Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:44, 28. 5. 2014.

| Društvo

Promovišu čitanje i vode najbolju kompaniju

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
bookz-matter.jpg
Spremni za put u Talin

Učenička kompanija "Bookz Matter" niške Gimnazije "Svetozar Marković", posle pobede na nacionalnom sajmu u Beogradu, predstavljaće Srbiju u julu na evropskom takmičenju u Estoniji.

Uz naziv "Knjige su važne" i moto "Stvarno jesu", petoro gimnazijalaca pokazalo je da inovativnost, rad i posvećenost poslu uz mnogobrojne školske obaveze donose velike rezultate. BookZ-Matter Žiri pred štandom pobedničke kompanije

- Pobeda nam je dala ogroman podstrek za pripremu za evropsko takmičenje koje nam predstoji. Tačnije, pripreme smo već počeli. Daćemo sve od sebe u Talinu - kaže generalni direktor "Bookz Matter-a" Maša Đorđević.

Ostalih 19 timova iz 12 gradova na takmičenju, Nišlije su pobedile najvišom ukupnom ocenom koja uključuje bodovanje biznis plana, izgleda štanda, intervjua sa svakim članom tima i prezentacije pred mogućim investitorima.

Pobednički tim čine direktor marketinga Jelena Jevtić, direktor proizvodnje Alesandro Čivljak, menadžer ljudskih resursa Milan Glumičić i njihova saradnica iz Gimnazije "Bora Stanković", direktor finansija Andrijana Radojičić.

Prezentacija-ucenicke-kompanije Niški gimnazijalci pobedili su u konkurenciji sa još 19 timova. Pošto im je zasmetalo to što njihovi vršnjaci, ali i mlađi i stariji, sve manje čitaju, rešili su da naprave kompaniju čiji će cilj biti viši od obične zarade. Imaju misiju da čitanje učine popularnijim i da ga olakšaju stvaranjem novih praktičnih proizvoda. 

- Odlučili smo da radimo nešto što promoviše čitanje. Osmislili smo proizvod koji ne postoji na tržištu, to je "BookieBag", torbica za knjigu koja može da se okači za kaiš. Međutim, proizvodnja je bila skupa i kao početnici nismo mogli lako da nađemo sponzore - priča Maša.

Zato su ispitali tržište i otkrili da postoji proizvod čija proizvodnja ne košta mnogo, a koji u trenutnoj ponudi nije dovoljno kvalitetan, a pritom je i skup.

- Počeli smo da pravimo svoje "Bookie Marks", ali u kolekcijama od po 3 "book markera" od kojih svaka nosi svoju poruku. A i svaki od njih je umetničko delo za sebe jer ih dizajniraju mladi neafirmisani umetnici - kaže Maša.

Još jedan proizvod u ponudi ovih srednjoškolaca jeste "Bookie Talk", modul za snimanje glasa koji se prišvršćuje za koricu knjige. On omogućava da se posveta nekome kome poklanjate knjigu ne napiše, već snimi. Bookz Matter Posetioci štanda niških gimnazijalaca mogli su i da čitaju knjige.

- Kada neko otvori knjigu koju ste mu poklonili, može čuti originalnu poruku, na primer čestitku za rođendan ili ako je knjiga pozajmljena, podsetite ga da treba da vam vrati - kažu u menadžmentu "Bookz Matter-a". 

Sa idejom da se njihova kompanija utemelji kao nacionalni, a potom i globalni brend, tim ovih biznismena ima ideju da "Bookz Matter" registruje kao pravno lice.


Niškoj kompaniji i drugo mesto

Drugo mesto na takmičenju koje organizuje organizacija "Dostignuća mladih u Srbiji" pripalo je još jednoj niškoj kompaniji, osnivačima "Vector studija" Ekonomske škole u Nišu, koja je, inače, na regionalnom takmičenju u Nišu osvojila prvo mesto

Video "I want a boy who reads" delo je kompanije "Bookz Matter" i do sada je preveden na više od 30 jezika.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nis - Sveti Grad!

    08:42 // 29. 5. 2014.

    Svaka cast za ove mlade Nislije! I 1. i 2. mesto.
    Ali da li smo mi juznjaci toliko zatucani da za sve idemo u Beograd? Ko placa troskove i potucanje nase dece u Beograd? Dokle?

  • NN

    07:01 // 29. 5. 2014.

    sve čestitke mladim preduzetnicima ...
    PS: i 4 mesto je pripalo Nišlijama ... kompanija "Boraž" iz Gimnazije "Bora Stanković"

    • an

      18:27 // 4. 6. 2014.

      Ne lazite, cetvrto mesto nije pripalo bori stankovic!

  • Petoparac

    22:13 // 28. 5. 2014.

    Opet nece biti para za ovu decu koja su jedino svetlo u ovom gradu. Sponzori, Javite se, od gradske uprave nema fajde. Posaljimo decu s ljubavlju u nove pobede.Neka svet sazna kudeje ovaj Nis.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: