Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:25, 2. 7. 2018.

| Društvo

Promocija nauke i lepota prirode na učeničkom kampu kod Babušnice

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
Predavanja i radionice o nauci i prirodi
Predavanja i radionice o nauci i prirodi; foto: Milan Stanković

Preko 70 učenika pirotskog okruga, ali i oni iz Ćuprije i Beograda tokom 7 dana boravka u selu Strelac kod Babušnice, kroz radionice, predavanja, terenski rad i razne sportske i kulturne aktivnosti, promovisali su zdrave stilove života, istraživački duh, ali i afirmisali nauku i razvijali svoje potencijale.

Cilj “Dečjeg obrazovno-istraživačkog kampa” koji se održao po 3. put je, kako kaže rukovodilac kampa Milan Stanković, širenje intelektualnog potencijala dece, promocija potencijala i resursa sredine, kao i razvoj istraživačkog duha učenika. Predavanje o Sunčevom sistemu Predavanje o Sunčevom sistemu; foto: Milan Stanković

Kamp je multitematski, svakog dana su obrađivane različite teme i radionice. Ideja je da deca prepoznaju svoje afinitete i sklonosti prema određenoj oblasti, i da se kroz kasnije školovanje fokusiraju na njih - rekao je Stanković.

Kamp se od 22. do 28. juna održao u kompleksu OŠ “Dobrinka Bogdanović”, koja je organizator kampa, gde su izvođene radionice i predavanja, a za učenike je bio obezbeđen smeštaj u Domu učenika u okviru škole. Zbog loših vremenskih uslova deca nisu spavala u šatorima, iako je to programom kampa bilo predviđeno.

Program je koncipiran da deca kroz razne sadržaje imaju ispunjen ceo dan. Radionice i predavanja držane su svakog dana do popodnevnih sati sa pauzama, a nakon njih organizovana su razne sportske aktivnosti, šetnje, druženje i druge aktivnosti - rekao je Stanković.

Ove godine, po rečima Stankovića, je bilo više sadržaja nego prošle godine, ali i veći broj dece. Đaci su se upoznali sa razlikama u dijalektu istočne i južne Srbije u odnosu na književni jezik, ali i istraživali jestive gljive i leptire koji nastanjuju mesto održavanja kampa. Šetnja i istraživanje u prirodi Šetnja i istraživanje u prirodi; foto: Milan Stanković

Kamp ide uzlaznom putanjom u svakom segmentu. Prvih godina je bio baziran da učesnici budu đaci koji pohađaju škole u okrugu, ali ove godine smo prevazišli taj okvir, tako da smo imali učenike i iz drugih gradova. Kvalitet programa je sve bolji, iskustvo je veće, a bitno je i da ovakav kamp ne postoji u okrugu - dodao je Stanković.

Tome su doprineli kvalitet radionica, predavanja, ali i predavači među kojima su bili kustosi Prirodnjačkog muzeja iz Beograda, profesori Filozofskog fakulteta iz Niša, kao i predavači Društva astronoma iz Niša.

Kustosi Prirodnjačkog muzeja iz Beograda upoznali su đake sa nastankom života na zemlji, stručnjaci Društva astronoma iz Niša vodili su radionice o planetama Sunčevog sistema, i za decu posebno interesantno, o fizici mobilnih telefona - rekao je Stanković.

Dečji kamp u Strelcu prvi put je održan 2016. godine, namenjen je svim učenicima koji imaju afinitete za nauku, za istraživanje, nova iskustva i boravak u prirodi. Ono što je obeležilo ovogodišnji kamp je i jubilej OŠ “Dobrinka Bogdanović”, koja ove godine obeležava 175 godina školstva u ovom selu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Strelac

    07:34 // 3. 7. 2018.

    Strelac je predivno srpsko selo i vredelo bi uložiti u turizam i razvijati i dalje ovakve kampove.

  • Nikola

    11:14 // 2. 7. 2018.

    Bravo !
    Više ovakvih akcija i vesti !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: