme kulturnih dešavanja teško izbeći gužvu šetača, ova živa atmosfera koja podseća na nekadašnji korzo ima posebnu draž.


sokobanja7 Osnovna škola sada četvorogodišnja;foto: M. ŽivkovićŠetnja kroz kulturno-istorijsko nasleđe

Krenuvši od pošte i biblioteke, ulaz u pešačku zonu najavljuje Zavičajni muzej, nekadašnji dom čuvene sokobanjske porodice iz koje potiče uspešni književnik Stojan Živadinović. U muzeju se mogu videti eksponati iz oblasti arheologije i etnologije još iz rimskog perioda, dok se u amfiteatru koji je ispred njega održava program Banjskog kulturnog leta.

sokobanja Amama privlači brojne turiste i zbog vode i zbog istorijske priče; foto: M. ŽivkovićU nastavku šetališta, sa leve strane, pruža se Galerija - Legat Miluna Mitrovića kojoj je ovaj akademski slikar poklonio preko 150 slika. U njoj se tokom cele godine smenjuju postavke velikog broja umetnika.

Potom je desno osnovna škola „Mitropolit Mihailo“ iz 1894. godine u kojoj nastavu pohađaju deca do četvrtog razreda. Nadomak škole stoji crkva Svetog Preobraženja Gospodnjeg. Pokretač radova i donator 1892. godine bio je Mitropolit Mihailo, čija bista krasi portu crkve. Izgradili su je italijanski majstori po nacrtu arhitekte Svetozara Ivackovića u srpsko-vizantijskom stilu.

sokobanja3 I crkva u samom centru grada; foto: M. ŽivkovićU središtu šetališta je kupatilo koje su Turci u 15. veku napravili na temeljima rimskih termi, a onda obnovio knez Miloš Obrenović 1834. godine. Danas se lekovite vode u hamamu koriste za reumatska oboljenja, a gas radon u modernom inhalatorijumu za bronhitis i astmu.

Preko puta amama nalazi se Milošev konak, zgrada administracije u 19. veku. Spolja je održala nekadašnji izgled, dok su sada tu ugostiteljske radnje.

sokobanja9 Priroda glavni ukras Sokobanje; foto: M. ŽivkovićLepotu promenade upotpunjuje gradski park paralelno uz nju. Bista narodnog heroja Alekse Markišića, puno klupa i nekoliko drvenih figura, cveće i fontane. Pod drvoredom lipa i kestena ova divna, prostrana ulica i glavno mesto sastajanja, sa po nekom apotekom, bankom, pekarom, butikom i kafanom, zadovoljava potrebe turista i meštana bivajući deo njihovog svakodnevnog života.


Emisija "Promenada“

Sokobanjska promenada oduvek je davala nove impulse radijskoj emisiji koja nastaje otvaranjem Radio Sokobanje 1978. godine i simbilično dobija naziv “Promenada“.

Oko sto hiljada gostiju sa preko milion noćenja do tada u Sokobanji, bio je ključni podatak i preporuka za nastanak radio stanice, a o frekvenciji se odlučivalo u Ženevi - objašnjava Ljiljana Nikolić, autorka i voditeljka “Promenade”.

sokobanja6 Promenada slična nekadašnjem korzou; foto: M. ŽivkovićEmisija “Promenada” je, kako kaže njena urednica, tekla kroz sve pore sokobanjskog života. Izvlačila iz zaborava poznate ličnosti posetioce, podsticala podizanje kvaliteta turističke ponude, doprinosila očuvanju životne sredine i ukazivala na ono što tek treba uraditi.

Dvočasova emisija mozaičnog tipa, kroz rubrike gost, aktuelnosti, sećanja, zanimljivosti, eko predlozi, dogodilo se... obrađivala je teme izvornog stvaralaštva, folklora, očuvanja melosa, narodnih običaja, rukotvorina. Takođe, govorilo se i o aktivnostima banjskog kulturnog života iz 19. i prve polovine 20. veka, kao što su Pevačko, Dramsko, Hidroterapijsko društvo - priseća se Ljiljana.

turistickicvet Emisija "Promenada" unapredila turizam u Sokobanji; foto: M. ŽivkovićKaže da su se teme ticale i aktuelnih dešavanja i sokobanjske svakodnevnice, te su pružane servisne informacije za turiste.

Ovu emisiju, koja je emitovana 25 godina, rado su slušali kako domaći, tako i strani turisti, a osim autorke Ljiljane Nikolić u timu su bili i tonci Nena Marinković, Vojkan Stojković i Milan Janković. “Promenada” je 2003.godine dobila “Turistički cvet”, nagradu Turističke organizacije Srbije u oblasti novinarstva.

Kao rezultat dugogodišnjeg rada i istraživanja autorke “Promenade” proistekle su i 3 knjige - “Sokobanja 1837-2007”, “Specijalna bolnica Sokobanja” i “Ivo Andrić i Sokobanja”, kroz koje ova emisija nastavlja svoj život.

​J​užne vesti će u narednom periodu predstaviti kvalitete i prirodne potencijale Sokobanje.

Tekstovi će se odnositi na pridrodne resurse uključujući hranu, životnu sredinu, tradiciju, prirodne lepote, istorijske i kulturne lokacije… Pokušaćemo da prezentujemo što više potencijala koje ovaj kraj nudi i po kojima je specifičan u Srbiji i svetu.

Ovi tekstovi su deo projekta “Sokobanja u srcu prirode” koji je finansiran iz javnih sredstava Opštine Sokobanja, a ima za cilj da u skladu sa Zakonom o javnom informisanju doprinese većoj vidljivosti Sokobanje i širem informisanju javnosti o ovom kraju.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • 007

    18:56 // 16. 11. 2015.

    Idite u koje god doba godine i videcete punu Soko Banju turista.Idite u bilo koje doba godine u Nisku banju i videceta jad,tugu i cemer.Neko treba da odgovara za to.

  • xyz

    14:25 // 16. 11. 2015.

    Pazite ljudi, tamo se naplacuje parking, da vam ne presedne odmor..Kad je svako selo pocelo da naplacuje parking..

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: