Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:30, 1. 3. 2017.

| Društvo

Propusti na takmičenju iz engleskog, nastavnici protestuju

Autor:M. JovanovićIzvor:Južne vesti
Škola
Ostaje na Društvu za strane jezike da nađe novo rešenje; foto: flickr/Bartosz Maciejewski

Na opštinskom takmičenju iz engleskog jezika, održanom 25. februara, bilo je mnogo grešaka, a zadaci su bili potpuno neusklađeni sa znanjem predviđenim za ovaj uzrast, zaključili su nastavnici. Oni ne prihvataju rešenje koje je ponudilo Društvo za jezike, da testiranje bude ponovljeno.

Za prolaz na Okružno takmičenje je bilo potrebno 80% tačnih odgovora, odnosno 32 od maksimalnih 40 poena. Testove koje je sastavljalo Društvo za strane jezike je u Nišu polagao 101 učenik, a prošlo tek njih 5, dok u mnogim opštinama u Srbiji nije niko.

Prvi problem je što nastavnici smatraju da su zadaci potpuno neusklađeni sa programom koji se radi u osnovnoj školi, a štamparske greške, kojih je bilo mnogo, promenile su značenje zadataka i zbunile đake. Neregularnosti su se javile i u rešenjima, jer su nastavnici uočili da je na 10 pitanja ispravan i neki drugi odgovor koji nije naveden u ključu.

Društvo mora da snosi odgovornost i saopšti javno izvinjenje učenicima, roditeljima i nastavnicima, zatim da se saopšti ime lica odgovornih za sastavljanje testa, da se promeni postupak formiranja komisije za sastavljanje testova i organizaciju takmičenja. Zbog svega navedenog, mi nikako ne prihvatamo eventualno ponavljanje takmičenja, niti snižavanje praga za prolaz na sledeći nivo - piše u dopisu.

Njihovi zahtevi su da svi u učenici prođu na Okružno takmičenje. Takođe, da u sastavljanju svakog sledećeg testa učestvuje tim nastavnika koji predaje u osnovnim školama, i koji bi davali predloge na osnovu svog iskustva.

Koordinator niškog Opštinskog takmičenja Snežana Jevtović naglašava da, ukoliko se oni ne ispune, nastavnici će biti primorani da bojkotuju svako takmičenje ove organizacije.

Godinama se žalimo jer svake godine postoje greške u ključu. Ljudi su našli te testove na internetu, našli smo linkove odakle su skinuti. Nećemo da izađemo ako se ponavlja takmičenje jer deca nisu kriva za greške koje su napravljene - rekla je Jevtović.

Ona naglašava i da imaju podršku i udruženja NELTA gde su nastavnici engleskog koji predaju na svim nivoima obrazovanja. Profesorke na aglistici sa Filozofskog Fakulteta u Nišu Ljiljana Marković i Nina Lazarević su takođe pregledale testove i zaključile da nikako nisu primereni učenicima 8. razreda.

Društvo je predložilo da se test ponovi, ali u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kažu da za to nema vremena zbog ostalih takmičenja, te da će morati da nađu drugo rešenje.

Stav Ministarstva je da učenici ne smeju biti ni na koji način oštećeni. Smatramo da je nedopustivo da se izradi testova pristupa nedovoljno promišljeno. Apelujemo na sva društva koja organizuju takmičenja da pri sastavljanju testova imaju u vidu uzrast i karakteristike učenika, kao i nivo takmičenja, kako se u buduće ne bi dešavale slične situacije - piše u saopštenju Ministarstva.

Inače, slična situacija se desila i prošle godine na Opštinskom takmičenju iz biologije za osnovce. I nastavnici i đaci su bili zbunjeni pitanjima, a za neka od njih su tvrdili da “to ne znaju ni studenti biologije”. Tada je problem rešen time što su svi prošli u sledeći krug takmičenja.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: