Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:30, 16. 3. 2022.

| Društvo

Prosvetari najavljuju štrajk i protest, traže smanjenje broja đaka u odeljenju i veće plate

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
skola
Časovi će biti skraćeni na 30 minuta; Ilustracija; foto: A. Kostić

Za četvrtak, 17. marta, prosvetati najavljuju skraćivanje časova na pola sata i protest ispred Vlade Srbije, a neki od zahteva su smanjenje broja učesnika u odeljenju i veće plate. Iz niškog Sindikata prosvetnih radnika kažu da će tražiti i da se odustane od formiranja kombinovanih odeljenja u kojima se spajaju đaci od petog do osmog razreda, a kao sve veći problem izdvajaju i nasilje u školama.

Prvi zahtev na spisku jeste da maksimalan broj učenika u odeljenju bude 24, kaže predsednik Sindikata prosvetara Niša Vladan Ćirić, jer bi to rešilo dosta problema sa tehnološkim viškovima.

Traže i veće plate, kao i da im se isplati jednokratna pomoć od 20.000 dinara.

Drugi zahtev nam je korekcija zarada, odnosno još 12% od povećanja plate. Ušteđeno je negde oko 6 milijardi dinara na konto rešavanja problema tehnoloških viškova i tražimo da makar trećinu toga isplate sad svim prosvetnim radnicima - navodi Ćirić.

Među zahtevima je i promena zakona iz oblasti obrazovanja, kao i odustajanje od ideje da od septembra nastavnici u manjim školama neke časove drže kombinovanim grupama u kojima bi bilo đaka od petog do osmog razreda.

Ako to zaživi automatski se povećava broj tehnoloških viškova, nastavnici srpskog i matematike maltene će pasti na 50% u tim školama. Osim toga, mnogo je teško raditi u takvim odeljenjima. Ona postoje i od prvog do četvrtog razreda, ali to su mala deca, a ovo su stariji i biće teško održati čas u dva različita razreda, gde su različite metodske jedinice - objašnjava predsednik Sindikata prosvetara Niša.

On dodaje da ima još dosta problema zbog kojih se štrajkuje, među kojima je i sve izraženije verbalno, fizičko i elektronsko nasilje u školama i ističe da Ministarstvo za njih nema dovoljno sluha.

Ćirić tvrdi da su na neke nastavnike direktori pojedinih niških škola vršili pritisak da ne štrajkuju i da ne idu u Beograd na protest.

Javljali su mi se neki predsednici školskih sindikata i pitali šta da rade jer su pojedini direktori vršili pritisak na ljude koji su se prijavili da idu u Beograd, naročito na one koji rade na određeno vreme. Poručivali su im da povedu računa o tome. To je štrajk regulisan zakonom i niko ne može da vrši pritisak na ljude da ne štrajkuju. Ne radimo ništa mimo zakona - kaže Ćirić.

Iz Unije sindikata prosvetnih radnika saopštavaju da će protiv tih direktora pokrenuti postupke.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Sale

    05:39 // 21. 3. 2022.

    Da Ministarstvo prosvete stvarno radi svoj posao i malo pretrese prosvetne radnike kako rade onda onima koji to stvarno zasluzuju uredu da se da veca plata.Ostali SIKTER! Seoske skole u opstini Niska Banja su sramota od nastavnika.Naravno otpust svima koji traze poklone za 8 mart i skupe ekskurzije.Oni sto su sredjivali kuce i vocnjake za vreme online nastave i decu ignorisali da vrate te plate.

  • HA HA HA

    08:15 // 18. 3. 2022.

    Rad od kuće je jedna velika prevara to nisu koristili samo Prosvetari već i ove funkcionerke po Upravama ZATO SU ONE I NAGRAĐENE I SADA SU OPET ZADRŽALE MESTA dok su sedeli kući drugi su radeli posao za njih mučili se rizikovali u sred korone da dolaze na posao a oni spavkanje do dvanaest upale malo računarčić i posle ej ja sam stručnjakinja ili pak stručnjak neophodan ovom sistemu!

  • Zoki

    20:19 // 17. 3. 2022.

    Ne može. Kakvi ste postali i ovo što primate vam je previše.
    Da nećete možda da pravite i odeljenja sa po 10 učenika?
    Sramota ko sve danas deci predaje...

    • Danijela

      10:03 // 18. 3. 2022.

      Onda junačino, izvoli u učionicu, da ne kažem koridu. Mora da si jedan od ovih modernih, "prosvećenih", "digitalno pismenih" roditelja sveznalica, koji imaju samo jedan problem - ko će da im čuva decu dok se bave svojim biznisom. Izvoli, rado ću ti prepustiti svoje radno mesto a doktorsku diplomu ću spaliti. Udji u učionicu, pa onda procenjuj.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: