Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:42, 13. 5. 2021.

| Društvo

Propali i drugi izbori - Fakultet umetnosti u Nišu i dalje bez novog dekana

Autor:Tamara TasićIzvor:Južne vesti
FU
Procedura za izbor novog dekana započeta još februara; foto: Vanja Keser

I ponovljeni izbori za novog dekana niškog Fakulteta umetnosti bili su bezuspešni, te na toj funkciji do daljeg ostaje Suzana Kostić. Naime, skoro dva meseca od prvih izbora propali su i drugi, jer, kako potvrđuje aktuelna dekanica, jedini kandidat za tu poziciju profesor i predsednik Saveta Fakulteta Bojan Živić, nije dobio dovoljno glasova.

Dok su na prvim izborima kandidatkinje bile dve redovne profesorke FU Milena Injac, inače odbornica SNS-a u Skupštini grada Niša i Anđela Danković, čiji je otac MIlovan Bratić, dekan Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja, na ponovljenim izborima bio je samo jedan kandidat i nijedna od njih dve.

Kandidaturu jeste podnela Milena Injac, ali na sednici Nastavničkog veća nije evidentirana, te je kao jedini za dekana predložen predsednik Saveta Fakulteta Bojan Živić, koji, kako navodi dekanica Kostić, na drugim izborima nije izglasan. Suzana Kostić Neuspešni i drugi izbori, Kostićeva navodi da kandidat nije imao dovoljno glasova; foto: printskrin FU

Nije, nije imao dovoljan broj glasova. Imali smo samo jednog kandidata, profesora Bojana Živića - navodi kratko Kostićeva.

Uzbunjivač Vladimir Stanimirović koji prati tok tih izbora i objašnjava da je Živić dobio 35 glasova, dok su pravo glasa imala 82 zaposlena na Fakultetu, ističe da većina nije dozvolila da, kako kaže, "nametnuti" kandidat postane novi dekan.

To što je nama važno kao Fakultetu, zaposlenima, to je da smo pokazali da imamo kritičnu masu, da ne dozvolimo da ona izabere bilo koga, mimo Zakona i mimo volje - kaže Stanimirović.

Kada bi mogli da budu novi izbori i ko su mogući kandidati, aktuelna dekanica kaže da nije upućena.

Ne znam, o tome odlučuje Savet kad se pokreću novi izbori, novi izborni proces - ističe ona.

Podsetimo, Suzana Kostić je i dalje dekan Fakulteta umetnosti u Nišu, jer je Savet i pored više zahteva nije smenio, ali joj mandat ističe u oktobru, pa je krajem februara počeo postupak izbora novog dekana.

Na prvim izborima Injac je dobila podršku većine zaposlenih, ali nije imala dovoljno glasova članova Saveta, koji je bio u okrnjenom sastavu, te je prvi izbor za novog dekana bio neuspešan.

Zato što ponovna kandidatura profesorke Injac nije evidentirana, kao i to što je predložen za druge izbore samo jedan kandidat Bojan Živić, nedavno su iz Mreže akademske solidarnosti i angažovanosti pozvali Rektorat Univerziteta u Nišu i Ministarstvo prosvete da hitno reaguju na kršenja Zakona o visokom obrazovanju i zloupotrebe funkcije na kojoj je na Fakultetu umetnosti Univerziteta u Nišu odlazeća dekanica Suzana Kostić.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Marija

    14:06 // 14. 5. 2021.

    To ste je Injac, kao clan SNSa, dobila poverenje kolektiva fakulteta, a Dankovic i Zivic nisu, pokazuje samo da kriminalno stanje na tom fakultetu nema politicku konotaciju, vec se radi iskljucivo o monstruozno narusenim medjuljudskim odnosima u klimi kojom dominira metodologija mobinga nad zaposlenima od strane aktuelnog rukovodstva instruisanog ambicijama nelegalne i nelegitimne dekanke Kostic.

  • Pera Mika Žika

    20:30 // 13. 5. 2021.

    E ajde pronađite neku drugu sliku, ova na kojoj se svima ruga je odavno passe!

  • Срба

    18:46 // 13. 5. 2021.

    Најбоља фотографија икада- а ла ЛескОвац: куртуро, евé ме у велЕград Ниш! УспЕла сам у живот!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: