Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:33, 16. 5. 2012.

| Društvo

Proslava mature u dogovoru sa roditeljima

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
mala matura1
foto: ujedinjenasrbija.rs

Ministarstvo prosvete donelo je odluku da se mala matura slavi isključivo u školama. Ipak, mnoge škole, a među njima i niške već su od svojih učenika prikupljale novac za proslavu. Ovakva odluka naišla je i na negodovanje učenika.

Zakon o osnovnom i srednjem obrazovanju sadrži i predlog po kome bi mala matura trebalo da se slavi u prostorijama škole. Nažalost taj zakon još uvek čeka svoje usvajanje, a Ministarstvo prosvete je svim školama poslalo obavezujuće uputstvo da maturu ne slave u kafanama i restoranima.

-  Još od početka školske godine u više navrata smo nagoveštavali da će se mala matura slaviti u školi. To je primereno deci od 15 godina, jeftinije je, a o njihovoj većoj bezbednosti suvišno je i govoriti - ističu u ministarstvu.

Aktiv direktora niških škola je zasedao i rešeno je da se konačna odluka donese u dogovoru sa roditeljima.

- Mi smo imali sastanak i razmatrali smo uputstvo Ministarstva. Odlučili smo da se održe roditeljski sastanci, da se uključi i Savet roditelja pa tek onda da se donose odluke, a sa njima će biti upoznata i školska Uprava – rekao je predsednik Aktiva direktora niških osnovnih škola Robert Džunić.

Džunić je i direktor Osnovne škole “Kralj Petar Prvi” i kako kaže roditeljski sastanak tek treba da se održi. Prema odlukama Aktiva direktora postupiće i u Osnovnoj školi “Sveti Sava“.

- Od tog dogovora nećemo odstupiti – rekla je zamenica dirktora Radmila Ivković.

Ipak, u komšijskoj školi „Ćele Kula“ ne misle tako.

- Postupiću tako što ću proslavu male mature organizovati u holu škole, to je moja odluka – rekla je za Južne vesti direktorka Sonja Cvetković.

I dok se u većini škola čekaju odluke roditelja i nastavnika osmaci imaju svoje želje. Oni bi najradije kao i prethodnih godina u kafanu, ali po svemu sudeći o tome će odlučiti stariji.

Poslednja vest

Ministarstvo prosvete najavilo je da će kontrolisati da li osnovne škole poštuju obavezu da se proslave male mature organizuju u prostorijama škole.

- Uputstvo o proslavi poslato je školama 4. maja, i prema tome, ima sasvim dovoljno vremena da se organizuje proslava male mature - kazao je pomoćnik ministra prosvete Želimir Popov, a prenosi Blic. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Goran

    12:23 // 17. 5. 2012.

    ...ovo moze samo u Nisu...direktori skola prebacuju odgovornost na roditelje i raspravljaju kako da postupe po odluci ministarstva...SRAMOTA

  • Mika

    16:52 // 16. 5. 2012.

    he he, zarađuju se dobre parice na organizaciji ovih proslava. Ne mili se direktorima (partijskim poslušnicima) da se ordiču lake zarade.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: