Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:18, 16. 3. 2021.

| Društvo

Propao izbor novog dekana Fakulteta umetnosti u Nišu, Kostićeva ostaje na funkciji

Autor:Jovana AdamovićIzvor:Južne vesti
fakultet umetnosti
I dalje traje agonija oko promene dekana na Fakultetu umetnosti; foto: Vanja Keser

Izbor novog dekana Fakulteta umetnosti u Nišu zvanično nije okončan, jer profesorka Milena Injac, koja je dobila podršku većine zaposlenih, nije imala dovoljno glasova članova Saveta, koji je u okrnjenom sastavu, jer u njemu nema studenata. Međutim, deo zaposlenih sumnja da novi dekan zapravo nije izabran, jer aktuelna dekanica Suzana Kostić, koja ne sme da se kandiduje zbog kršenja zakona, pokušava da zadrži funkciju. Postupak izbora se ponavlja, a nadležni ponovo o tome ćute.

Suzana Kostić je i dalje dekan Fakulteta umetnosti u Nišu, jer je Savet i pored više zahteva nije smenio, ali joj mandat ističe u oktobru, pa je krajem februara počeo postupak izbora novog dekana. savet fu Na sednici Saveta nije izabrana Milena Injac, iako je dobila podršku većine zaposlenih; foto: JV

Uzbunjivač Vladimir Stanimirović prati tok tih izbora, na kojima su predložene kandidatkinje bile redovne profesorke FU Milena Injac, inače odbornica u Skupštini grada Niša i Anđela Danković, ćerka dekana Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Milovana Bratića.

Kostićeva ne može da zadrži funkciju, ali ni da bude kandidat, jer po novom Zakonu o visokom obrazovanju dekan ne može da bude neko ko ima preporuke za smenu Agencije za sprečavanje korupcije.

Osim da će Kostićeva otići sa funkcije na kojoj je godinama i pored kršenja zakona, očekivanja dela zaposlenih koji podržavaju profesorku Injac za dekana bila su i da će izbor dekana Fakulteta umetnosti konačno biti sproveden u skladu sa zakonom.

Da će Fakultet umetnosti, posle izbora novog dekana, vratiti na put poštovanja zakona i akademske čestitosti, na dobrobit zaposlenih, a pre svega studenata zbog kojih svi fakulteti, pa i Fakultet umetnosti, postoje, a na šta se u proteklom devetogodišnjem periodu, iz ličnih interesa dosadašnjeg rukovodstva, često zaboravljalo - napisao je Stanimirović.

suzana kostić Neki zaposleni sumnjaju da Kostićeva pokušava da ostane na funkciji, iako po zakonu ne može; foto: printskrin Fakultet umetnostiMeđutim, Savet Fakulteta je, kažu zaposleni, ovog puta nadmašio sebe i nije potvrdio izbor profesorke Milene Injac, koja je na tajnom glasanju Nastavno-umetničkog veća dobila podršku većine zaposlenih.

Na sednici Saveta na kojoj je, blateći Milenu Injac, banku ponovo držala Suzana Kostić koja nije član Saveta, ali šta ima veze, to je njen Savet, a ne Savet Fakulteta, na sednici na kojoj je od Statutom propisanih 21, bilo prisutno 17 članova, bez troje delegiranih studenata i jedne odsutne koleginice, iako je dobila većinsku podršku devetoro (9) prisutnih članova, neprikosnovenom voljom osam (8) uzdržanih, Suzaninih članova, Savet nije izabrao predloženu kandidatkinju prof. dr um. Milenu Injac - pojašnjava Stanimirović.

To znači da Milena Injac nije izabrana za dekana, zvanično zato što joj je nedostajalo dva glasa za potvrdu, što praktično znači da je manjina presudila većini.

Ipak, objašnjenje o tome nismo uspeli da dobijemo od nadležnih, jer predsednik Saveta Bojan Živić na pozive i poruku novinarke Južnih vesti nije odgovorio, a za komentar nije bila dostupna ni aktuelna dekanica Suzana Kostić.

Ono što jeste poznato je da će biti sproveden novi postupak izbora dekana, od 23. aprila do 17. maja.

Podsetimo, sredinom 2019. godine profesori Fakulteta umetnosti su protestovali ispred niškog Univerziteta i tražili smenu dekanice Kostić, odnosno da joj Senat hitno ukine mandat, jer je nelegalno izabrana na ovu funkciju.


Da li Kostićeva pokušava da zadrži fotelju?

O presedanu koji je na Savetu Fakulteta umetnosti učinjen time što većinski izabran kandidat od strane kolektiva nije i novi dekan, prof. dr Milena Injac nema komentar, jer kaže da će i u ponovnom izboru biti kandidat za dekana, jer je na to obavezuje velika većina glasova nastavnika Fakulteta koje je na proširenom Nastavno-umetničkom veću dobila. dekanat fu Nepoznato zašto u Savetu nema studenata; foto: JV

Stanimirović zaključuje da ovako okončan izbor novog dekana upozorava da ni budući izbor, na kome bude predložen kandidat zaposlenih koji nije po volji Suzane Kostić neće biti izabran, dokle god ona bude na funkciji.

Smatram da je Savet Fakulteta već duže vreme jedna interesno povezana grupa koja postoji zbog sprovođenja volje Suzane Kostić, sa prevashodnim ciljem zadovoljenja svojih ličnih interesa i njenog spašavanja od odgovornosti - napominje.

Ističe da zato ostaje pitanje - da li će Kostićeva, koja ima brojne presude i zahteve za smenu Agencije za borbu protiv korupcije i Inspekcije Ministarstva prosvete, još od 2015. godine, i dalje svojim rukovođenjem uvesti Fakultet u veštačku krizu i naterati Savet da joj da i v.d. mandat.

Podsećam, prethodni predsednik Saveta nije je smenio jer mu je zaposlila sina, naslućujem šta je obećala sadašnjem. Trenutno, na Fakultetu umetnosti u Nišu, koji je jedan od retkih fakulteta koji nema donet Kodeks profesionalne etike, grubo se krši Zakon o visokom obrazovanju, narušena je autonomija univerziteta, ozbiljno je narušen akademski integritet članova rukovodstva, a o dobrim međuljudskim odnosima nema ni govora - zaključuje.

Napominje i da su studenti i njihova volja time potpuno marginalizovani.

Podsetimo, poslednji pokušaj novinara da od tadašnjeg ministra prosvete Mladena Šarčevića saznaju zašto Kostićeva nije smenjena sa funkcije, prošao je uz vređanje novinara Južnih vesti i N1, kojima je ministar gurnuo mikrofon i poručio da bi "dobili odgovor da su normalni".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milena Injac

    12:06 // 18. 3. 2021.

    Zahvaljujem se svima na komentarima koje verujem upucujete po svojoj savesti. Nemam komentar kao sto i u tekstu pise i svakako cu buti kandidat i na ponovljenim izborima za dekana Fakulteta umetnosti. Svako dobro i cuvajte svoje zdravlje.

  • Razbibriga

    19:02 // 17. 3. 2021.

    More, radujem se vasem unatarstranackom glozenju ! Svoje znanje i reference, zgazili ste slihtajuci se ovim sns nepismenjakovicima ! Sve, zbog bednih privilegija !A,sve skupa imate svoje botove, sram da vas bude ! Ovi, maloumnici, sto botuju za vas,ocekuju mrvice ,sa vaseg stola ! Bedno !

  • ZNATE ŠTA

    13:36 // 17. 3. 2021.

    Nema džabe Špaja ulicu onoliku u centar Niš.
    ZNAČI JOŠ SE PITA ŠPAJA I SPS .

    • Bule

      05:30 // 18. 3. 2021.

      Bingo! Predizbornu kampanju na Fakultetu ne vodi SNS, a trebalo bi, jer je kandidat za dekana njihova odbornica u Skupštini grada. Kampanju vodi SPS i frakkcija SNS koja ne sluša centralu, dokaz je fotografija na Sajtu Fakulteta: ministra Ružića, Kostićeve i pomenute frakcionašice. http://www.artf.ni.ac.rs/

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: