Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:52, 1. 9. 2017.

| Društvo

Prosvetari skraćenjem časova samo upozorili, moguć i prekid nastave

Autor:M. Z.Izvor:Južne vesti
klupa
Da li će klupe biti bez đaka?; Foto: JV/A. Kostić

Povlačenje Zakona o zaposlenima u javnim službama, koji prosvetari nazivaju nakaradnim, veće plate, jer su im manje od republičkog proseka i ukidanje smanjenja broja odeljenja po školama, jer tako nastavnici ostaju bez posla, glavni su zahtevi prosvetnih radnika koji su održali štrajk upozorenja, a najavljuju i potpunu obustavu radu.

Štrajk upozorenja skraćenjem časova na 30 minuta održan je u 28 niških škola, kažu iz Sindikata prosvetnih radnika Niša. Odbacujući navode da svaku školsku godinu počinju štrajkom, prosvetari podsećaju da su još u maju ove godinu upozoravali da će početi protest ako se ne povuče predlog Zakona o zapošljavanju u javnim službama jer je, kako kažu prosvetari, pun manjkavosti i degradira prosvetne radnike.

Članica izvršnog odbora Sindikata prosvetnih radnika Niša Gordana Arsić, naziva novi zakon “licemernim” jer bavi samo prosvetom, zdravstvom i kulturom, a ne svim javnim službama kako mu je naziv.

Imamo osećaj da nas doživljavaju kao građane drugog reda, ovim zakonom neće biti obuhvaćeni ni policija, ni vojska, ni pravosuđe, ni agencije, ni političari - kaže Arsićeva.

Svi drugi zakoni o prosveti i obrazovanju, kao i kolektivni ugovor prosvetara, neće važiti ako su u suprotnosti sa novim zakonom, kažu prosvetari, i to tumače kao “ugrožavanje teško i mukotrpno stečenih prava”. Buduća ovlašćenja direktora škola su prevelika, kaže Arsić, i upozorava na moguću njihovu samovolju, kao i na upliv politike.

Ako će direktori biti pod direktnom palicom političara, onda mođemo da se oprostimo od obrazovnog sistema. Škola mora biti van politike, a direktori da budu iz naših redova, naše kolege, a ne da ih postavlja politika - rekla je Arsić.

Prosvetari traže i da se ukine propis po kojem odeljenje mora imati 25 učenika najmanje, jer je zbog toga upisano "800 odeljenja manje, a 4000 nastavnika ostalo bez norme".


Ko će sve ubuduće raditi u prosveti?

Novim zakonom, objašnjava Arsić, uvodi se i interno tržište rada. To znači da će zaposleni iz neke druge javne službe moći da pređu i u škole, tumači Arsić.

Svedoci smo njihove prekobrojnosti, onu su zapošljavali svoj politički kadar po raznim službama, a sada kada su prekobrojni, pokušavaju da ih smeste u prosvetu - kaže Arsić.

Naime, kako precizira Arsić, kad neki nastavnik ostane bez norme, neophodnog broja časova, on će izgubiti posao i otići na Biro. Dosad je taj nastavnik čekao da se pojavi upražnjeno mesto i nastavljao da radi, a odsad će ono biti popunjeno prelivanjem iz neke druge javne službe, jer je “taj prekobrojni” već u sistemu, a “otpušteni nastavnik” nije.

Problem je što bi oni tako u prosvetu preneli i svoje plate, a plate po raznim javnim službama su i po 100 hiljada, a plata prosvetnog radnika je 43 hiljade. Gde je tu ušteda i racionalizacija, da li je to stanje održivo? - pita Arsić.

Ukoliko se ne ispune njihovi zahtevi, najavljuju radikalizaciju protesta i podsećaju da su advokati blokirali državu 4 meseca, ali “dobili sve”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nislija

    08:50 // 5. 9. 2017.

    Iskreno, mislim da je stvarno mala plata njima, pa oni prime od 40-50hiljada, prosli su toliko skolovanje i fakultete a plata je stvarno mala, pa i ja bih strajkovao!

  • Naissus

    10:19 // 4. 9. 2017.

    Kkako ste krenuli gospodo prosvetari, bolje je da skolu ukinete. Bre, trideset godina se zalite na te plate, kako vas vise nije sramota samih sebe

  • Dejan

    12:23 // 3. 9. 2017.

    Svake godine nas je manje za pedesetak hiljada,ne radjaju se deca,deciji dodatak je 2500 din.po detetu,prosvetni radnici imaju male plate mada drugi imaju jos manje.Vise ne postoji srednja klasa.Nezaposlenost nije u padu vec ljudi odlaze iz zemlje,lazu nas i varaju jos pre nego sto progovore a mi cutimo i trpimo.Sta da napisem jos?
    Nezaoosleni otac dvoje dece direktno sa buvljaka(imam 900 d )!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: