Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:21, 2. 4. 2023.

| Društvo

Promocija knjige "Vazduh kao zajedničko dobro" u Nišu

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
Zagađenje u Nišu opet; foto: JV
Tema knjige i tribine zagađenje vazduha; foto: JV

Istorijski nivo zagađenja vazduha, trenutni kvalitet vazduha, kao i društveno-ekonomski razlozi i dominantni narativi koji doprinose lošijem kvalitetu vazduha, obrađeni su u knjizi "Vazduh kao zajedničko dobro" Predraga Momčilovića, a njena promocija i tribina u Nišu održaće se u ponedeljak, 3. aprila, u 18 sati u prostorijama Zeleno-levog fronta.

Na promociji će govoriti autor knjige i Robert Kasumović iz Zeleno-levog fronta.

Zagađenje vazduha postalo je sveprisutno u modernom društvu, a neki delovi sveta poput Balkana i Srbije dodatno su pogođeni ovim globalnim fenomenom. Sistemsko zanemarivanje i produbljivanje problema zagađenja vazduha, ali i zagađenja pijaće vode i vodoizvorišta, dovele su do toga da je Srbija danas zatrovana zemlja. Umesto da građani Srbije dišu zdrav vazduh, naši gradovi su konstantno na vrhu liste najzagađenijih gradova sveta, a od posledica premine oko 15 hiljada ljudi godišnje - kažu iz Zeleno-levog fronta.

Objašnjavaju da bi čist vazduh i zdrava životna sredina morali da budu zajednička dobra koja su svima dostupna, a do toga je, po njima, moguće doći pre svega politizacijom ove borbe i društvenim promenama.

Zagađenje vazduha dolazi iz različitih izvora i oni su se kroz istoriju menjali, kao i njegova koncentracija, ali uzrok je uvek ostajao isti, a to je društvo u kojem živimo - kažu u najavi promocije i tribine.

Podsetimo, širenjem pokreta “Ne davimo Beograd” na nacionalni nivo u cilju prerastanja pokreta u partiju, Zeleno-levi front otvorio je nedavno kancelariju u Nišu u Dušanovoj ulici.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Gusenje

    21:48 // 3. 4. 2023.

    Snaga niskog bunta ce spasiti Beograd od davljenja (istorija pamti!), ali beogradski sebicluk nece spasiti Nis od gusenja ( ona od malopre pamti i to!).

  • Zelena agenda

    20:18 // 2. 4. 2023.

    Pokret mu se verovatno finansira od prodaje knjiga.

    • Miloš

      23:40 // 2. 4. 2023.

      A neki se finansiraju na način da javna dobra pretvaraju u privatna...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: