Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:36, 20. 1. 2022.

| Društvo

Prošle godine skoro 400 prijava partnerskog nasilja Centru za socijalni rad u Nišu

Autor:T. TasićIzvor:Južne vesti
271493392_415095833635315_2170447832184359512_n
Tribina "Reci NE nasilju nad ženama"; foto: T. T.

U niškom Centru za socijalni rad je u 2021. godini evidentirano 728 prijava nasilja, a 393 su prijave partnerskog nasilja o čemu je bilo najviše reči na tribini "Reci NE nasilju nad ženama". Učesnici su apelovali na sve žene, devojke i devojčice koje su doživele neki oblik nasilja da to i prijave institucijama i poručili da one u borbi nisu same.

Kako bi pomogli ženama koje su pretrpele nasilje i podstakli da ga i prijavljuju, centar za razvoj civilnog društva "Feniks" iz Niša i beogradsko udruženje "Novi početak" organizovali su tribinu na kojoj su izloženi i statistički podaci.

Da je 2021. godine bilo manje prijava nasilja i partnerskog nasilja niškom Centru za socijalni rad "Sveti Sava" u odnosu na prethodne godine rekao je Milan Milenović i istakao da je to i pokazatelj da s jedne strane zakon funkcioniše, a s druge da je unapređena društvena svest.

2019. godine je pri Centru evidentirano 895 prijava nasilja, 2020. je bilo 835, a 2021. godine 728. Kada govorimo isključivo o partnerskom nasilju, videćemo takođe pad – pre tri godine je bilo 506 slučajeva nasilja, u 2020. godini 458, a 2021. su 393 prijave isključivo partnerskog nasilja gde su žrtve žene - kaže Milenović.

Dodao je da su policija, tužilaštvo, sud i Centar za socijalni rad ključne institucije koje nakon prijave štite bezbednost žena i daju im psihološku podršku. 271485068_342640231065166_7786550025186417581_n Predstavnicima institucija je na problem ukazala i jedna žena koja je pretrpela nasilje; foto: T. T.

Podatke na nivou cele Srbije je iznela pomoćnica ministarke za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Nina Mitić i navela da je prošle godine bilo oko 4.000 prijava nasilja, kao i da je u 90 odsto slučajeva ono bilo od strane muškaraca nad ženama i devojčicama.

Poruka svim ženama i devojčicama koje trpe bilo kakav oblik nasilja je da se pre svega obrate svojim bližnjima, državnim nadležnim instiucijama, da ne odustaju, da govore jasno i glasno o svom problemu i ono što je najbitnije, da se prijavi nasilje ili nasilnik. Poruka je da žene i devojičcie nisu same, da je njihov problem i naš problem - rekla je Mitićeva.

Organizatori su naveli da će i u narednom periodu biti sličnih tribina.

Podsetimo, više od 20.000 priča o tome kako su trpele i zašto nisu prijavile nasilje objavljeno je krajem prošle godine na tviteru pod heštagom "Nisam prijavila". Mnoge žene i devojke su tada napisale da upravo zbog nepoverenja u institucije i zbog nerazumevanja okoline nisu prijavile nasilje.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Centar

    20:21 // 20. 1. 2022.

    Kao i sve državne firme, i ovo je mesto za udomljavanje stranačkog kadra na državni kazan. Izbegavaju da rade posao, izmišljaju razloge da bi te obeshrabrili da preduzmeš nešto, spori su u radu, ne vole da rade posao a vole da primaju platu...... treba ga ugasiti jer malo pomaže ljudima!

  • ZOKA

    17:28 // 20. 1. 2022.

    Pa nepoverenje je mnogo veliko od Socijalne dluzbe preko Suda i Policije.Ali brzo će izaći na videlo neke stvari.Politicku zaštitu ko ima on ne brinu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: