Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:25, 24. 4. 2017.

| Društvo

Prosvetari se pridružili Nišlijama na protestu, večeras nova šetnja

Autor:J. AdamovićIzvor:City Radio, Južne vesti
Večeras od 18 sati nova protestna šetnja; foto: Vanja Keser
Večeras od 18 sati nova protestna šetnja; foto: Vanja Keser

Na jučerašnjem protestu “protiv diktature” i socijalno-političke situacije u zemlji, nezadovoljnim Nišlijama pridružili su se i prosvetni radnici iz Unije sindikata prosvetnih radnika Niša koji su poručili da je “stanje u prosveti najbolji pokazatelj stanja u društvu”. Nova šetnja zakazana je za večeras od 18 sati, a okupljanje je na Trgu kralja Milana.

Prosvetari su na protestu kazali da se ograđuju od politikantskih zahteva, ali da podržavaju ozdravljenje društva prenosi “City radio”. Član izvršnog odbora Unije sindikata prosvetnih radnika u Nišu Gordana Arsić je navela da su mirna okupljanja ljudi širom Srbije dokaz da višegodišnji protesti prosvetnih radnika nisu bili bez povoda i razloga.

Prosvetni radnici treba da budu uz svoje đake i studente i podrže miran način izražavanja njihovog nezadovoljstva - rekla je Arsićeva.

Dodala je i da podržavaju protest svakog pojedinca i udruženja, jer su korupcija, nepotizam, bezakonje, male plate, urušavanje institucija, masovan odlazak mladih iz zemlje samo neki od problema u društvu.

Nišlijama se obratila i predsednica Sindikata “Nezavisnost” Filozofskog fakulteta profesor Ljiljana Marković, piše City radio, koja se zahvalila mladima što su pokrenuli i profesore da ustanu “protiv diktature, samovolje, bezobrazluka, nevaspitanja i nemorala pojedinaca”.

Trebalo bi da nas bude više, jer je mnogo onih kojima nije dobro u Srbiji. Ne razumem strah od gorih od sebe. Ko može da se plaši Nebojše Stefanovića ili Marijana Rističevića - zapitala se Markovićeva.

Pozvala je nastavnike, dekane i rektore niškog univerziteta da se pridruže protestima i pozvala mlade da istraju u borbi, jer u suprotnom “neće imati koga da uče ukoliko svi mladi odu iz zemlje”.

Na skupu je govorio i profesor Filozofskog fakulteta Zoran Jovanović koji je kazao da je neophodno da se završi posao koji nije završen 90-ih godina i da treba “sačuvati mlade od ološa”. On je dodao i da aktuelnom režimu ne trebaju mladi, pametni, obrazovni ljudi, već “glupa Srbija” kojom mogu da manipulišu.

Šetnja nezadovoljnih Nišlija, prosvetara i profesora počela je, kao i obično, okupljanjem na glavnom gradskom trgu, odakle su učesnici prošetali do zgrade Suda, a protestna kolona je zatim otišla do Gradske kuće gde se tradicionalno protesti završavaju.

Inače, na jučerašnjem protestu je jedan čovek koji je bio u alkoholisanom stanju, kažu studenti, pokušao da izvadi iz džepa zastavu Albanije i raširi je, ali su ga oni u tome sprečili. On je rekao da mu namera nije bila da sabotira protest, već da “isprovocira policiju”. Oni koji svakodnevno protestuju pozivaju sugrađane da budu oprezni i ne nasedaju na provokacije.

Podsetimo da su protesti u Nišu, Beogradu, Novom Sadu i drugim većim gradovima počeli nakon predsedničkih izbora na kojima je pobedio još aktuelni premijer Aleksandar Vučić. Masovniji protesti bili su pre uskršnjih praznika, a nakon toga su počeli da jenjavaju.

Ipak nezadovoljni građani ne odustaju od protesta, a traže smenu kompletnog političkog vrha na čelu sa Aleksandrom Vučićem, smenu članova RIK-a, REM-a, uredništva RTS-a i predsednice Narodne skupštine Maje Gojković.

Lokalni zahtevi Nišlija su isplata zarada radnicima propalih preduzeća i ratnih dnevnica učesnicima rata 1999. godine, ali i stroža kontrola budžeta, institucija i javnih funkcija, “ukidanje nepotizma”, sloboda medija, pokretanje lokalne ekonomije, kao i izmeštenje pruge iz šireg centra grada i rešavanje problema azila za pse.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • prof dr CVETKO prvi

    15:54 // 24. 4. 2017.

    Pa naravno ...
    Izilaze prosvetari i prosvećeni ali šta rade - neprosvećeni ?
    Oni ga izglasaju i ..."lepo i dobro" im je !

  • Gaga

    13:06 // 24. 4. 2017.

    Hrabro, nema predaje! Vidimo se veceras!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: