Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:19, 25. 9. 2018.

| Društvo

Prosvetari: Novi predlozi Ministarstva su nas dodatno uvredili

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
skola
Časovi će biti skraćeni cele nedelje; foto: Aleksandar Kostić (ilustracija)

Štrajk prosvetara radikalizovan je ove nedelje i profesori će časove napuštati svakodnevno nakon pola sata, a novi predlozi Ministarstva prosvete da samo odeljenske starešine pređu u višu platnu grupu, kako kaže Gordana Arsić ispred Unije sindikata prosvetnih radnika iz Niša, dodatno su ih uvredili i diskriminisali.

I ova školska godina počela je protestom prosvetara, koji zahtevaju da budu u 9. platnoj grupi, kao i lekari, a štrajk je ove nedelje radikalizovan, jer nije bilo pomaka u pregovorima, pa nastavnici i profesori časove drže samo 30 minuta.

Predstavnici sindikata koji su u štrajku pre nedelju dana su razgovarali sa predstavnicima Ministarstva prosvete i ministrom Mladenom Šarčevićem, kako kaže Gordana Arsić, ali njihovi novi predlozi su izazvali dodatno nezadovoljstvo kod prosvetara.

Ponuđeno je da odeljenske starešine pređu u tu grupu koju mi svi tražimo, što je za nas, ne samo neprihvatljivo, nego dodatno uvredljivo. To je toliko nezadovoljstva izazvalo među prosvetnim radnicima, čak i među onima koji jesu odeljenske starešine. To je potpuno strašno, jer vi imate platne grupe u koje se stvrstavaju ljudi po nivou obrazovanja, struci i tako dalje, a nas su razdvojili - pojašnjava Arsićeva.

Arsićeva pojašnjava da odeljenske starešine nisu zakonom utvrđena kategorija, kao i da profesori postaju "razredni" u zavisnosti od toga kako je direktor raspoložen. U nekim školama je takva atmosfera da tu poziciju profesori više doživljavaju kao kaznu, ističe Arsićeva, zato što je preveliki obim posla koji nije plaćen, dok je u nekim to pak nagrada.

To je toliko proizvoljna kategorija i ne možete vi takvu kategoriju razdvajati grupom. Eto to je ono što je ponuđeno i što je za nas definitivno neprihvatljivo i mi nećemo odustati od štrajka, dok ne prebace sve zaposlene u prosveti sa sedmim stepenom stručne spreme u 9. grupu. Još dodatno su nas uvredili time što su napravili tu diskriminaciju i to tek ne sme da se dogodi. Mi moramo da budemo svi u istoj grupi, svi smo završili fakultete - navodi Arsićeva.

Kako je saopštilo Ministarstvo prosvete, na sastanku je dogovoreno da razgovori budu nastavljeni i da u međuvremenu bude urađena "analiza ranije iznetih predloga", kao i da naredni razgovori budu sa predsednicom Vlade Anom Brnabić i predstavnicima Ministarstva finansija.

Predstavnica prosvetara kaže da bi to trebalo da se dogodi tokom ove nedelje i da predstavnici sindikata neće odustati od štrajka, kojim žele da pošalju poruku da ne pristaju na ovakvo stanje, sve dok njihov zahtev ne bude ispunjen.

Podsetimo, štrajk prosvetara počeo je i u više od 1.000 škola u Srbiji 3. septembra, kada i školska godina, a glavni zahtev je da se profesori prebace u viši platni razred i to, kako kažu, ne zbog para, već zato što ih država marginalizuje.


Štrajk je za prosvetare, ne i za učenike

Otkako su u Nišu prosvetari počeli štrajk, časovi u 29 škola su skraćeni i traju pola sata. Međutim, prema svedočenju učenika iz Gimnazije "Svetozar Marković", kada nastavnici napuste učionicu, deca ne smeju da izlaze iz škole. ucenici Učenicima nije dozvoljeno da izađu iz škole, iako je 30-minutni čas završen; foto: čitalac

500 gladnih učenika stoji već 15 minuta na vratima škole, zato što je škola odlučila da nam uskrati slobodu kretanja. Jedna jedina profesorka škole je odlučila da ne odobri štrajk i zato se zvoni 2 puta, prvi put nakon 30 minuta kada izlaze svi profesori, osim nje, ali učenici naravno moraju da ostanu u školi iako se čas završio, drugi put se zvoni nakon 45 minuta. Na pitanje "Zašto ne smemo da izađemo iz škole kada se čas završio?", dobili smo odgovor "Zato što vam je tako rečeno" - kažu učenici.

Arsićeva koja predaje u Pravno-poslovnoj školi u Nišu kaže da "štrajk nije za decu" i da i u ovoj niškoj školi učenici ne napuštaju učionicu kada i profesori. Ona savetuje đake da 15 minuta "viška" iskoriste da završe neki zadatak, pročitaju nešto i sede u učionici, dok ne prođe 45 minuta koliko regularno traju časovi.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Strajkači

    18:00 // 26. 9. 2018.

    A u nasoj skoli kad profesori izadju i ucenici jer ako oni strajkuju i mi cemo zasto da ne jeste da nemamo pravo na to ali ako se ovo ne zavrsi do sledece nedelje i mi cemo poceti da strajkujemo pa da vidimo ko je gori.

    • Milorad

      19:18 // 26. 9. 2018.

      Ukoliko tim činom "pritičete" nastavnicima u pomoć, onda svaka čast.

  • Aleksandar

    07:37 // 26. 9. 2018.

    Ovakvi komentari su svojstveni našem narodu.Roditelji ne provode toliko vremena sa decom koliko nastavnici.Valjda nemaju vremena jer rade ili tako nešto...Očekuje se od prosvetnih radnika da budu i čuvari i vaspitači i predavači.Ko ne radi u prosveti nema pojma o čemu se ovde radi.Ovo je čista degradacija profesije.Sramota.

    • penzioner

      12:33 // 26. 9. 2018.

      Posalju ti dete obuceno kao iz Granda i jos drugaricu oslovlja sa BRATE BE,a ti ne smes nista da mu kazes,a kamo li da ga vratis da se presvuce.Gledas ga kako pise grafite po zidu i velica Kristijana kriminalca i moras da se pravis corav.Docice "mocne" i nabildovane tate i "lepo vaspitane" mame sa vokabularom od 10 reci,pa ce IZACI U NOVINE,NA TV,ZNAS LI KO SAM JA...Ima i dobre dece i roditelja.

    • Ivan Ognjanović

      12:56 // 26. 9. 2018.

      Tako je, i ja vas sve podrzavam iako nisam profesor vec inzenjer i to u privatnoje firmi pa nemam nikakav interes da bilo koga sputavam niti budem zavidan zbog plate. Drzava vas ponizava i vredja, vi ste stub drustva i uz zdravstvo i industriju trebalo bi da ste najpostovaniji.

  • sozontije

    07:09 // 26. 9. 2018.

    Prosvetari,resite to vec jednom,a ne da godinama samo nesto pokusavate.Na ovaj nacin mrcvarite i sebe i decu.Sta kazu univerzitetski profesori,da li su i oni deo ovog sistema?PRVO OTERAJTE PARTIJSKI POSTAVLJENE DIREKTORE I NACELNIKE SKOLSKIH UPRAVA.TRAZITE SMENU MINISTRA.Znam da Vozdova skola jos nema dnevnike,ne znam kako je u drugim.Vratite dostojanstvo profesiji !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: