Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:17, 1. 11. 2023.

| Društvo

Propao tender za restauraciju spomenika na Čegru

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
čegar
Još uvek bez obnove; ilustracija; foto: JV

Spomenik Stevanu Sinđeliću na Čegru, koji je godinama u lošem stanju, moraće još da sačeka restauraciju, pošto je propao tender Zavoda za zaštitu spomenika kulture jer se odazvala samo firma koja se bavi proizvodnjom hleba, svežeg peciva i kolača.

Oko 3,4 miliona dinara izdvojeno je za sanaciju i restauraciju tog spomenika, čije su površine ispucale, ploče dotrajale, a oštećen je i jedan od topova iz Cerske bitke.

Međutim, na tender se odazvao samo jedan ponuđač - Milutin Jovanović PR pekarsko-trgovinska radnja Trimos Beograd, ali je ponudio cenu višu od procenjene, tačnije 4.864.240 dinara bez PDV-a, odnosno 5.837.088 dinara sa PDV-om.

U postupku javne nabavke referentni broj 0008/2023 dostavljena je samo jedna ponuda koja je neprihvatljiva s obzirom na to da ukupna cena ponude prelazi iznos procenjene vrednosti predmetne javne nabavke i raspoloživih sredstava, te se postupak obustavlja u skladu sa članom 147 stav 1 tačka 8) Zakona o javnim nabavkama, jer je nakon pregleda i stručne ocene ponuda utvrđeno da su sve neprihvatljive - piše u odluci o obustavi.

Poslednji konzervatorsko-restauratorski radovi na spomeniku na Čegru izvedeni su 2008. godine.

Projektom je bilo predviđeno da se spomenik dovede u stabilno stanje i da se zamene dotrajali materijali, kako bi se spomenik zaštitio od daljeg propadanja.

Spomenik nadomak Niša, kod Kamenice, podignut je Stevanu Sinđeliću i njegovim junacima koji su žrtvovali svoje živote za slobodu Srbije 31. maja 1809. godine, tokom Bitke na Čegru, navode iz Zavoda.

Prvobitni spomenik poginulima podignut je 1878, šest meseci po oslobođenju Niša. Nad njim je 1927. godine izveden današnji spomenik, nastao prema projektu arhitekte Julijana Djupona.

U obliku je kule, a u niši kule, iznad starog spomenika, od 1928. nalazi se poprsje u bronzi Stevana Sinđelića, rad vajara Slavka Miletića. Pored spomenika su postavljena i dva topa iz Cerske bitke.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • betmen

    08:28 // 6. 11. 2023.

    tu su bile lepe noci

  • Djoka

    23:54 // 1. 11. 2023.

    Najgora cenzura je autocenzura!

    p.s.
    Zivot je uvek bio i bice, vise boja sivog(a).
    Posto "ovde nema zivota", pa ni vise ili manje sivila, sta ostaje ?
    "CRNO ili BELO" ?!
    Ali, ima ko da pamti (screenshot je cudo).
    (Take screenshot)

  • Torpedo

    19:03 // 1. 11. 2023.

    Karakteristicno za Nis, svi "tenderi" za kulturu,umetnost, istorijske spomenike, nove spomenike- propadaju ! Zasto? I,vrapci na grani znaju, slaba " ugradnja" !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: