Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:54, 4. 11. 2020.

| Društvo

Prosvetari rešenje starih pitanja traže od nove Vlade, jer prethodna za 5 godina nije ispunila obećano

Autor:T.TasićIzvor:Južne vesti
prosvetni radnici
Prosvetni radnici zahtevaju rešenje starih pitanja od nove Vlade; foto: T.T.

Pre 5 godina Vlada Srbije, na čijem čelu je tada bio Aleksandar Vučić, nije ispunila nijednu stavku iz sporazuma koji je potpisala sa prosvetnim radnicima, kažu u niškoj Uniji sindikata prosvetnih radnika i na rešavanje starih pitanja podsećaju novog ministra prosvete. Ističu da neće odustati dok zahtevi ne budu ispunjeni.

Početkom ove godine prosvetni radnici su najavljivali protest jer su iz sporazuma od pre pet godina, kažu, oni ispunili sve, a Vlada ništa. Nepromenjena situacija je i do danas, a jedino se promenila Vlada. Nakon što je nedavno na mesto ministra prosvete Mladena Šarčevića došao Branko Ružić, članica izvršnog odbora niške Unije sindikata prosvetnih radnika Gordana Arsić ističe da novog ministra žele da podsete na stara pitanja i na dugovanja Vlade Republike Srbije i Ministarstva prosvete. Sindikat Arsićeva navodi da žele da podsete novog ministra prosvete na stare zahteve; foto:T.T.

Pitanja smo postavili još 2015. godine i na njih dobili pozitivne odgovore, to jest potpise resornog tadašnjeg ministra. Međutim, do danas nisu rešena i mi evo godinama već postavljamo isto pitanje i odgovor čekamo, dosledno nećemo odustati – kaže Arsićeva.

Očekuje da će novi ministar dati zeleno svetlo kako bi im zahtevi bili ispunjeni, jer je, kaže, bio uključen u pregovore Sindikata sa doskorašnjim ministrom.

I te kako je upoznat sa problemima i koliko čujem pozvao je sindikate na razgovor koliko sutra, videćemo šta će od tog sastanka i razgovora da bude – navodi Arsićeva.


Stari zahtevi za novu Vladu i ministra

"Naše je da tražimo i da se bunimo" kaže jedan od prosvetnih radnika koji je došao konferenciju sindikata, ali je u njihovo ime zvanično govorila Arsićeva koja dodaje da zahtevaju da se ispune sve tačke sporazuma iz 2015. godine.

Isplata svih dugovanja za Svetosavske nagrade, isplata uštede u sistemu zahvaljujući Uniji sindikata koja je smestila tehnološke viškove, zatim izrada novog koeficijenta za prosvetne radnike koji iz dana u dan praktično znači sve manju zaradu, povećanje kojeficijenta za naše radnike nenastavno osoblje, to su računovodstveni radnici i kuriri, korigovanje kojeficijenta šefa računovodstva – objašnjava Arsićeva.

Dodaje da godinama unazad traže i obećavaju im uvođenje platnih razreda, a da je konačan dogovor bio od 1. januara naredne godine, ali se boji da se za dva meseca to neće desiti i da je to još jedna laž i obmana prosvetnih radnika. zahtevi prosvetnih radnika Jedan od starih zahteva prosvetnih radnika je i uvođenje platnih razreda; foto: T.T.

Poručuje da je prosveta stub razvoja u društvu i da bi novi budžet trebalo da joj da mesto koje joj pripada.

Podsetimo, godinama unazad prosvetni radnici su štrajkovali i protestovali jer ih sistem stavlja na marginu i zbog finansijskih problema. Januara ove godine oni su najavili i protest jer im iz sporazuma iz 2015. godine koji su potpisali sa Vladom nijedan zahtev nije ispunjen.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Magnus

    09:27 // 5. 11. 2020.

    Nije kao da druge, pa i vas, nisu već par puta tako prevarili... Protestujte pa čim vam ponude 2-3 hiljade i par šarenih laži, vi se prodajte za tu crkavicu. Kad vam za par godina ništa od obećanog nisu ispunili, ponovo protestujte i ponovo im poverujte. A u međuvremenu radite u školstvu gde su program i organizacija, kao i vaše plate i uslovi, ispod svih standarda.

  • Mara

    20:35 // 4. 11. 2020.

    Bolje neka uče decu nego što se samo izmišljaju da ne bi radili

  • Mr.Templar of the kinG

    19:49 // 4. 11. 2020.

    Koje nove vlade?? Gde ovi zive??
    Ps. Ako su profesori prirodnih nauka mogu i da razumem...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: