Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:18, 14. 3. 2016.

| Društvo

Proradila klizišta u Jablaničkom okrugu

Autor:Dragan MarinkovićIzvor:Južne vesti
Poplave-ilustracija-KOSTA.jpg
Poplavljene oranice u Jablaničkom okrugu; Ilustracija; foto: A.K.

Nekoliko klizišta u Medveđi pokrenuto je nakon obilnih kiša, ali su putni pravci zasada prohodni. U vlasotinačkom kraju klizišta su blokirala putne pravce, ali meštani pojedinih sela nisu odsečeni od sveta, rečeno je na današnjem sastanku Saveta Jablaničkog upravnog okruga.

U medveđanskom selu Tulare reka Jablanica je odnela zid u dužini od 20 metara koji je štitio nekadašnju fabriku “Inkol“. Postoji bojazan i za mostove kod bivše fabrike “Termomed“ na reci Jablanici i most u selu Maćedonce prema Sijarinskoj Banji.

Reke Jablanica i Lapašnica su se izlile na nekoliko mesta, a najkritičnije je bilo u medveđanskom selu Negosavlje u mahali Filipović gde je voda pretila domaćinstvima.

Sa Štabom za vanredne situacije, vatrogascima i policijom redovno smo pratili šta se dešava. Ugroženi su zasada samo zasadi malina u ovom kraju - kaže predsednik Opštine Medveđa Nebojša Arsić.

Za ovu godinu je iz opštinskog budžeta u Medveđi izdvojeno 2 miliona dinara za prevenciju od poplava.

Već smo neke radove završili, locirali smo kritična mesta i kada se voda povuče, to ćemo da saniramo - tvrdi Arsić.


Klizišta zatrpala puteve u vlasotinačkom kraju

U Vlasotincu nije bilo izlivanja vodotokova, ali su se javila 4 klizišta koja su blokirala lokalne putne pravce.

Odron se pojavio na putu Tegošnica - Donje Gare, Tegošnica - jezero Dobroviš, u Borinom Dolu i Prisijanu, do mahale Smrdan. Srećom, u ovim mestima domaćinstva nisu ugrožena.

Dva su stara klizišta, a dva nova i u toku je sanacija terena. Prethodnih dana smo angažovali i potrebnu mehanizaciju na čišćenju kanala koji su mogli da izazovu izlivanje potoka i reka - kazao je predsednik Opštine Vlasotince Zoran Todorović.

Kako ističe, zbog natapanja zemlje velikom količinom vode, dva klizišta će se sanirati kada se stabilizuje tlo.


Poplavljene oranice kod Leskovca

Reka Jablanica se izlila kod mosta u centru sela Vinarce, a poplavljeno je svega nekoliko oranica, saopštio je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

2 Jablanica poplavila oranice u Vinarcu; Ilustracija; foto: A.K.Istaknuto je da je u celom leskovačkom kraju situacija stabilna i da je vodostaj reka u opadanju.

Ekipe Štaba za vanredne situacije i "Srbijavoda" obišle su Vinarce  i dogovoreno je da, nakon prikupljanja neophodne dokumentacije, počnemo sa rešavanjem problema na tom prostoru - istakao je Cvetanović.


Bedemi koje je obećao Velja Ilić nisu izgrađeni

Osim na Jablanici, vanredna odbrana od poplava proglašena je i na toku Južne Morave kroz Grdelicu.

Na pitanje novinara "Južnih vesti" zbog čega još nije napravljen bedem na Južnoj Moravi u Grdelici, što je još prošle godine obećao ministar za vanredne situacije Velimir Ilić, rečeno je da je to pitanje za ministra, a ne za ljude u kriznom štabu.

U poslednje vreme nismo imali velike probleme sa poplavama jer smo samo u prošloj godini realizovali dosta aktivnosti po pitanju zaštite - istakao je Cvetanović.

Na uređenje kanala je u prošloj godini potrošeno čak 5 miliona dinara iz gradskog budžeta.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • janko

    23:59 // 14. 3. 2016.

    Lokalna samouprava ima nadleznost nad vodama drugog reda i tu je dosta uradjeno na ciscenju kanala od siblja, mulja, ali i suta, djubreta i drugog raznoraznog otpada koji su mnogi pametnjakovici istresli u iste! Tako da, jeste, gradonacelnik je itekako ozbiljan!

  • Janko

    23:58 // 14. 3. 2016.

    Za neupucene, postoje vode prvog reda, vode drugog reda. Za vode prvog reda nadlezno je iskljucivo MINISTARSTVO i lokalna samouprava tu ne moze nista sama da radi.

  • Velja i bedemi?

    15:17 // 14. 3. 2016.

    Je'l gradonačelnik Leskovca ozbiljan? Ministarstvo bez novčanika da gradi, s kojim parama?! Zar nije formirana Kancelarija Marka Blagojevića za pomoć poplavljenima i zar nemamo ministarstvo građevine?! Gradi onaj kod koga su pare, zar ne?!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: